Öğretmenlerin nöbet görevi

MADDE 22 

(1) Öğretmenler, nöbet çizelgesine göre nöbet tutar. Nöbetlerde aşağıdaki esaslara uyulur:
a) Kurumun imkân ve koşulları dikkate alınarak nöbetlerini en iyi şekilde yapabilmelerini sağlamak için öğretmenlere derslerinin olmadığı veya en az olduğu günlerde nöbet görevi verilir.
d) Nöbet görevi, ilk dersten 15 dakika önce başlar, son ders bitiminden 15 dakika sonra biter. (Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği Tam Gün Tam Yıl Eğitim başlığı altındaki MADDE 154 fıkra (3) der ki: Bu amaçla okullar hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatilleri dâhil olmak üzere gerektiğinde 07.00-22.00 saatleri arasında yıl boyunca açık bulundurulur. Halk Eğitimlerde tam gün tam yıl uygulaması Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğine göre yürütülmektedir.)
Soruyorum: Buna göre öğretmenin nöbet görevi ne zaman başlar ne zaman biter?
e) Nöbet görevine gelmeyen öğretmen hakkında derse gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.
Hem nöbet görevinin tanımıyla ilgili böyle bir sıkıntı var. Hem de kapı gibi bir nöbet görevi var ama nöbet ücretinin adı bile yok. Seyrekte olsa zaman zaman dilinizin ucu ile konuyu gündeme getiriyorsunuz. Ama ciddi bir sahiplenme ve takip yok. Ortada açık bir mağduriyet var. Ama konu bir türlü çözüme kavuşturulamıyor.
 
Bir diğer sorun ise müdür yardımcılarının mesai saatleri dışında tutmuş oldukları nöbet sorunu
Müdür yardımcılarının görev, yetki ve sorumlulukları başlığı altındaki MADDE 20 – fıkra (1) alt bend kk) da derki: İdari nöbet tutmak.
Bu nöbetin zaman aralığı Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği, Tam Gün Tam Yıl Eğitim başlığı altındaki madde 154 fıkra (3) e göre hafta içi ve cumartesi Pazar günleri de dahil olmak üzere 07.00-22.00 saatlerini kapsama ihtimalini beraberinde getiriyor. Ama bunun ücretlendirilmesi ile ilgili hiçbir yasal düzenleme yok.
Ne diyor Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği’nin Müdürün görev, yetki ve sorumlulukları başlığı altındaki madde 19 – fıkra (1) alt bend çç) “Kurs ve etkinliklerin hafta içi mesai saatleri dışında ve hafta sonlarında devam etmesi durumunda müdür yardımcısına/yardımcılarına idari nöbet görevi vermek, bu görevin karşılığında kurumun işleyişini ve görevlerini aksatmayacak şekilde izin kullandırmak.” demektedir.
Müdür yardımcısı 1 tane ise ne zaman izin kullanacak. Hoş biz 2 kişiyiz ama işleri yetiştirmek için zaman zaman hafta sonları bile işe gidiyoruz. Herkese, her yere para bulunuyor ama ne hikmetse bu mesai saatleri dışındaki zorunlu göreve ücret ödenmesi kimsenin aklına gelmiyor.
Bir de bu idari nöbeti niçin kurumdaki diğer görevlilerde (memur, hizmetli ve sürekli işçi)  tutamıyor bunu anlayamıyorum. Saat 17.00 olunca herkes çekip gidiyor. Sadece müdür yardımcısı kurumu beklesin. Biraz acımasız bir yaklaşım değil mi?
 
Üstelik kurum tam gün tam yıl uygulamasına geçip mesai saatleri dışında ve cumartesi-pazar günleri kurs açılmaya başlayınca kurum müdürünün haftalık ek dersi 30 saate çıkıyor. Müdür yardımcılarının ek ders saatinde bir artış olmuyor. Bu nasıl mantık? Tam gün tam yıl uygulamasına geçen halk eğitimlerin artan iş yükünü (buna mesai saatleri dışındaki nöbet görevi de dahil) müdür yardımcıları yükleniyor. Ama haftalık ödenen ek ders saati değişmiyor. Kurum müdürünün haftalık ek ders saati neden 30 saate çıkıyor ise aynı mantıkla müdür yardımcılarının ek ders saatlerinde artış yapılması gerekir. Mantık, vicdan ve adalet bunu gerektirir.