Hamburger mi yesek, döner mi diye konuşurken anında sosyal medya hesabınızda bu ürünlerin reklamının çıkmaya başlaması... İnternette arama yaparken karşınıza hemen markaların ilanlarının gelmesi... Başımıza bu tür şeyler çok sık gelmeye başladı. Siz de bundan muzdaripseniz, Google sizi de takip ediyor! Zaten Google’ın bizim hakkımızda çok şey bildiği artık bir sır değil. Silikon Vadisi devi bunu kabul de ediyor. Sizin hakkınızda neleri bildiğini öğrenme hakkınız var, reklam amaçlı kullanıma da limit koyabilirsiniz. İnternet devinin iş modeli çok büyük oranda reklam ve veri toplamaya dayalı.


Hizmeti kullanıyoruz
 
Bu bilgi yaptığınız aramalar, kullandığınız Google haritaları, Google Asistan’la konuşma ya da ortam sesleri gibi firmayla girdiğiniz etkileşimlerle toplanıyor.
 
Farkında olmadan Google’ın pek çok hizmetini ücretsiz kullanıyoruz. Gmail, Google Belgeler, Drive ve Google Maps, Android ve Chrome bunlardan birkaçı. Bizden veri toplama konusunda pek çok kapısı var. Bu durum Google’ın kullanıcılara hedef odaklı reklam yapabilmesinin yolunu açıyor. Veri toplama arama motoruyla başlıyor, e-posta hizmetiyle devam ediyor. Gmail adresinizden attığınız ve aldığınız e-posta’lara göre de reklama maruz kalabilirsiniz. Google Haritalar’la, evlerimize kadar geliyor, hangi restorana gittiğimizden nerede ne kadar vakit harcadığımıza kadar her şeyi biliyor...
 
Milliyet'ten Hanife Baş'ın haberine göre, Google, daha sonra bulguları Google Takvim’i de içeren diğer hizmetlerle birleştiriyor. Randevularınızı bile takip edebiliyor. ‘Google Haber, Kişiler, Fotoğraflar gibi hizmetler de sizinle ilgili pek çok veriye erişilmesini sağlıyor.
 
Veriyi paylaşıyoruz
 
Bunların hepsine de uygulamaları kullanırken izin veriyoruz. Sonra da firma sizin ilgi alanlarınıza göre reklamları göstermeye başlıyor. Google, servisleriyle internet dünyasının şekillenmesine yardım ediyor ancak bu da kişisel verinin farklı formlarda ele geçirilmesine neden oluyor. Ancak bu durum Apple ve Microsoft için de geçerli.
 
Nasıl engel olursunuz?
 
VPN ve daha anonim servisleri kullanmak gibi seçenekler olsa da internette gizlilik şansı çok az. Dürüst olursak, Google’ın kişisel verilerimizi kimseye satmadığını ve bu veriyi kişisel reklamlar için topladığını açıkça belirtmesi gerekir. Ancak siz de işi şansa bırakmayın ve bazı engellemeleri yapın.
 
- Google’un bütün aramalarınızı kaydetmesine engel olmak için myactivity.google.com sayfasına girerek arama geçmişinizi silebilirsiniz. Aktivite kontrolü sayfasında ‘Web&App Activity (Web ve Mobil Uygulama Aktivitesi)’ izlemeyi kapatabilirsiniz. Bu Chrome geçmişi ve Google servisleri kullanan sitelerin geçmişini de siler.
 
- Google, sesli aramalarınızı da kaydediyor. Google Asistan ve ses servisi hepsi depolanıyor. Bunu da ‘Voice&Auido Activity-Ses ve Audio Aktivitesi’ özelliğini kapatarak engelleyebilirsiniz.
 
- Lokasyonunuzu takip etmesine engel olmak için ayarlar sayfasında lokasyon aktivitesi kontrole girin. Lokasyon geçmişini pasif hale getirin.
 
- Google’ın gerçekten sizin hakkınızda ne bildiğini öğrenmek için de reklam ayarları sayfasına gitmeniz gerekir. Bu sayfada kişiselleştirmeyi açarsanız, sizi internette takip eden ilanlar yok olacaktır. Hatta onları aradığınızda bile bulamayabilirsiniz. Google’ın ilan ağı dünyada 2 milyondan fazla websitesinde kullanılıyor.
 
- Son olarak ise Google’dan bıktıysanız ve tamamen hesabınızı silmek istiyorsanız bu da mümkün. Myaccount.google.com/deleteaccount adresine giderek ‘Hesabı Sil’e basınca tamamen sistemden çıkabilirsiniz.