KAHVECİ: YERLİ MALI KAMPANYAMIZA MİLLETİMİZİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ

 

Son günlerde yaşanan ekonomik gelişmeler ve Türkiye Kamu-Sen’in yerli malına yönelik başlattığı kampanya hakkında değerlendirmelerde bulunan Genel Başkan Kahveci, “Gün birlik günüdür, bugün değilse ne zaman bir araya geleceğiz? Türkiye Kamu-Sen olarak, başlattığımız yerli malı kampanyamıza ilişkin milletimizin desteğini istiyoruz” dedi. Kahveci, “Yaşanan ekonomik hareketliliği yakından takip ediyoruz. ABD’nin Türkiye nezdindeki bu tavrını anlamak mümkün değil. İstediklerini alabilmek adına gayret sarf ediyorlar. Bu mesele sadece bir rahip meselesi değil. ABD’nin ülkemiz üzerinde çeşitli oyunlar kurma gayreti içinde ama kendilerine tavsiyem, Türk milletinin Çanakkale zaferini gözden geçirsinler. Türkiye bir çadır devleti değildir. Bağımsız ve hür bir ülkedir. Bu millet bu topraklar için can verdi, kan döktü. Hangi anlamda olursa olsun ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar beyhude çabalardır. Gün birlik günüdür, bugün olmazsa ne zaman bir araya geleceğiz. Yaşanan ekonomik gelişmeler karşısında milletimiz tam bir birlik ve beraberlik içerisinde. 15 Temmuz’da nasıl ülkemize sahip çıktıysak bugünde ekonomik olarak bize yapılan bu saldırılar karşısında birlik ve beraberlik içinde olacağız. Herkes üzerine düşeni yapacak, elini taşın altına koyacak. Bu milli bir meseledir.

 

Bu çerçevede bizde milli meselelerde her zaman olduğu gibi üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle yerli malının kullanılması ve üretimin teşvik edilmesi noktasında bir kampanya başlattık ve tüm Türkiye genelinde herkesten destek istiyoruz. Yerli malının kullanılması demek devamında üretimin gelmesi ve bununla birlikte istihdam anlamına gelmektedir. Tarım, sanayi, teknoloji ve diğer bütün alanlarda yerli malı kullanmak ve bunu teşvik etmek için hepimiz çaba göstereceğiz. Kendi içimizde etimizi, ilacımızı üretebiliriz, bunların geçmişte örnekleri var. Yaşanan bu ekonomik gelişmeler sonucunda ben şerden hayır çıkacağına ve milletimizin kendi ürünlerine destek vereceğine inanıyorum. Çok badireler atlattı bu millet bunu da atlatacağız. Milli paramız TL’yi kullanmak adına, değer katmak adına adımlar atmalıyız. Dışarıya bağımlılığımız ne kadar azalırsa bu saldırılara karşı o kadar güçlü oluruz. Türkiye Kamu-Sen 81 ilde bu kampanya için çalışmalarını yapacaktır. Bu noktada yerli mallarına uygulanan ÖTV oranlarında  yüzde 50 düşürülebilir. Bu değerlendirmeye açık bir konudur. Eğer böyle bir düzenleme yapılırsa vatandaşımız yabancı ürünlere karşı yerli, ürünlerimize yönelir. ÖTV konusunda adımlar atılabilir ve faydalı olacağına inanıyoruz. Bir diğer taraftan bu sıkıntılı günleri konuşmak adına anayasal bir kuruluş olan Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanabilir. Alınacak tedbirler üzerine istişareler yapılabilir.

 

KAHVECİ: SENDİKA 4.0 İLE GELECEĞİMİZİN PLANLAMASINI YAPIYORUZ

 

Türkiye Kamu-Sen’in geçtiğimiz günlerde duyurduğu “Sendika 4.0” projesine de değinen Genel Başkan Önder Kahveci, “Hayatımıza ileride teknolojik anlamda girecek şeyleri hesap ediyor ve bunların çalışma yaşamına yansımalarını hesap ediyoruz” dedi. Kahveci, “Teknoloji ve bilgi çağındayız, sistem değişiyor, istihdam ve üretim modelleri değişiyor.

 

Biz bunları geriden takip edip kulak tıkamaktansa, sendikacılık nasıl bir pozisyon almalı, hakların kaybedilmesinin önüne nasıl geçebiliriz bunun çabası içindeyiz. Hayatımıza ileride teknolojik anlamda girecek şeyleri hesap ediyor ve bunların çalışma yaşamına yansımalarını hesap ediyoruz. Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye ofisini ziyaret ederek bunu kamuoyuyla paylaştık. Bu çerçevede çalışanların geleceği ne olacak, sendikalar neler yapacak bunları konuşup değerlendirmek istiyoruz. Bildiğimiz alışkanlıkları devam ettirmek yerine geleceğe dönük planlamalara ağırlık veriyoruz.

 

Sendika 4.0 ilk defa bizim tarafımızdan bu paylaşıldı. Bu birkaç aylık değil uzun soluklu bir çalışma olacak. Bu süreçte mutlaka paydaşlarımız olacak ki en önemlisi paydaşımız Çalışma Bakanlığı olacak. Kendileriyle görüşeceğiz ve desteklerini isteyeceğiz. Devamında ILO, uluslararası sendikalar , üniversiteler, hatta işçi sendikaları da olabilir. Görüşmelerimiz devam ediyor, altı yapıyı oluşturacağız, çalıştaylar, alan araştırmaları ve sempozyumlar yapacağız. Biz bu projeyi hayata geçirirken çok önemli bir adım attığımızı bir kez daha anladık, çünkü ILO’nun küresel düzeyde bir raporlama yaptığını ve Çalışma Bakanlığı’na “Gelecekle  ilgili ileriye dönük neler planlıyorsunuz?” şeklinde sorular yönelttiğini öğrendik. İşte bu noktada projemizin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Bu projeyi hayata  geçireceğiz, çocuklarımızın torunlarımızın geleceklerini garantiye alma, haklarını garantiye alma noktasında adımlar atma arzusundayız. Endüstri 4.0’a karşı Sendika 4.0’ı ortaya koyduk.

 

KAHVECİ: MÜLAKAT YERİNE GÜVEN VEREN BİR SİSTEM KURGULANMALI

 

Genel Başkanımız Önder Kahveci, Türkiye Kamu-Sen’in hazırladığı Mülakat Raporunun ayrıntılarını da değerlendirdi. Kahveci, “Biz en başında beri “Mülakata hayır” dedik. Mülakatın doğru sonuçlar vermesi mümkün değil. Devlet zan altında kalmasın, kimse torpil aramasın diyoruz. Mülakat torpil demektir. Milletin hakkı yenmesin, adil bir sistem kurgulansın arzusundayız. Mülakat sistemi sürdürülebilir bir sistem değildir. Bu konuda Danıştay kararları bile var. En yüksek perdeden mülakat konusunda görüşlerimizi paylaştık. Sayın Cumhurbaşkanı’da bu konuda hassas. Bize göre objektif ve güven veren bir sistem olmalı. Liyakat ve ehliyet sahibi insanlar göreve getirilmeli. İşte liyakatsiz insanların 15 Temmuz’da neler yaptıklarını hep birlikte gördük. İşe alımlarda sağlam bir güvelik soruşturması yapılmalıdır. Devlete sızmak isteyenlere asla aman verilmemeli, benim adamım anlayışı artık yıkılmalıdır. 90 puan alan birinin mülakatta 10 puanla elenmesi hakkaniyetli değildir. İşe alımlarda kriter “Devlete ve millete sadakat” olmalıdır.

 

KAHVECİ: EK GÖSTERGE VE BAYRAM İKRAMİYESİ KONUSUNDA BEKLENTİLER KARŞILANMALI

 

Genel Başkan Önder Kahveci, Ek gösterge ve bayram ikramiyesi konusunda bir beklenti oluştuğunu ve bu talebe karşılık verilmesi gerektiğini belirtti. Kahveci, “Seçim vaadi olarak öne çıkan Ek gösterge konusunda beklentiler normaldir. Bu bizim yıllardır talebimizdi. Ancak çalışma barışı bakımından sadece birkaç meslek gurubuna değil tüm kamu çalışanlarına verilmesi çok daha doğru olur. 100 günlük programda olmasını isterdik ama ek gösterge meselesinin çok uzamayacağına inanıyoruz. Adil bir ek gösterge düzenlemesi yapılmalı, bu çalışmada bizlerinde çağırılarak görüşlerine başvurulmalıdır.

 

Bayram ikramiyesini istiyoruz. Bu talebimiz yeni değil, eskiden beridir bunu istiyoruz. Kamuda ikramiye almayan kesim sadece memurlar kaldı. Çıkarılacak bir kararname ile bu konu çözülebilir. Memurlara verilecek ikramiye ekonomiye de hareketlilik getirir, piyasa canlanır. Kurban bayramı masraflı bir bayram. En azından memurlarımız adına bu müjdeyi bekliyoruz.

 

KAHVECİ: ŞİDDET ARTIK SON BULSUN İSTİYORUZ

 

Sağlıkta yaşanan şiddete de değinen Genel Başkan Önder Kahveci, “Bu konuyu çok konuştuk Türk Sağlık-Sen “Şiddet artık  son bulsun” diyor. Sağlık çalışanları huzurlu ve güvenli bir ortamda çalışsınlar ama maalesef artarak devam ediyor şiddet. Sayın Bakan göreve yeni geldi. Sosyal taraflarla görüşerek bu meseleler daha hızlı çözülür. Sağlık çalışanları güvensiz ortamda hizmet veremez. Hemen hemen her gün bir olay var. Biz artık kınamaktan yorulduk. Çareler üretilmeli. Biz bu konuda yine çalışma hazırladık ve “Cezalar caydırıcı hale gelmeli” dedik. Toplum kendine şifa veren bir ele neden şiddetle karşılık verir bir hale geldi? Türk milletinin töresine bu şiddet yakışmıyor” dedi.