Gençlik kültürünü belirlerken bir ölçüde arkadaşlarıyla ilişkileri, medyayla ilişkileri ve boş zamanı nasıl değerlendirdiği, bize bir ipucu verebilir.

    Gençlik, özellikle ergenlik döneminde ailesiyle çözemediği sorunları, arkadaş gruplarıyla çözebileceğine inandığından, bu gruplar önem kazanıyor.

    Aslında bu gruplar, birtakım olumlu işlevlere sahipken olumsuz değer yargılarına da sahiptir. Genç, ilgi ve sevgisini ailede sürekli olacağını düşünürken, diğer gençlik gruplarının bazı değerleri yanlış olsa da genç bu gruplara katılabilmektedir. Bu durum da öğrencinin akademik başarısını olumsuz etkilemektedir.

   Amacı doğrultusunda kullanmadığında genç internettin olumsuzlukları ile karşı karşıya kalmakta; bu durumda öğrencinin başarısını olumsuz etkilemektedir.

   Medya içerisinde televizyonun önemi ve yeri tartışılamaz. Ancak, televizyon kar getiren bir sektör olduğundan, gencin televizyonda yayınlanan proğramların gencin problem çözme, yaratıcılığını artırması olası görünmemektedir.

    Yine, boş zamanı değerlendirme gençlik kültürünü belirlemede önem kazanıyor. Ancak sergiye gitme, tiyatroya gitme ve okuma oranının düşüklüğü bilinen bir gerçektir.

    Bütün bu bileşenler bir araya geldiğinde düşünmeyen ve sorgulamayan bir gençlik yetişiyor.