Ataması yapılan 20 bin sözleşmeli öğretmen göreve başladıkları ilk ay neredeyse çift maaş alacaklar (görev başı yaptıkları güne göre). Aslında bu durum sadece bu dönemde atanan öğretmenler için geçerli olmayıp ilk kez atanıp göreve başlayan tüm öğretmenler için geçerli bir husustur. Yani göreve başlayan (ilk kez atanan) tüm öğretmenler ilk ay maaşlarını neredeyse iki katına yakın bir şekilde almaktalar. Peki ama neden öğretmenler ilk atandıklarında bir maaş yerine neredeyse iki katı kadar maaş almakta. Bu konuyu yasalara göre açıklık getireceğim. 

 

Öğretmenlerin maaşı çalışmadan bir ay önce hesaplanır ve hesaplarına yatırılır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun “Aylığın ödeme zamanı ve Esasları” bölümü olan 164. maddesinde 'Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz” denilmektedir ki bu hükme göre tüm devlet memurlarında olduğu gibi öğretmenlerde çalışacak olduğu ayın maaşını daha çalışmadan peşin olarak almaktadır.

Yani aslında Kasım 2019 maaşını alan bir öğretmen 15 Ekim-15 Kasım arasında çalıştığı sürenin maaşını değil aksine Kasım 15 ila Aralık 14 aralığında çalışacağı süresinin maaşını peşin almaktadır.

Maaş Hesabı O Ay’ın 15. Günü İle Diğer Ayın 14. Günleri Arasını Kapsar Ayrıca 3472 sayılı  Devlet Memurları İle Diğer Kamu Görevlilerinin Aylıklarının Ödeme Zamanının Değiştirilmesine Dair 9.9.1987 TARİH VE 289 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabulune Dair Kanun 1. Maddesi’nde “Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine ilişkin kanunlarda yer alan “aybaşı” ibareleri “ayın 15′i” olarak uygulanır” denildiği için ay başı olarak her ayın 15. Günü kabul edilir ve bir aylığa esas olan maaş hesabı da 15. Gün ile diğer ayın 14. Gün arasını kapsar.

Bu yüzden, öğretmenlerin maaş hesabı  çalıştıktan sonra hesaplanmadığı için;eğer bir öğretmen 15’inden önce göreve başlarsa fazladan her gün için aylık maaşın gün hesabına göre ücret hesaplanarak 1 aylık maaşın üzerine eklenir. Örneğin, öğretmen 1 Ekim  2019 tarihinde görev başı yapmış olsun. O yüzden fazladan gün olarak o Ay’ın 1’i ila 14’ü arasındaki günlerin günlük paraları hesaba katılır ve 1 Ay 14 Gün olarak maaşını alır.

Yine bu süre için ne kadar para alınacağını ise kabaca şu şekilde hesaplayabiliriz. Göreve ilk başlayan bir öğretmenin maaşı, şu anda 4000 TL civarında olduğu düşünüldüğünde 1 ay 14 gün için 5866 TL civarı gibi bir maaş hesaba geçecektir. Eğer öğretmen görevine daha da erken başlayacak olursa işte o zaman göreve başladığı gün sayısının orantısında ilk ay alacağı maaşı da o denli artacaktır.

Yani öğretmen 1 ekim değil de 20 Eylül 2019 ‘da görevine başlayacak olursa 15 Ekimde alacağı maaş 7.300 TL civarı olacaktır.(bu hesap yaklaşık olarak hesaba göre yapılmıştır) Kısacası kanun ve mevzuata göre devlet memurunun maaşını çalışacağı aydan önce peşinen almasından ötürü göreve ilk başlayan öğretmenin de bir sonraki ayla beraber maaş gününe kadar çalıştığı sürenin toplamı kadar ilk maaşı hesaplanarak bir aylık maaşından daha fazla maaş almasına vesile olmaktadır.

O yüzden yeni atanan bir öğretmen maaş günü olan ayın 15’nden önce ne kadar erken görevine başlarsa ilk maaşını da o kadar çok alır , hatta neredeyse iki katı kadar denilecek seviyede bile maaş alabilir.  

Sedat DEGER 

 

KamuAjans