2018 yılı eğitim kurumları yönetici görevlendirme süreci Bakanlıkça ilan edilen takvim doğrultusunda başlatılarak, yönetici görevlendirmelerine ilişkin iş ve işlemler halen yürütülmektedir. Ancak, yönetici görevlendirme yönetmeliğinin “Yöneticilik görevinin sona ereceği ve devam edeceği durumlar” başlıklı 25. maddesinde, “Yurt içinde veya yurt dışında başka bir göreve bir yıl veya daha fazla süreyle geçici veya sürekli olarak görevlendirilenlerin görevlendirme tarihi itibarıyla, bir yıldan az süreyle görevlendirilenlerin ise toplamda bir yılın dolduğu, (…) tarihten itibaren sona erer” hükmü nedeniyle yönetici görevlendirme süreçlerinde farklı uygulamalar yapılmakta ve bunun sonucunda mağduriyetler yaşanmaktadır.

Herhangi bir eğitim kurumunda yöneticilik görevi devam etmekteyken, kendi istek ve iradeleri dışında Bakanlık uhdesindeki bir görevi yürütmek üzere yurt içinde veya yurt dışında başka bir göreve bir yıl veya daha fazla süreyle geçici veya sürekli olarak görevlendirilenlerin yöneticilik görevlerinin sona erdirilmesinin izahı mümkün değildir. Söz konusu yöneticilerin, yurt içinde veya yurt dışında başka bir göreve bir yıl veya daha fazla süreyle geçici veya sürekli olarak görevlendirileceklerini öngörebilselerdi, yönetmeliğin 25. maddesi çerçevesinde yöneticiliğin sona ermesinin hukuki sonuçları karşısında yöneticilik görevini üstlenmeyecekleri açıktır. Yine Bakanlık uhdesindeki bir görevi yürütmek üzere görevlendirilmelerinin kendi istek ve iradelerine bağlı olmaması karşısında başarı puanı esasına göre görevlendirildikleri yöneticilik görevinin sona ermesinin de hukuka aykırı olduğuna şüphe yoktur. Örneğin, boş bulunan bir eğitim kurumu müdürlüğüne aynı kurumda bulunan bir müdür yardımcısı görevlendirildiğinde, ilgili yönetmelik maddesi gereği müdür yardımcılığı sona erecektir.

Nitekim geçen yıl, mağduriyet yaşanmaması için söz konusu hükmün yönetici görevlendirme sürecinde uygulanmaması yönünde makam onayı alınarak işlem tesis edilmişti.

Bu nedenle, mevcut görevlendirme süreci gözetilerek yurt içinde veya yurt dışında Bakanlık uhdesindeki başka bir göreve geçici veya sürekli olarak görevlendirilenlerin yöneticilik görevlerinin sona ermemesi için düzenleme yapılmasını istedik.

Düzenleme yapılması talebiyle MEB'e gönderdiğimiz yazı için tıklayınız