Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Koç’un “Sanayileşme ve Türkiye” adlı kitabında yer alan demokrasi, hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğüne ilişkin araştırma verilerini paylaştı.
Türkiye’nin hukukun üstünlüğü endeksinde 102 ülke arasında 80. sırada, demokrasi endeksinde ise 167 ülke arasında 97. sırada olduğuna dikkat çeken Koncuk, “Bir ülkede okumuş, aydın vasfı taşıyan kamu çalışanlarının dahi, sendikal tercihlerini hangi gerekçelerle yaptığını düşündüğümüzde bu sonuçlar hiç de şaşırtıcı değil” dedi.
Koncuk açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Aynı zamanda üyemiz olan, kıymeti dostum, Prof. Dr. Erdem Koç'un 'Sanayileşme ve Türkiye' adlı kitabında, ülkemiz 'Hukukun üstünlüğü' kategorisinde, 0.46 endeks puanı ile 102 ülke arasında 80. Sırada gözükmektedir. Veriler 2015 yılına göre değerlendirilmiştir. Şimdi bir ölçüm yapılsa, 80 inci sırayı bulabilmek mümkün müdür, takdir sizlerin.
Aynı eserde, demokrasi endeksinde, 167 ülke arasında 2015 yılı verileri dikkate alındığında 97. sırada, basın özgürlüğünde ise, 179 ülke arasında 151. Sırada görülmekteyiz. Bu rakamların hepsi 2015 yılı verilerine göre ortaya çıkmış, aradan geçen 2 yılda daha mı iyiyiz, daha mı kötü?
Kimseyi suçlamıyorum, ancak bir ülkede okumuş, aydın vasfı taşıyan kamu çalışanlarının dahi, sendikal tercihlerini hangi gerekçelerle yaptığını düşündüğümüzde bu sonuçlar hiç de şaşırtıcı değil.
Tüm bunlar yaşanırken, tüm olaylar 'Elle gelen, düğün bayramdır.' mantığı ile değerlendirildiği, tüm yanlışlara, aman sende, denildiği sürece, tüm bunları düzeltecek beyaz atlı prens beklemenin, ne anlamı olabilir? Herkesin kendi kalesini korumaya devam! Bakalım nereye kadar?”

 

kamu haber, Kamu ajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net