Bağımsız Diyanet Sen Genel Başkanı Faruk Çetin, 6245 sayılı Kanun’un 18. maddesi gereğince, sözlü sınav/mülakata katılacak personelin yolluk ve yevmiyeleri, içerisinde bulunulan mali yılının ilgili harcama kaleminden mahallince ödeneceğini belirtti. 

Bağımsız Diyanet Sen Genel Başkanı Faruk Çetin konuyla ilgili yapmış olduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi,


Bağımsız Diyanet Sen olarak hac ve umre sınav/mülakatlarına katılan personelin yolluk ve yevmiye alabilmeleri yönünde yapmış olduğumuz çalışma meyvesini vermeye başladı.
Talebimiz; Hac ve Umre Hizmetleri Genel müdürlüğünün 81 İl Müftülüğüne “Sözlü Sınav/Mülakat (Din Gör./Ekip P./Hizmetli) başlıklı 05.02.2018 ve E.14974 sayılı talimatının 4 üncü maddesinde “6245 sayılı Kanun’un 18. maddesi gereğince, sözlü sınav/mülakata katılacak personelin yolluk ve yevmiyeleri, 2018 mali yılının ilgili harcama kaleminden mahallince ödenecektir.” şeklinde yer almıştır.


Bağımsız Diyanet Sen olarak gündeme getirdiğimiz, üzerinde çalıştığımız sorunlardan biri daha personel lehine olumlu sonuçlandı.
 
Bundan böyle Hac ve Umre sözlü sınav/mülakatlarına katılan personel 6245 sayılı Kanun’un 18. maddesi gereğince, yolluk ve yevmiyeleri ödemeye esas mali yılının ilgili harcama kaleminden mahallince ödenecektir.
 
Bağımsız Diyanet Sen olarak Hac ve Umre sözlü sınav/mülakatlara katılan personelin harcırah alabileceğini, sınava katılan personelin görevli izinli sayılacağını belirterek, yolluk ve yevmiye ödenebileceğini, imtihanlara katılan personele   harcırah ödeneceği yönünde Maliye Bakanlığının, Diyanet İşleri Başkanlığının görüşü bulunduğunu belirtmiştik.
 
Bağımsız Diyanet Sen olarak yapmış olduğumuz çalışmanın neticesinde basın açıklaması yaparak konuya ilişkin mevzuat hükümlerine de değinerek personelin haklı talebini gündeme getirmiştik.
 
Bilindiği üzere, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 'Muvakkat vazife harcırahı (yol masrafı ve yevmiye)' başlıklı 14 üncü maddesinde; bu Kanun kapsamındaki kurumlara ait bir görevin yapılması amacıyla geçici olarak yurt içinde veya yurt dışında başka bir yere gönderilenlere, geçici görev harcırahı olarak yol gideri ile yevmiye verileceği ve hamal (cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya görev yeri ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası giderlerinin de ayrıca ödeneceği hükme bağlanmıştır.
 
Anılan Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde “Görevlerine ait mesleki ve sıhhi yeterliklerinin tespiti veya kurumlarınca görülecek lüzum üzerine imtihan için gönderilenlere, gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ve gündelik ile bu amaçla gönderildikleri yerde geçen sürenin en çok yedi günü için gündelik ödenir.” hükmü yer almaktadır. Buna göre memuriyet mahalli dışında açılan sınavlara katılacak olanlara en çok yedi gün süre ile gündelik ödenebilmekte ancak, bu ödemelerin sınav günü veya günleri ile yolda geçen sürelerle sınırlı tutulması ve fiilen sınava girilmesi gerekmektedir.
 
Diğer taraftan Başkanlığımız diğer birimlerinin açtığı sınavlara yol ve harcırahlar ödemelerinin bütçeden yapılması yönünde bir uygulama bulunduğundan, dolayısıyla 'idarenin bütünlüğü' ilkesi çerçevesinde Birimimizin açtığı sınav ile, Başkanlığın diğer bir ünitesinin açtığı sınav arasında sınava girenlerin katlanacağı külfet (hakediş) açısından bir fark bulunmadığı yönünde Başkanlığımız görüşü bulunmakla birlikte, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün 05.03.2010 tarih ve 03029 sayılı yazı ile Milli eğitim Bakanlığına vermiş olduğu mütalaada, ve yine Maliye Bakanlığı'nın 13.01.2004 tarihli ve 715 sayılı; 10.06.2004 tarihli ve 11934 sayılı mütalaaları da kurumlarınca açılan sınavlara giren personele harcırah ödenmesi yönündedir.
 
Maliye Bakanlığının görüşlerinde; görevde yükselme sınavları, mesleki bilgi tespit sınavları, kurumun ÖSYM veya MEBODEM'e yaptırdığı sınavlar ve hatta ön eleme sınavları için harcırah ödenebileceği öngörülmekle birlikte Başkanlığımız Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın 03/02/2016 tarih ve E.6416 sayılı; 02.12.2013 tarih ve 1174 sayılı “mütalaaları da bunu destekler nitelikte olup, bu durumdaki personelin geçici görevli sayılacağı belirtilmektedir.
 
 
Bu kapsamda, hac ve umre organizasyonlarında görevlendirilmek üzere muhtelif illerde yapılan mülakatlara katılan personel geçici görevli olacağı, bu durumdaki personelden memuriyet mahalli dışında bu sınava girenlere yedi günü geçmemek üzere, geçici görev yolluğu ödenebileceği, Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği’nin 22 nci maddesinde, “yurtiçi geçici görev yolluklarının ödenmesinde; Görevlendirme yazısı veya harcama talimatı, yurtiçi / Yurtdışı Geçici Görev Yolluğu Bildirimi (Örnek : 27), -Yatacak yer temini için ödenen ücretlere ilişkin fatura , ödeme belgesine bağlanacağı belirtildiğinden, kanıtlayıcı belge olarak da ödeme belgesine, görevlendirme yazısı veya görevlendirme yazısı olmayanlar için kişilerin sınava girdiğini belirten harcama yetkilisi veya belirleyeceği görevli tarafından onaylı listenin yukarıdaki belgelerle birlikte bağlanması gerekliği, ödemelerin anılan mevzuat hükümleri çerçevesinde bütçeden ödenebileceği sendikamızca gündeme getirilmişti.
 
Bağımsız Diyanet sen olarak Hac v eUmre Sınav mülakatlarına katılan diyanet personeli adına gundeme getirdiğimiz, talep edilen yolluk ve yevmiyeler, Hac ve Umre Hizmetleri Genel müdürlüğünün 81 İl Müftülüğüne “Sözlü Sınav/Mülakat (Din Gör./Ekip P./Hizmetli) başlıklı 05.02.2018 ve E.14974 sayılı talimatının 4 üncü maddesinde “6245 sayılı Kanun’un 18. maddesi gereğince, sözlü sınav/mülakata katılacak personelin yolluk ve yevmiyeleri, 2018 mali yılının ilgili harcama kaleminden mahallince ödenecektir.” şeklinde yer almıştır.
 
Bu bağlamda sendikamızın talebi değerlendirilerek uygun gören Başkanlığımız Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürümüze ve Daire başkanlarımıza ve yetkililere Diyanet personeli adına teşekkür ederiz.
Bundan böyle “hac organizasyonunda din görevlisi, ekip personeli ve hizmetli olarak görevlendirilecek personelin seçimine esas olmak üzere, yapılacak olan sözlü sınav/mülakatlara 6245 sayılı Kanun’un 18. maddesi gereğince, sözlü sınav/mülakata katılacak personelin yolluk ve yevmiyeleri, 2018 mali yılının ilgili harcama kaleminden mahallince ödenecektir.
 
Bağımsız Diyanet- Sen'in çalışmaları neticesinde çözüme kavuşturularak kazanıma dönüşen bu çalışma da diyanet personeline hayırlı olsun.
Sendikamızın talep etmiş olduğu, gündeme getirdiği ve neticesinde de personel lehine olumlu sonuçlanan harcırah konusunun üyelerimize ve personele hayırlı olmasını temenni ediyorum.
 
Bağımsız Diyanet Sen olarak her zaman diyanet personelin faydasına olacak tüm çalışmalarda sosyal taraf olarak katkı sunmaya hazır olduğumuz bir kez daha yeniliyor, Diyanet personelini yakından ilgilendiren konuları her zaman takip etmeye, bilgiye ihtiyaç duyulan konularda ise gerekli bilgilendirme açıklamalarında bulunmaya, kurum ve kuruluşlarla gerekli görüşmeleri yapmaya, daima sizlerden gelen haklı talepleri dile getirmeye, çözüme kavuşturtulması için çaba göstermeye 2005 yılından itibaren diyanet personelinin gür sesi olmaya devam ettik ve etmeye de devam edeceğiz ve üye olabilecek herkesi Bağımsız Diyanet Sen çatısı altında bir olmaya davet ediyorum” dedi.