Kamu kesiminde çalışan taşeron işçilerinin büyük çoğunluğu, 2 Nisan 2018 tarihinde 696 sayılı KHK ile kadroya alındı. Yapılan bu düzenleme ile, taşeronların kamuda sürekli işçi kadrosunda istihdam edilmelerinin ardından yapılan yeni bir düzenleme ile, sendika üyesi olsun ya da olmasın yıllık maaş zammını her yıl için 2020’ye kadar yüzde 4+yüzde 4 olarak belirlendi.

DEĞİŞMEZSE ENFLASYON FARKI ALAMAYACAKLAR
Bu durum karşısında da, eğer yeni bir düzenleme yapılmazsa sürekli işçi statüsüne geçenler enflasyon farkı alamayacak.

Geçmiş yıllarda yıllık enflasyon oranının yüzde 8-10 olduğu dönemlerde, bu ücret zammı sorun yaratmıyordu. Ancak enflasyondaki ciddi oranda artışlar, Kadro alan taşeronun 'kadro sevinci'ni yarıda bıraktı. Bu yıl sonu itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 25-30 dolaylarında gerçekleşirse, kadroya geçen taşeron işçiler, ciddi bir şekilde etkilenecek gibi görünüyor..

SENDİKALAR DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Çeşitli sendikalar da zaman zaman kadro alan taşeronun mağduriyetine dikkat çekerek, çeşitli açıklamalar yaptı. Örneğin, Hizmet-İş sendikası Genel Başkan vekili Hüseyin Öz: “Yaşamakta olduğumuz ekonomik kriz sebebiyle çalışanların satın alma gücü azalmıştır. Enflasyon yüzde 25’ler seviyesindedir. Enflasyon yüzde 8’ler civarındayken belirlenen ücret artış rakamlarının 2020’ye kadar devam ettirilmesi mümkün değildir.' derken sürpriz bir öneride de bulunmuştu. Önerisinde, konunun, taraflar arasında kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü veya kamu çerçeve protokolü ile ele alınarak düzenlenmesinin mümkün olduğunu ifade etmişti.

BAŞVURULABİLECEK BİR YOL VAR
Yaşanan mağduriyet karşısında çeşitli şekillerde sesini duyurmaya çalışan ve 2019 yılındaki toplu sözleşmeye dahil edilmek isteyen kamu işçilerinin başvurabileceği bir diğer yol ise, Kamu Deneticiliği Kurumu'dur.

TAVSİYE NİTELİĞİNDE-YOL GÖSTERİCİ
Kamu Deneticiliği Kurumu, 'halkın avukatlığını' yapmakta ve aldığı kararlar ile idareye yol göstermektedir. Üstelik herhangi bir ücret ödemeden yapılan bu 'şikayet' başvurusunda, idarelere yol gösterici kararlar verilmekte..

KDK KARARI UYGULANIYOR MU?
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Baş Denetçisi Şeref Malkoç, bir açıklamasında, 'Kamu Denetçiliği kurulduğu günlerde kararlara idarenin uyma oranı yüzde 22 civarındaydı, şimdi yüzde 65’leri buldu' dedi.

ANAYASA'DA YER ALAN GÖREV TANIMI:
“Kamu Denetçiliği Kurumu, Anayasamızın 74 üncü maddesinde yer alan Anayasal bir Kurumdur. 6328 sayılı Kanunun 5. Maddesi gereğince “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla…” görevlendirilmiştir.

Bu nedenle, “İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın” ilkesini kendisine rehber edinen Kamu Denetçiliği Kurumu, -Kadro alan Taşeron için-; 'enflasyon farkından kaynak'lı mağduriyetlerini 'şikayet' başvuru yoluna başvurmaları halinde, çözüme yönelik bir katkı sağlayabilecektir diye değerlendiriyoruz.

SGK Rehberi- http://www.sgkrehberi.com