Sorunun ayrıntıları şöyle:

İş Müfettişleri, iş hayatının izlenmesi, denetlenmesi ve teftiş edilmesi görev ve yetkisi bulunan kariyer meslek mensuplarıdır. İş müfettişlerimiz Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 'Danışma ve Denetim Birimleri' arasında yer alan Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesinde doğrudan Bakana bağlı olarak görevlerini gerçekleştirmektedir.


İş Müfettişlerimiz, işyerlerinde çalışma barışının kurulmasına katkı sağlamak adına işçilerin çalışma sürelerini yasal sınırlarda tutabilmek, işçilerin ücret, izin, sosyal güvenlik gibi haklardan mevzuatın öngördüğü şekilde yararlanmasını sağlamak, kayıt dışılıkla mücadele etmek, işyerlerini daha sağlıklı ve güvenli hale getirebilmek, iş kazası ve meslek hastalıklarını azaltmak gibi amaçlar doğrultusunda teftiş faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

Yukarıda bahsedilen önemli mesleki faaliyetleri sürdüren sayıları toplam 970 olan İş Müfettişleri arasında 610 İş Müfettişi Yardımcısı bulunmaktadır. Bu itibarla, İş Başmüfettiş ve İş Müfettişi sayısından daha fazla sayıda olan 425 İş Müfettişi Yardımcısı uzun süredir atanmayı beklemekte idi, 12.09.2018 tarihi itibariyle 6 İş Müfettişi Yardımcısı Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İş Müfettişliği kadrosuna atanmış bulunmaktadır.

İş müfettişliği mesleğine giriş öncelikle Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen giriş sınavında başarılı olmak şartıyla iş müfettişi yardımcısı olarak gerçekleşmektedir. Yardımcılık dönemini tamamlayan adaylar yeterlik sınavında başarılı olmaları durumunda Kararname ile iş müfettişi olarak atanmaktadır.


İş müfettişi yardımcılarının Kararname'nin Resmi Gazetede yayımlanmasıyla sonuçlanan atama işlemleri, daha önceleri yeterlik sınavından sonra ortalama 3-4 ay gibi bir süre alırken şu anda 4 yıldan fazla bir süredir atama bekleyen iş müfettişi yardımcıları bulunmaktadır.

i. Yeterlik sınavı 25.07.2014 tarihinde gerçekleştirilen 200 (12.09.2018 tarihli Kararname ile atanan 4 iş müfettişi yardımcısı hariç) iş müfettişi yardımcısı 54 aydır, 


ii. Yeterlik sınavı 30.10.2014 tarihinde gerçekleştirilen 21 iş müfettişi yardımcısı 50 aydır,


iii. Yeterlik sınavı 13.08.2015 tarihinde gerçekleştirilen 86 (12.09.2018 tarihli Kararname ile atanan 1 iş müfettişi yardımcısı hariç) iş müfettişi yardımcısı 41 aydır,


iv. Yeterlik sınavı 29.02.2016 tarihinde gerçekleştirilen 2 iş müfettişi yardımcısı 34 aydır,



v. Yeterlik sınavı 31.03.2017 tarihinde gerçekleştirilen 110 (12.09.2018 tarihli Kararname ile atanan 1 iş müfettişi yardımcısı hariç) iş müfettişi yardımcısı 21 aydır atanmayı beklemektedir. 


425 İş Müfettişi Yardımcısından yaklaşık 150 dava dosyası idare mahkemesinde ve yaklaşık 250 dava dosyası da Danıştay da görülmektedir. 12.09.2018 tarihi itibariyle 6 İş Müfettişi Yardımcısı Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İş Müfettişliği kadrosuna atama T.C. Danıştay 2. Dairesinin atama kararı ile gerçekleşmiş ve T.C. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının itirazını oy birliği ile reddetmiştir. 10.01.2019 tarihi itibariyle İdare T.C. Ankara 2. İdare Mahkemesi, 4. İdare Mahkemesi, 6. İdare Mahkemesi, 9. İdare Mahkemesi, 10. İdare Mahkemesi, 11. İdare Mahkemesi, 12. İdare Mahkemesi, 13. İdare Mahkemesi, 14. İdare Mahkemesi, 15. İdare Mahkemesi, 17. İdare Mahkemesinde görülen davalardan 40 kadar dosyada atama kararı verilmiş ve bakanlıkça mahkeme kararının uygulanması beklenmektedir. 
Atamaların gerçekleştirilmemesi, memuriyette geçen süreler dikkate alındığında özlük haklarında şu gibi kayıplara sebep olmaktadır. 


- Hizmet süresine göre ayda net 1.000-2.500 TL arasında değişen maaş kaybı

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesine göre 1. ve 2. derecelere atanma hakkının kaybı (müfettiş yardımcıları en fazla 4. dereceye kadar yükselebilmektedir.) 


-Üçlü kararname ile atama işlemi gerçekleşmediği için naklen daire başkanı gibi unvanlarla personel alan kamu kurumlarına geçme hakkının kaybı


-Müfettişliğe atama olmadığı için tutanak, teftiş raporu, tebligat, savcılığa suç duyuruları vb. gibi işlemleri mühürsüz yapma

Asıl görevleri 'Çalışma Barışını' sağlamak olan İş Müfettişlerinin arasında hali hazırda müfettiş yardımcısı olarak görev yapan yukarıda sayıları belirtilen iş müfettiş yardımcıları bu kritik görevleri yerine getirirken maddi kaybın yanında özellikle manevi yönden sorun yaşamaktadırlar.

Bu süreçte 2 teftiş kurulu başkanı, 6 Bakan (Faruk ÇELİK, Ahmet ERDEM, Süleyman SOYLU, Mehmet MÜEZZİNOĞLU, Jülide SARIEROĞLU, Zehra Zümrüt SELÇUK), 3 Başbakan (Recep Tayyip ERDOĞAN, Ahmet DAVUTOĞLU, Binali YILDIRIM), 2 Cumhurbaşkanı (Abdullah GÜL, Recep Tayyip ERDOĞAN) görev yapmış olup, 23.12.2014 tarihli ve 602 sayılı Faruk ÇELİK imzalı, 28.09.2015 tarihli ve 425 sayılı Ahmet ERDEM imzalı, 10.12.2015 tarihli ve 573 sayılı Süleyman SOYLU imzalı, 26.04.2016 tarihli ve 231 sayılı Süleyman SOYLU imzalı, 20.06.2017 tarihli ve 382 sayılı Mehmet MÜEZZİNOĞLU imzalı müşterek kararname çıkartılması sürecini başlatan yazılar Bakan değişikliği nedeniyle akamete uğramıştır. 20.06.2017 tarihinden bu yana geçen 18 ay içerisinde hiçbir işlem yapılmaması, 21 aydan 54 aya kadar değişen süreler ile bekleyenler arasından sadece T.C. Danıştay 2. Dairesinin kararı ile 6 İş Müfettişi Yardımcısının atanması dava açmayanların atanmayacağı algısı yaratmıştır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yapılacak atamanın hem yargının yükünü azaltacağı hem de oluşan maddi ve manevi kaybın telafisi yönünde ilk adım olacağı kanaatindeyiz.

TBMM GÜNDEMİNE DE GELDİ

İş müfettişlerinin atama sıkıntısı bir çok kez sosyal medya da ve TBMM'de gündeme geldi. İş Müfettişi Yardımcılarının Twitter üzerinden İş Müfettişi kadrolarına atanması konusu ile ilgili olarak #İşMüfettişi5YıldırMağdur, #İşMüfettişiKararnameBekliyor, #İşMüfettişiYardımcıları, #İşMüfettişiHakkınıİstiyor, #İşMüfettişiÇözümBekliyor ve #İşMüfettişiAtanmakİstiyor hashtagleri ile yaptığı paylaşımlar kısa sürede Türkiye gündeminde ilk sıraya girmiştir. Konunun sosyal medyada uzun süre gündem oluşturması sonrasında İyi Parti Adana Milletvekili İsmail KONCUK tarafından 'Çalışma Bakanlığında bakanlar değişti, iş müfettişlerinin kaderi değişmedi. Yargı kararlarını dahi uygulamayan bir bakanlık, kendi personelini dahi düşünmüyorsa, çalışma hayatının problemlerini nasıl çözsün?' şeklinde; Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Sefer AYCAN ve İyi Parti Milletvekili Durmuş YILMAZ tarafından 'Konu ile ilgili olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK'un yanıtlaması için soru önergesi verildiği ve konunun takipçisi olunduğu' şeklinde paylaşımlar yapılmıştır.