2020-2021 yılına toplu toplu sözleşmesinin 'Eğitim hizmet kolunun' 26. maddesine 'Mevcut üyeler dahil olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına atananlardan 13/1/1943 tarihli ve 4357 sayılı Kanunun 11 inci maddesi kapsamında bulunanların ilkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) üyeliğine girmesi ve üyelikten ayrılması ihtiyaridir. ' hükmü yer almaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardımlar sandığı (İLKSAN), 13 Ocak 1943 Tarih ve 4357 sayılı Kanunla, bu yasanın 11. maddesinin 2. fıkrasında sayılan ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden maaş alan kamu görevlisi üyelerinin, sosyal ve ekonomik çıkarlarını korumak ve üyeleri arasında dayanışmayı teşvik etmek amacıyla kurulmuş, tamamlayıcı Sosyal Güvenlik hizmeti veren bir kamu kurumudur. ....

tarihli ve .... kurum sayılı müracaat kayıtlı dilekçeniz ilekurumumuza yapılan başvuruda; Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına istinaden, üyeliğinizin sonlandırılması ve birikmiş aidatlarınızın yasal faizi ile ödenmesi talep edilmekte ise de Sandık üyeliğini düzenleye 4357 sayılı Kanunun 11. maddesi mürur olup bu yasanın 11. maddesinin 2. fıkrasında sayılan görevlerde bulunanlar sandığımızın doğal üyesidir.

Diğer taraftan hukuk aleminde mürur olan bir kanun veya kanun maddesi, yasama organı olan Türkiye Milliet Meclisince usulüne uygun olarak alınan kararların dışındaki herhangi bir yol veya yöntemle kaldırılamayacağından ve yine 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak olan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 5. Dönem Toplu Sözleşme ile konulan herhangi bir hüküm ile sandığımız asli mevzuatı değiştirilemeyeceğinden bahse konu talebinizin değerlendirmeye alınması mümkün bulunmamaktadır.

İş bu talebinizin reddine dair sandığımız idari işlemine karşı, kararın tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemeleri nezdinde yargı yolunun açık bulunduğu hususunda bilgilerinizi rica ederim.'' denilmiştir. 

 

KamuAjans