İstanbul’da bir ilkokulda görev yapan öğretmen 2016 yılında meslek içi eğitim çalışmasına katılmış, katıldığı hizmet içi eğitiminde geçen günler için kendisine ek ders ücreti ödenmesini talep etmiştir. Öğretmenin kursiyer olarak katıldığı bu çalışma için ek ders ücreti talebi reddedilince de sendikası aracılığıyla dava açmıştır

İDARE MAHKEMESİ ÖDENİR DEMİŞTİ
Öğretmenin katıldığı hizmet içi eğitim faaliyetine denk gelen günlerin ek ders ücreti talebinin reddedilmesi sonucu başvurduğu İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda Anayasa’nın “angarya yasaktır” hükmüne atıfla bulunularak öğretmene ek ders ücreti ödenmesi yönünde karar verildi.

DANIŞTAY EK DERS ÜCRETİ ÖDENMEZ DEDİ
Danıştay Başsavcılığı verilen bu idare mahkemesi kararının bozulması istemiyle dosyayı Danıştay 12. Dairesine taşıdı. Danıştay 12. Dairesi ise yaptığı inceleme sonucu öğretmenlerin hizmet içi eğitime katılıp ek ders ücretinden yararlanabilmesi için kursa öğretmen veya yönetici olarak katılması gerektiğini, kursa kursiyer olarak katılan öğretmenlere ek ders ücreti ödenemeyeceğini açıkladı.

Danıştay tarafından verilen bu karar göre eğitimlere katılan öğretmenler kursiyer olarak katılırlarsa ek ders ücreti alamazlar.

Ancak aynı hizmetiçi eğitim kurslarında öğretmen ,idareci, yönetici , kurs merkezi müdürü , kurs yçneticisi, kurs yönetici yardımcısı vb olarak valilik veya bakanlık tarafından görevlendirilenler çalışma saatleri dışında çalıştırıldıkları için Devlet Memurları Kanunun ilgili madeleri gereği ve Ek derslere ilişkin karara göre 140 gündüz veya 150 gece  ek gösterge ücretleri göz önünüde bulundurularak ek ders ücretlerinden yararlanırlar. 

19 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan karar için TIKLAYINIZ