Mili Eğitim Bakanlığı emrinde görev yapan öğretmenlerden bazıları zorunlu yer değiştirmeye (rotasyona) tabi tutulurken bazıları ise zorunlu yer değiştirmeye tabi değildir.

Öğretmen atama ve yer değiştirme uygulamaları bakımından; öğretmen ihtiyacı, coğrafi durum, ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi, ulaşım şartları ile hizmet gereklerinin karşılanması yönünden benzerlik gösteren iller gruplandırılarak üç hizmet bölgesi oluşturulmuş ve bu hizmet bölgeleri de öğretmen ataması ve çalıştırılmasında güçlük derecesi bakımından benzerlik gösteren eğitim kurumları gruplandırılarak altı hizmet alanına ayrılmıştır.

Hizmet bölgelerinin 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındakiler eğitim kurumları rotasyon kapsamı dışında; 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındakiler ise rotasyon kapsamı içinde olacak şekilde belirlenmektedir.

Rotasyona tabi olmayan öğretmenler

Zorunlu yer değiştirme uygulamaları kapsamında belirlenen hizmet bölgelerinde (3 hizmet bölgesi) belirli sürelerle çalışmanın zorunlu olması durumu her öretmen için geçerli değildir.

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre;

**6/5/2010 tarihinden önce Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında öğretmen olarak göreve başlayanlar,

**Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, öğretmen olan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşleri,

**En az % 40 oranında çalışma gücünden yoksun olduğunu belgelendiren öğretmenler,

zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulmazlar.

Bazı öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenebiliyor

Zorunlu yer değiştirmeye tabi olan öğretmenlerden, hizmet bölgelerinin birinci, ikinci ve üçüncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapmakta olan öğretmenlerden;

**Aile birliği veya sağlık mazeretlerinin devam ettiğini belgelendirenlerin zorunlu çalışma yükümlülükleri, bir sonraki yer değiştirme dönemine ertelenir.

**Eşi aday memur olanların zorunlu çalışma yükümlülükleri, eşinin adaylığının kaldırıldığı tarihten bir sonraki yer değiştirme dönemine kadar ertelenir.

**Eşi ilgili yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla askerde olanların zorunlu çalışma yükümlülükleri, bir sonraki yer değiştirme dönemine kadar ertelenir.

**Başvuruların son günü itibarıyla kendisi veya eşi aylıksız izinli olanların zorunlu çalışma yükümlülükleri, bir sonraki yer değiştirme dönemine kadar ertelenir.

**Alanlarında norm kadro olmaması ya da norm kadro açığı olmaması sebebiyle atanamayanların zorunlu çalışma yükümlülükleri, atamaları gerçekleştirilene kadar ertelenir.

**Başvuruların son günü itibarıyla son altı ay içinde eş, çocuk, anne, baba veya kardeşlerinden birinin hayatını kaybettiğini belgelendirenlerin zorunlu çalışma yükümlülükleri, bir sonraki yer değiştirme dönemine kadar ertelenir.