Kamuda çalışan yüz binlerce taşeron işçi geçtiğimiz nisan ayında kadroya geçmiş ve büyük bir sevinç yaşamıştı. Fakat bu sevinç çokta uzun sürmedi, çünkü 10 yıldan fazladır kamuda asgari ücrete tabi tutulan çalışanlar, kadroya alınma şartı olarak açtıkları kamu davalarından vazgeçerek alacaklarından feragat ettirildi ve yetmiyormuş gibi bir de avukatlık ücretlerini ödemek zorunda bırakıldı. 

Kadro sınavlarına giren ve 2 Nisan'dan itibaren kadrolu olan yüz binlerce taşeron işçi kadroya geçtiğine bir türlü sevinemedi. Kamuda taşerondan kadroya geçen binlerce işçinin geriye dönük alacağından vazgeçtiği yetmiyormuş gibi, bir de buna avukat masrafları eklendi.

ÇALIŞANLARIN MORALİ BOZUK

Kadroya geçme şartı olarak belirlenen ve geriye dönük haklarından vazgeçen taşeron işçiler, şimdi açtıkları davaların avukatlık ücretlerini ödemekle yüzyüze kaldı. Hem alacağından vazgeçip, hem de avukatlara borçlanan çiçeği burnunda kadrolu işçilerin moralleri bozuk. Henüz maaşlarında da ciddi bir artış olmayan çalışanlar, hükümetin bu konuda çözüm üretmesini bekliyor.

AVUKATLAR ALACAĞINI İSTİYOR

Bazı illerde avukatların 4-5 bin TL'ye kadar ücret talep ettiği işçilerin bu parayı nereden bulacağı ve ödemeyi nasıl yapacağı merak konusu. 

Kadroya geçen ve davası yargıtayda onanan bazı işçiler kazandıkları davaların parasını alacakken, binlerce çalışan hem alacağından vazgeçti, hem de avukatlara borçlu çıktı. Şimdi avukatların icra tehdidi ile karşı karşıya kalan işçiler ekonomik tedirginlik içerisinde.

Maaşlarının da makul düzeye gelmesini talep eden çalışanlar, geriye dönük açtıkları davalardan ötürü uğradıkları bu haksızlığın sona ermesini ve haklarının iade edilmesini bekliyor.