Hükümet ile kamu kesimi işçi sendika temsilcilerinin üzerinde anlaşmaya vardığı toplu iş sözleşmesindeki işçi hakları merak ediliyordu. Kadroya geçen taşeron işçilerin 2019 toplu iş sözleşmesi çerçevesinde alacakları çocuk yardımı ve eğitim desteği belli oldu.

Kamuda çalışan taşeron işçilere de çocukları için eğitim desteği yapılacak. Toplu sözleşme kapsamında her ay her bir çocuk için 25 TL alan taşeron işçilere, eylülde eğitim desteği verilecek. Desteğin tutarı ilkokulda okuyan çocuk için 100 TL, ortaokullar için 110, lise için 120 TL, üniversite için 140 TL.

Hükumet emekliye ikramiye müjdesinin ardından 3.5 milyon kamu çalışanının yüzünü güldürecek reform niteliğinde adımlar atmaya hazırlanıyor. Kadroya geçen 4/D statüsündeki işçilere enflasyon farkı ödemesi yapılacağı açıklandı. Yüksek Hakem Kurulunun aldığı karara göre ise kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak. İkinci görüş yazısında ise sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin ücretlerinin kadroya alınırken işçiyle idare arasında imzalanan iş sözleşmesine göre belirlenmesi gerektiği belirtildi. 

Kamu işçi kesimi toplu iş sözleşmesi zam oranları

Hükümet ile Türk-İş arasında varılan anlaşmaya göre, ücreti 3 bin 500 liranın altında olan işçiye 150 lira iyileştirme, tüm işçilere ise bu yılın ilk 6 ayı için yüzde 8, ikinci 6 ayı için yüzde 4 oranında zam, 2020'nin ilk ve ikinci 6 ayı için ise yüzde 3'er ve enflasyon farkı oranında artışta karar kılındı.

Taşeron işçilerinin durumu

Toplu sözleşmede en önemli eksikliğin taşeron işçilerinin toplu sözleşmeden yararlanamaması olduğunu ifade eden Türk-İŞ Başkanı Ergün Atalay, kadroya geçen taşeron işçilerin mağdur olmasının en büyük üzüntüsü olduğunu bildirdi. Atalay şöyle konuştu: “Benim tutumum nettir. Emeklilikte yaşa takılanların haklarını savunmaya devam edeceğim. Taşerondan kadroya geçenlerin, geçici işçilerin haklarını her ortamda dile getireceğim. Bizim bu ülkeden başka gidecek yerimiz yok. Her zaman önce Türkiye diyeceğim.”

AKİT