Şükrü Kolukısa, Kosova Eğitim Bilim ve Kültür Ortak Sendikası’nın (SBASHK) Priştine’de düzenlediği 7. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Hollanda, Slovenya, Hırvatistan, Arnavutluk, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Makedonya ve Karadağ’dan sendika temsilcilerinin katıldığı genel kurulda bir konuşma yapan Kolukısa, günümüzde çalışma hayatını kuşatan, emeği sömürmeyi kolaylaştıran, sermayeyi küresel bazı odakların eline hapseden, savaşlarla tarumar edilen bir dünyayla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Bunun yanı sıra bilgi çağında ciddi bir bilgi problemi var. Artık bilgiye ulaşmak çok kolay ve hızlı bir öğrenme dünyasında yaşıyoruz. Aslolan, bilgiyi, sağlıklı bilgiyi kullanmaktır. Bu ve benzeri sorunları çözecek irade bu salonda mevcuttur” dedi.

Kendi ülkelerinde güçlüyü haklı kılmanın değil, haklıyı güçlü kılmanın mücadelesini veren bütün sendikaları önemsediklerini belirten Kolukısa, Eğitim-Bir-Sen’in, her platformda uluslararası iş birliğinin ve dayanışmanın önemini vurgulayan, emeğin saygın olması, çalışanların emeklerinin karşılığını alabilmesi için mücadele veren Türkiye’nin en büyük eğitim sendikası ve sivil toplum kuruluşu olduğunu vurguladı.

Ortak sorunlara kalıcı çözüm için güçlerimizi birleştirmeliyiz

Küreselleşen dünyada emeğin, emekçilerin sorunlarının önemli bir kısmının ortak olduğunu, emeğin renginin dünyanın her yerinde aynı olduğunu kaydeden Kolukısa, “Gelirin adil dağıtılması, herkesin hakkının karşılığını alabilmesi, ortak sorunlara kalıcı çözümler bulunabilmesi için emek örgütlerinin güçlerini birleştirmesi, birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Birçok uluslararası eğitim sendikasıyla iş birliği anlaşması imzalayan bir sendika olarak, bu konuda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Kurulduğu günden bu yana, 26 yıldır haklıdan, mazlumdan, mağdurdan yana tavır alan, eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümü için elini taşın altına koyan, akademik çalışmalarıyla doğruyu gösteren, onlarca kazanıma imza atan, sorun çözen, çözüm önerileri geliştiren, yanlışın karşısında, doğrunun yanında olan sendikamız, dünyadaki bütün eğitim çalışanlarının haklı mücadelesinde yanlarında olacaktır” şeklinde konuştu.

Kongrenin açış konuşmasını yapan SBASHK Genel Başkanı Rrahman Jasharaj, son günlerde, zor şartlarda mücadele eden Kosovalı eğitimcilerin haklarını savunmada bundan sonra daha da kararlı mücadele edeceklerini dile getirerek, kongrenin Kosovalı eğitimciler için hayırlı sonuçlar getirmesi temennisinde bulundu.

Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, Avrupa’nın en genç ülkesi olarak birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çekerek, bu problemlerin en kısa sürede halledileceğine inandığını söyledi.

Kosova Bağımsız Sendikalar Birliği (BSPK) Genel Başkanı Avni Ajdini ise, pek çok sorunları bulunduğunu, bunların bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Şükrü Kolukısa, genel kurulda yeniden başkanlığa seçilen Rrahman Jasjaraj’ı, başarılı çalışmalara imza atması temennisinde bulunarak, tebrik etti.