Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Koncuk, toplusözleşmelerde uygulanan zam politikasının değişmesi gerektiğini belirterek, ekonomik büyümeden kamu çalışanlarına ve emeklilere de pay verilmesini ve oransal zammın Türkiye’nin ekonomik gerçeklerine göre değerlendirilmesini talep etti.

Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 1 milyon 900 bin memur emeklisinin 2018-2019’da maaşlarına yapılacak zammın belirleneceği kritik toplusözleşme süreci yaklaşıyor. Kamu çalışanları ağustos ayında hükümetle masaya oturacak. 2015 yılında toplusözleşme masasında 2016 yılı için yüzde 6+5, 2017 yılı için ise yüzde 3+4 oranlarına imza atarak kamu çalışanlarının tepkisini çeken yetkili konfederasyon Memur-Sen, temmuz ayı itibarıyla taleplerini kamu işveren heyetine sunacaklarını belirtti.

20 MADDE UYGULANMADI

Memurların beklediği bir diğer zam da temmuz zammı. Ocakta maaşları yüzde 3 artırılan memurlar, temmuzda ise yüzde 4 zam ve ilk 6 aylık enflasyon yüzde 3’ü aşarsa aşan kısım kadar fark alacak. Memurlara ilk 5 ayda yüzde 3.18 enflasyon farkı oluştu. Haziran enflasyonuyla memurların alacağı zam belli olacak. Yaklaşan toplusözleşme sürecini Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ile görüştük. Koncuk 2015 yılında yapılan toplusözleşmenin 20 maddesinin halen uygulanmadığını hatırlattı. Kamu çalışanlarının hem sendikalara hem de toplusözleşmeye olan güven duygusunun zedelendiğini kaydeden Koncuk, yapılan toplusözleşmelere güven duyulması için ilk önce bu 20 maddenin uygulanması gerektiğini vurguladı. 1 Ağustosta oturulacak yeni toplusözleşme masasından ekonomik taleplerinin öncelikli olduğunu söyleyen Koncuk, bunun yanı sıra çalışma hayatı ve sosyal hayata dair de taleplerinin olacağını belirtti. Koncuk, temmuz ayı itibarıyla Devlet Personel Başkanlığı’na görüşlerini ileteceklerini bildirdi.

ZAM KARŞILAMIYOR’

Toplusözleşme masasında kamu çalışanlarına ve memur emeklilerine yönelik olarak yeni bir zam politikasını kabul ettirmeleri gerektiğini vurgulayan Koncuk, “Oransal zam politikasının değişmesini istiyoruz. Elbette oransal bir zam olmalı ama Türkiye ekonomisi büyürken ekonomik büyümeden kamu çalışanlarına ve emeklilere bir pay verilmeli. Mesela geçen toplusözleşmede 2017 zammı 3+4 şeklinde düzenlendi. Ocak ayında yüzde 3 zam aldık. Şu anda gerçekleşen enflasyon sonucunda 3.18’lik enflasyon alacağımız var. ‘Efendim biz bunu temmuzda ödeyeceğiz’ diyor toplusözleşme gereği. Ödeyecekler ama temmuzda enflasyon farkını ödeseler dahi bizim mart ayından bu yana ocakta aldığımız zammı enflasyon aşmış. Mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında kamu çalışanları ve emekliler enflasyona ezdirilmiş. Yani temmuz ayında alacağımız zam bizim kayıplarımızı karşılayacak bir zam olmayacak. Demek ki ‘enflasyon oranında zam yapma’ anlayışı sıfır zam anlamına bile gelmiyor, geçmiş kayıplarımızı karşılamıyor” diye konuştu.

kamu haber, kamuajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net