Yayımlanan ders saati rapora göre;
Ülkemizde AB ve OECD ülkelerine göre sanata 285, sosyal bilgilere 188 saat daha az zaman ayrılıyor. Fen bilimlerinde bu fark yıllık 51, yabancı dilde 19, matematikte 15 saati buluyor.

Raporda genel düşüncenin aksine, Türkiye’deki öğrencilerin Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki akranlarına göre yıllık olarak daha az saat ders aldığı tespit edildi. Buna göre, Türkiye’deki öğrenciler AB ülkelerindeki yaşıtlarına göre sekiz yıl süresince matematik öğretiminde ortalama 15, fen bilimlerinde 51, yabancı dilde 19, sosyal bilgilerde 188 ve sanat alanında 285 saat daha az öğretim görüyor. Öğrenciler okuma ve yazmada ise AB ortalamasından 108 saat daha fazla eğitim alıyor.

Türkiye’de öğrenciler zorunlu eğitimin ilk sekiz yılı içinde Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve AB ülkelerindeki akranlarından önemli ölçüde daha az süre öğretim görüyor.Ülkemizde ilkokulda yıllık 720 saat eğitim veriliyor.

Bu süre AB’de 775, OECD ülkelerinde 799 saati buluyor. Rapordan öne çıkanlar özetle şöyle:

- Haftalık öğretim süresi ile ilgili problemler büyük ölçüde ikili öğretimden kaynaklanıyor.

- İkili öğretimden kaynaklanan sorunları haftalık ders saatlerinde değişikliklerle çözmeye yönelmek yeni sorunlara yol açıyor. Sabahçı öğrenciler alacakaranlıkta evden çıkıyor, öğlenciler karanlıkta eve dönüyor.

Ders saati çözümü nasıl olacak?
Okulda zamanın yetersiz olduğunun düşünülmesi okul dışı eğitim sektörüne yönelimi arttırıyor. Türkiye’de okul dışında öğrenmeye harcanan zamanın verimliliği oldukça düşük. Öğretim süresinin yetersizliğinden en çok sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı öğrenciler mustarip. Çeşitli nedenlerle boş geçen dersler de öğrenme düzeyini olumsuz etkiliyor.

Hürriyet