Ajanskamu-Özel Haber İşte MEB'İn Hazırladığı Okul Profili Projesinin Tanıtım Filmi.

Milli Eğitim Bakanlığının yakında açıklayacağı Okullar arasındaki farklılıkların azaltılması ve Okul performanslı eğitim sistemi yaklaşımın bir ürünü olan 'Okul Profili Değerlendirme' projesinin tanıtım filmi yayınlandı. 

Okul Profili Değerlendirmesi nedir? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Amacımız okullarımızı yarıştırmak değil, iyileştirerek aralarındaki imkân ve öğrenme farkının azalmasını sağlamak dedi. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK'un bugün açıkladığı projede detaylar da belli oldu.

Projeye göre; Anaokulundan liseye kadar tüm devlet okulları yaklaşık 50 kritere göre değerlendirilecek ve 100 üzerinden puanlanacak. Okulların bütçeleri de bu sıralamaya göre verilecek.

 

Buna göre okullar 100 puan üzerinden değerlendirilecek. Ulusal ve uluslararası projeleri, sınav başarıları, öğretmen kadrosunun ne kadarının ücretli ya da kadrolu öğretmenlerden oluştuğu tüm bunlar okulun sıralanmasında birer kriter olacak. TIMSS, PISA gibi uluslararası sınavlarda kullanılan veriler de sıralama kriterleri arasında yer alacak. Örneğin öğrenci başına düşen alan, okulun spor kompleksi, yüzme havuzu, yeşil alanı gibi ölçütler de kullanılacak.

Neden böyle bir çalışma yaptıklarını ise Selçuk, şu sözlerle anlattı:

“Aile nasıl toplumun çekirdeği ise okul da eğitimin çekirdeği. Bu yüzden okul çok önemli. Bir okulu ölçmeden, değerlendirmeden, ihtiyaçlarının neler olduğuna ve nasıl giderileceğine ilişkin karar veremem.  Bir izleme ve takip sistemi gerekiyor. Biz de bunu kuracağız. Bu sistem hazır. Zaten e-okul bize tüm verileri de iletiyor. Ama yalnızca bu ölçme ve değerlendirmede e-okul verileri kullanılmayacak. Başka kriterler de dikkate alınacak. Veri madenciliğiyle ilgili bir ekip kuruldu. Türkiye’in artık veriye dayalı değerlendirmelere alışması lazım. Her okulu yıllık haritasıyla ay, ay analizi yapılacak. Hangi parametrede nerede olduklarını okullar görecekler. “

Okulların puanlarını veliler göremeyecek. O yüzden de ilk aşamada okullar kendi puanlarını görebilecek.

MEB Filmi okul müdürleri ve öğretmenlerle birlikte hazırladı. 

İşte Yeni Projenin Lansman Filmi:

www.ajanskamu.net