Taşerondan kadroya alınan ve 2020 yılının sonuna kadar toplu sözleşme hakları askıya alınan yüz binlerce işçi 2019'da yapılacak olan toplu sözleşmeye dahil olmak istiyor.

YOĞUN TOPLU SÖZLEŞME TALEBİ

2 Nisan'da taşerondan kadroya geçirilen yaklaşık 900 bin işçi ''Yüksek Hakem Kurulu'' kararları çerçevesinde düzenlenen sözleşmeye tabi tutularak, düşük ücretlerle eski 4 D'li kadrolu işçilerden farklı bir muameleye tabi olarak kadroya alınmıştı. Çalışanlar yaşadıkları ekonomik sıkıntıların çözülmesi için başta TBMM olmak üzere, Çalışma Bakanlığı'na da yoğun biçimde müracaat ederek toplu sözleşme talebinde bulunuyorlar.

SENDİKALARDAN SES SEDA YOK!

Kadroya geçişte geriye dönük haklarından feragat ederek, avukatlara yüklü paralar ödeyen işçiler, kadroya geçtiklerine bir türlü sevinemediler. Sendikaların bu duruma ses çıkartmaması ise işçileri hayal kırıklığına uğrattı. Sendikacılık geçmişi ile çalışanların umudu olan Eski Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu adeta taşeron işçilerin hak ve hukuk mücadelesinde umut kaynağı olmuştu. Kabine değişikliğinin ardından sendikaların da çalışan lehine sessizliğe bürünmesi işçilerde tam bir hayal kırıklığına neden oldu.

MAAŞLAR ASGARİ ÜCRET

Özellikle hastane gibi önemli kurumlarda özveriyle çalışan işçiler, yıllardır taşeron şitket elemanı adı altında asgari ücretle çalışırken, şimdi kadroya geçmelerine rağmen yine asgari ücret seviyesinde maaş alıyorlar. Kadroya geçtiklerine bir türlü sevinemeyen işçiler, 2019'da yapılacak toplu sözleşme için umutlu bekleyişini sürdürüyor. Özellikle sendikalara ve sendikacılara seslenen işçiler, sosyal medyada birleşerek seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyorlar. Aynı iş yerinde aynı işi yapan eski kadrolu ile yeni kadrolu işçiler arasında maaş bakımından uçurumlar olması çalışma barışını ve huzurunu bozarken, emekçiler arasında da ayrımcılığa neden oluyor. Çiçeği burnunda taşerondan kadroya geçen işçiler, 2019 toplu sözleşmesinde yer alarak, mağduriyetlerinin son bulmasını ve insanca yaşanabilir bir ücreti almayı istiyorlar.