Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5 Aralık 2017 günü; “Yine kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor. Böylece kamuoyumuzda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi çözmüş oluyoruz” şeklindeki açıklamaları 4/C’liler giderek umutlanmasına neden oldu.

ÇSGB Jülide Sarıeroğlu’nun da yine 24 Aralık 2017 tarihinde Anadolu Ajansı’na vermiş olduğu röportajda “657 içerisinde farklı bir alan düzenlenecek' dediler. Hiçbirini yapmadık. Daha önceki yıllarda kadro nasıl verildiyse, aynı şekilde daha da esnek ve basitleştirilmiş bir şekilde, kurallar olmadan bir sistemi dizayn ettik' ifadelerinin yanı sıra “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda düzenlenmiş kimlerin kamuda çalışacağıyla ilgili. Bunun dışında bir düzenlememiz söz konusu değil. Daha önceki kadroya geçiş süreçlerinde uygulanan prosedür neyse aynen geçerli olacak. Yeni bir şey koymadık” açıklamalarıyla 4/C’liler için sevinç kaynağı oldu.

YAPILAN HAKSIZLIK DEĞİŞMEDİ
Sırasıyla yapılan bu açıklamaların ardından 2017 yılı Aralık ayında 696 KHK ile yapılan bu düzenlemede de 4C’lilerin de yıllar sonra 4B kadrosuna alınması kararlaştırıldı. Ancak yıllardır sevinç ile beklenen bu düzenleme 26 Mart 2018 Bakanlar Kurulu Kararı’nın 30 Mart Cuma günü açıklanmasıyla adeta şok etkisi oluşturdu. Karar ile mevcut 4/B kadrosu içerisinde 4/C’liler için ayrıştırılmış 4/B kadrosu oluşturulduğu görüldü. 2007 yılındaki gibi yine mevcut haklarına kavuşamayan yaklaşık 21 bin 4/C’linin oluşturulan bu duruma gerek medyada gerek sosyal medya da tepkileri çığ gibi büyüyor.

4/B’ye geçişi sağlanan 4/C’lilere yapılan haksızlıklar ise şöyle;

- Hali hazırda 4B statüsü kariyer meslek gruplarının dışında kalan (Örneğin, mühendis, hemşire, sağlık memuru, teknisyen, tekniker vb.) unvanlı meslek gruplarının oluşturduğu statüdür.

Buna rağmen çalışanlar 4C’den 4B’ye geçirilirken öğrenim durumları, mesleki yeterlilikleri hiçe sayılmış, unvanlara göre istihdam sağlanmamıştır.

Mevcut 4B’nin 4 sayılı cetvelinde belirtilen unvanlar yok sayılmakla kalmamış, 2 yeni unvan icat edilmiştir.

 Lise ve altı tüm personel yaptıkları işe bakılmaksızın “İdari Destek Personeli” üniversite mezunu tüm personel de “İdari Büro Personeli” yapılmıştır.

Ne özlük hakları, ne nitelikleri, ne de ücretleri değişmemiş, değişen tek şey sadece statülerinin ismi[C-B] olmuştur.

- Mevcut 4B’liler peşin maaş alırken 4C’den geçenler çalıştıktan sonra maaş alacaktır.

- Mevcut 4B’lilerin ek ödeme oranları %70-80’lerde iken ortalama 850 TL iken, 4C’den geçirilenlerin oranı %20 ve ek ödemeleri 206,45 TL olarak belirlenmiştir.

- Mevcut 4B’liler 65 yaşına kadar çalışabilirken, 4C’liler SGK kapsamında emekliliği hak ettikleri an zorunlu olarak emekliliğe sevk edileceklerdir.

- Sonuç olarak normal 4B değil de çakma 4B icat edilmiştir.senelerdir mağdur olan 4c mağdurlarının adı 4b yapılıp mağduriyeti devam etmektedir.

4/C LILER  PLATFOTMU