YSK, önceki gece AK Parti'nin İstanbul'da oyların tümünün yeniden sayılması talebini reddetti, sadece 21 ilçedeki 51 sandığın tekrar sayılmasına karar verdi. 51 sandıktaki oyların sayılması ile oy sayım süreci sona erecek. Ancak YSK'nin önünde, sahte seçmen skandalına sahne olan Büyükçekmece dosyası duruyor. Bu ilçede seçimin iptaline ilişkin AK Parti'nin talebi kabul edilirse bu durum, İstanbul sonuçlarını da etkileyecek. Büyükçekmece'de sonuçların iptali ve yeniden seçim kararının alınması durumunda benzer bir kararın İstanbul geneli için de verilebileceği belirtiliyor. YSK'nin kritik kararını 13 Nisan'a kadar açıklaması bekleniyor.

'TAM KANUNSUZLUK'

Partiler, her seçimde olduğu gibi bu süreçte de YSK'ye 'olağanüstü itiraz'da bulunulabiliyor. AK Parti, 'olağanüstü itiraz' hakkını kullanarak 'tam kanunsuzluk' gerekçesiyle İstanbul'daki seçiminin yenilenmesini talep edecek. YSK'nin Büyükçekmece kararını bekleyen AK Parti, olağanüstü itiraz sürecini, organize hile ve usülsüzlük iddialarının konuşulduğu İstanbul için işletecek. Seçimlerin yenilenmesi kararı verilebilmesi için iddiaların, somut verilerle ortada olması ve bu şekilde oy kullanan seçmen sayısının sonucu etkilemesi gerekiyor. Daha önceki seçimlerin ardından, 'oy kullanma yeterliliği olmayan seçmenlerin oy kullanması, engelli vatandaşların oylarının bizzat sandık başkanı tarafından kullanılması, ilçede ikamet etmeyen kişilerin de oy kullanması, mükerrer oy ve bu yöndeki oy sayılarının sonuca etkili olması' gibi nedenlerle bazı bölgelerde seçimlerin yenilenmesine karar verilmişti.

BİRÇOK YERDE İPTAL OLDU

YSK, 2014 yerel seçimlerinde, oy kullanma yeterliliği olmayan (kısıtlı) seçmenlerin oy kullanması ve aradaki farkın bu seçmenlerden az olması sebebiyle bazı yerlerde seçimleri iptal etti. 30 Mart 2014 seçimleri, aralarında Yalova ve Ağrı'nın da olduğu 13 yerde YSK kararıyla yenilendi. YSK'ye itirazlar sonucu seçimlerin iptal edildiği Ağrı ve Yalova ile Aydın'ın Buharkent, Bayburt'un Aydıntepe, Bitlis'in Güroymak, Çankırı'nın Şabanözü, Eskişehir'in Mahmudiye, Kastamonu'nun Çatalzeytin, Tokat'ın Yeşilyurt ilçeleri ile Çorum'un Ortaköy ilçesine bağlı Aştavul, Erzincan'ın Tercan ilçesine bağlı Çadırkaya, Niğde'nin merkeze bağlı Bağlama ve Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Eymir beldesinde yeniden seçim yapıldı.

YALOVA VE AĞRI ÖRNEKLERİ ORTADA

AK Parti yerel seçimlerde, Yalova'da kısıtlılar, askerler ve sandık kurulu üyelerinin seçmen olmadığı halde oy kullandığını öne sürerek YSK'ye itiraz etmişti. İtirazı görüşen YSK ise seçimin iptaline karar vermişti. Ağrı'da ise Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) adayı Sırrı Sakık 10 oy farkla seçimi kazanmış, AK Parti'nin itirazı üzerine oy pusulaları yeniden sayılmış, bu kez de BDP'nin itirazıyla seçimler iptal edilerek tekrarlanmıştı. Ağrı seçiminin iptalinde, yeniden sayımın sonuçları etkilemesi, yırtık oy torbasının fotoğraflanması da etkili olmuştu. Yenilenen seçim sonucu Sırrı Sakık 2 bin 851 oy farkıyla Belediye Başkanı seçilmişti.

Sandıkların hepsi sorunlu

YSK, 31 Mart 2019 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin bazı yerlerde iptal edilmesi halinde, yenileme seçimlerinin 2 Haziran Pazar günü yapılmasına karar vermişti. 'Tam kanunsuzluk' şartları oluştuğundan ötürü seçimler iptal edilirse İstanbul halkı 2 Haziran'da yeniden sandığa gidecek. 'YSK'ye olağanüstü itiraz yoluyla geleceğiz. Süreç devam ediyor' diyen AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, YSK'nin AK Parti'nin sondajlama-örnekleme metoduyla usülsüzlük tespit ettiği 51 sandığa ilişkin tüm oyların sayılması kararını verdiğini söyleyerek, benzer hataların kalan diğer sandıklar için de geçerli olduğunu ancak YSK'nin toptan sayım talebini reddettiğini dile getirdi. Sandıkların yüzde 6'lık bir kısmı açıldığında Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu arasındaki farkın 29 binden 14 bin 600'e düştüğünü hatırlatan Özel, 'Sandığın kalan yüzde 94'ü eğer açılsaydı, tam sayım sağlanabilmiş olsaydı biz inanıyoruz ki Binali Yıldırım İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıydı.' dedi.

Yerel seçim öncesi 11 bin 186 kişinin ikamet kaydının başka il ve ilçelerden taşındığı Büyükçekmece'de polis eşliğinde kontroller sürüyor. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcısının talimatıyla harekete geçen güvenlik güçleri, 31 Mart'ta oy kullanan kişilerden 11 bini aşkın kişinin gerçekten o adreste yaşayıp yaşamadığına bakıyor. Yaklaşık bin polisin katıldığı denetimlerde dün itibariyle 6 bin 800 adres kontrol edildi. Herhangi bir gözaltı işlemi yapmayan polis tutanak tutarken, işlemlere CHP'li bazı vekiller de bizzat eşlik ediyor. 'Sahte seçmen' skandalına konu olan ve İstanbul'da seçimin en şaibeli olduğu ilçeler arasında bulunan Büyükçekmece'de, başka yerlerden getirilen kişilerin 'anaokulu', 'TIR garajı', 'boş arsalar' ve 'inşaatı süren binalar'da yaşıyor gibi gösterilerek usülsüz biçimde oy kullandığı ortaya çıkmıştı. Buna ilişkin açılan soruşturmada CHP'li Büyükçekmece Belediyesi'ne bağlı Nüfus Müdürlüğü'nde görevli 2 kişi tutuklanmıştı.

Süreç nasıl işleyecek?

Büyükçekmece itirazına ilişkin Yüksek Seçim Kurulu'nun kararını bekleyen AK Parti, sözkonusu olağanüstü itiraz sürecini 'organize hile' ve 'usülsüzlük' iddialarının konuşulduğu İstanbul için de işletecek. 'Olağanüstü itiraz', 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 130. maddesinde düzenleniyor. Kanuna göre, YSK her ne kadar bir karar vermiş olsa da bu karara karşılık 'tam kanunsuzluk' gerekçesiyle seçimin iptali talebiyle olağanüstü itiraz yapılabiliyor. İstanbul genelinde olağanüstü itiraz sürecine gidilebilmesi için halen devam eden oy sayım işlemlerinin tamamlanması ve nihai seçim sonucunun gösteren il birleştirme tutanağının tanzim edilmesi gerekiyor. Sayım neticesinde CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun önde olması durumunda mazbatasını alması gerekiyor. AK Parti ancak bu süreçten sonra olağanüstü itiraz sürecini işletebilecek. YSK'nin seçimlerin yenilenmesi kararı verebilmesi için iddiaların somut verilerle ortaya konulması ve belirtilen olayların seçimin sonucunu etkilemesi gerekiyor. AK Parti, seçimin sonucunu etkileyecek olaylar ve haller (hile ve usülsüzlükler) nedeniyle İstanbul'da ilgili kişinin mazbatayı almasının ardından seçimin iptaline ilişkin itirazda bulunabilecek. İtirazın, mazbata tesliminin ardından 7 gün içerisinde yapabilecek. Yazılı olarak yapılan itiraz dilekçesinde, ihbar ve iddia edilen olayların mahiyeti ve delillerinin de eklenmesi gerekecek. Gerekli belgelerin elde edilmesinin mümkün olmadığı durumlarda da bu belgelerin nereden temin olunabileceği belirtilecek.

Seçim yenilenir

Abdullah Güler (AK Parti İstanbul Milletvekili): 'Bu süreç normal itiraz sürecinin dışında bir alandır. YSK tüm sandıkların sayımı talebini 8 Nisan'da reddetti. Ancak hukuki süreç bitmedi. Bu itiraz sürecinin dışında, ortaya çıkan çok özel bir durum varsa ve seçimleri doğrudan etkiliyor ise olağanüstü itiraz süreci gündeme gelir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, seçimin sonuçlarını doğrudan etkileyecek delillerin varlığıdır. Sahte seçmen, sahte evrak ve usülsüz yollarla yapılan işlem tesisinin varlığı delillerle ispat edilirse YSK'ya başvurulur. Olağanüstü itiraz beraberinde seçimlerin iptali hususunu gündeme getirir. Özel bir madde olarak kanuna girmiştir. Geçmişte de bazı seçimlerde kullanılmıştır. YSK itirazları inceler ve kabul ederse seçimlere yeniden gider.'

Sağlam delil şart

Necip Kibar (Avukat): 'Seçimin kaderini değiştirecek bilgi ve belgelerin bulunması halinde olağanüstü itirazda bulunulabilir. Yapılacak itirazlarda mutlaka delil ve belgelerin olması gerekmektedir. Delil ve belgelerin olmaması halinde hiçbir ilerleme kat edemezsiniz.'
Cavit Tatlı (Avukat): 'Büyükçekmece'deki usülsüzlüklerden dolayı seçimin seyri değişebilir düşüncesiyle böyle bir hukuk sürecine başvurulabilir. YSK'ya yapılan itirazların bir kısmında olumlu bir kısmında olumsuz cevaplar alınmıştı. Bunun üzerine son bir itiraz yöntemi olarak olağanüstü itiraz yoluna gidilecek. Seçim sürecini doğrudan etkileyebilecek kararların alınması da mümkündür. Burada süreci iyi takip etmek önemlidir.'

Tek tek inceliyoruz

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, kurum binası önünde yaptığı açıklamada, 11 yüksek mahkeme üyesinden oluşan YSK'nin toplantılarında, temsilci bulundurma hakkına sahip AK Parti, CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti temsilcilerinin de bulunduğunu belirterek şöyle dedi: 'Değerlendirmeler sürüyor. Yargısal süreç devam ediyor. Önümüze gelen tüm dilekçeleri, talepleri ve itirazları tek tek incelemek suretiyle karşılıyoruz. Yargı süreci içinde dosyaların içeriğiyle ilgili herhangi bir bilgi verecek değilim.'

Yenişafak