gerektiğini belirterek, “Kalkınmada öncelikli bölgelerde kalıcı öğretmen istihdamının sağlanamaması önemli bir sorundur. Söz konusu yerlerde bir öğretmenin görevde kalma süresi ortalama 1,5 yıldır. Bu durum, eğitim ve öğretimde istikrar sorununa neden olmaktadır. Zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan eğitimcilere bölgenin mahrumiyet durumuna göre ilave özel hizmet tazminatı ödenmesi istikrarlı bir istihdam sağlayacaktır. Bunun yanı sıra 4/B’li yerine kadrolu öğretmen ataması yapılmalı, mevcut sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir. Ücretli öğretmenlik ve kadrosuz usta öğreticilik uygulamasına son verilmeli, öğretmen ihtiyacı bütünüyle memur kadroları yoluyla sağlanmalıdır” dedi.

Hakkâri’de teşkilat mensupları ve üyelerle bir araya gelerek sendikal çalışmalara ilişkin istişarelerde bulunan Latif Selvi, Yüksekova İlçe Temsilciliği’nin düzenlediği programa katıldı. Yüksekova İlçe Milli Eğitim Müdürü Servet Canlı ve Şemdinli İlçe Milli Eğitim Müdürü Muzaffer Akdeniz’in de hazır bulunduğu programın ardından, Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş ve AK Parti İl Başkanı Nurettin Fırat’ı ziyaret eden Selvi, sendikal örgütlenmenin, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmenin önemine dikkat çekti.

Geleceğe, birlikteliğimizi güçlendirerek yürümeliyiz

Sorunların çözümünün birlikte hareket etmekten, örgütlenmekten geçtiğini vurgulayan Selvi, “Daha da kenetlenmeli, birlikteliğimizi güçlendirerek geleceğe yürümeliyiz. Eğitim-Bir-Sen olarak ülkemizin yarınlarının aydınlık olması için mücadele veriyoruz. Sadece üyelerimizin özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi için çalışmıyoruz. Biz özelde üyelerimiz, eğitim çalışanları genelde ise ülkemiz, milletimiz ve dünya mazlumları için emek harcıyoruz. Yaptığımız çalışmaların temel gayesi budur. Gelir dağılımındaki adaletsizlik sorununa çözüm bulduğumuz zaman, sorunlarımızın önemli bir kısmını da çözmüş olacağız. Bunun için el ele vermeli, güçlerimizi birleştirmeliyiz ve birlikten doğan kuvveti, sorunlarımıza çözüm bulmak için harcamalıyız” şeklinde konuştu.

 

Emeği değerli yapan özgürlüktür

Kamu görevlilerinin ve diğer bütün çalışanların emeklerinin karşılığını almasının ve insanca bir hayat standardına kavuşmasının önemine vurgu yapan Selvi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“25 yıldır özlük ve özgürlük, emeğin saygınlığı, akıtılan terin karşılığının ödenmesi, gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi için mücadele veriyor, çalışmalar yapıyor, emek harcıyoruz. Sendikal çalışmalarda emek ve özgürlük, birbirinin mütemmim cüzüdür. Kurulduğumuzdan beri bu anlayışla hareket ediyor, çalışmalarımızı bu minvalde yürütüyoruz. Çünkü özgürlük yoksa emeğin değeri de olmaz.”

Sorunları tespit etmekle yetinmiyor, çözümün de takipçisi oluyoruz

Eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarına da değinen Selvi, “Sorunların farkındayız ve farkında olmakla, bunları tespit edip dile getirmekle yetinmiyoruz. Çözüm için öneriler ortaya koyuyor, yetkililer nezdinde girişimlerde bulunuyoruz. Alandaki sıkıntıları, kamu görevlilerinin sorunlarını, taleplerini Kurum İdari Kurulu, Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantılarına ve toplu sözleşme masasına taşıyor, tekliflerimizin hayata geçirilmesinin takipçisi oluyoruz. Bu şekilde onlarca sorunun çözümünü sağladık, kayda değer kazanımlara imza attık. Bir süre önce, yetkili sendika olmanın gereği olarak tüm eğitim çalışanlarının sesi olma misyonu doğrultusunda hizmet kolu çalışanlarının sorunlarını yerinde ve doğru tespit etmek, toplu sözleşme görüşmeleri başta olmak üzere, sendikal faaliyetlere ilişkin politika geliştirmeyi sağlayacak veri, bilgi ve bulgu setini ortaya çıkarmak amacıyla ‘Eğitim Çalışanlarının Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’ düzenledik. Altı komisyon tarafından yapılan çalışmayı rapor haline getirdik ve hükûmet yetkilileri başta olmak üzere, bütün ilgililere gönderdik” ifadelerini kullandı.

Teşvik edici yöntemler uygulanmalı, kalıcı ve verimli bir istihdam politikası benimsenmelidir

İstihdamda güçlük çekilen yörelerde görev yapan eğitim çalışanlarına ilave tazminat ödenmesi için daha fazla zaman geçirilmemesi, bu konuda gereken adımın bir an evvel atılması gerektiğini dile getiren Selvi, “Kalkınmada öncelikli bölgelerde kalıcı öğretmen istihdamının sağlanamaması önemli bir sorundur. Söz konusu yerlerde bir öğretmenin görevde kalma süresi ortalama 1,5 yıldır. Bu durum, eğitim ve öğretimde istikrar sorununa neden olmaktadır. Zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan eğitimcilere bölgenin mahrumiyet durumuna göre ilave özel hizmet tazminatı ödenmesi istikrarlı bir istihdam sağlayacaktır. Bu nedenle, hükûmet cebri yöntemleri dayatarak değil, teşviki yöntemleri özendirerek istikrarlı, kalıcı ve verimli bir istihdam politikasını benimsemelidir. Bunun yanı sıra 4/B’li yerine kadrolu öğretmen ataması yapılmalı, mevcut sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir. Ücretli öğretmenlik ve kadrosuz usta öğreticilik uygulamasına son verilmeli, öğretmen ihtiyacı bütünüyle memur kadroları yoluyla sağlanmalıdır” diye konuştu.

Ziyaretler

Latif Selvi, daha sonra, Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş ve AK Parti İl Başkanı Nurettin Fırat’ı ziyaret ederek, bir süre görüştü.