Lise Mezunlarına KPSS Yok! Kamuya Personel Alımında Yeni Dönem..
 Yorum Yap  Yazdır  Facebook'ta Paylaş
Lise Mezunlarına KPSS Yok! Kamuya Personel Alımında Yeni Dönem..
Kamuajans.Com – Kamuya işçi alımında flaş değişiklik! Lise mezunları için KPSS şartı kaldırıldı. İşçi alımlarında 'Eğitim şartı'na ve 'Duyuru Esasları'na ilişkin önemli değişiklik!
11 Kasım 2018 Pazar 00:00

Video Player

 

00:00 | 01:29

 

 

 

 

  0 

   

Kamuya alınacak işçi yönetmeliğinde, 9 Kasım 2018 tarihi itibariyle değişiklik yapıldı. Değişikliğe göre lise mezunları dahil ortaöğretim mezunları için KPSS şartı aranmayacak. Sözlü sınavla kamuya geçebilecekler.

Yapılan düzenlemeye göre,

1- Sadece önlisans ve lisans düzeyinde eğitim gereken kadrolarda KPSS puanı şartı aranacak.

LİSE MEZUNLARINA KPSS ŞARTI KALDIRILDI

2- Ortaöğretim ve daha alt düzeyde eğitim şartı arayan kadrolar için ise KPSS puan şartı aranmayacak. İstenen niteliklere haiz adaylar kurayla belirlenecek, sonrasında ise sözlü sınava tabi tutulacak. Bu durum aynı şekilde EKPSS için de geçerlidir.

KADRO SAYISI ARTIRILDI

3- Kurayla alım yapılacak kadro sayısı artırıldı. Temizlik hizmetlerinde, güvenlik ve koruma hizmetlerinde, bakım ve onarım hizmetlerindeki alımlarda kurayla olacak.

Ancak işçi alım süreçleri sadece kurayla belirlenmeyecek. Kurayla açık ilan edilen kadro sayısının 4 katı aday belirlenecek ve bu dört katı aday kamu kurumunca sözlü sınava alınacaktır.

İşte detaylar;

Kamu kurum ve kuruluşlarının önlisans ve lisans düzeyindeki işçi taleplerinde,Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanıyla,

Aynı eğitim düzeyinde bulunan engelli işçi taleplerinin Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) puanıyla;

ORTAÖĞRETİM VE ALTINA İŞÇİ ALIMINDA 'KURA' İLE ATAMA

Önceki düzenlemeye göre, Ortaöğretim ve daha yüksek eğitim düzeyindeki işçi taleplerine, 'ilgili KPSS puan türünden ......üzeri puan almış olanlar' başvurabilirken, ortaöğretim mezularına da eğitim şartı kaldırılarak, adayların noter huzurunda çekilecek kura ile belirleneceği ifade edildi.

Ortaöğretim ve daha alt eğitim düzeyindeki işçi talepleri ile temizlik hizmetlerinde, güvenlik ve korama hizmetlerinde, bakım ve onarım hizmetlerinde, eğitim şartı aranmaksızın kömür ve maden işletmelerinin yeraltı işlerinde çalıştırılacaklara ilişkin taleplere gönderilecek adaylar ise noter huzurunda çekilecek kura ile belirleneceği ifade edildi.

Değişiklik yapılan madde şu şekilde:

(MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasının başına 'Önlisans ve lisans eğitim düzeyindeki' ibaresi eklenmiş ve dördüncü fıkrasında yer alan 'Ortaöğretim ve daha yüksek' ibaresi 'Önlisans ve lisans' şeklinde, yedinci fıkrasında yer alan 'üç' ibaresi 'dört' şeklinde değiştirilmiş ve altıncı fıkrasında yer alan 'geçici' ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

'(1) Kamu kurum ve kuruluşlarının önlisans ve lisans düzeyindeki işçi talepleri KPSS puanıyla, aynı eğitim düzeyindeki münhasıran engelli işçi talepleri EKPSS puanıyla; ortaöğretim ve daha alt eğitim düzeyindeki işçi talepleri ile temizlik hizmetlerinde, güvenlik ve korama hizmetlerinde, bakım ve onarım hizmetlerinde, eğitim şartı aranmaksızın kömür ve maden işletmelerinin yeraltı işlerinde çalıştırılacaklara ilişkin taleplere gönderilecek adaylar ise noter huzurunda çekilecek kura ile belirlenir.')

DUYURU ESASINDA DEĞİŞİKLİK

Ayrıca, işçi alımlarının ulusal düzeyde yayımlanma zorunluluğu da kaldırıldı.

İşçi alımlarının ulusal düzeyde yayımlanmasını öngören madde değişikliği şu şekilde:

((3) Kariyer meslek işçi talepleri ulusal düzeyde verilir. Diğer işçi taleplerinin hangi düzeyde karşılanacağı kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenir.')

Ayrıca sınav gün,saat ve yerine ilişkin adaylara iadeli taahütlü tebligat yapılırken, artık tebligatta bulunulmayacak.Sınava katılmaya hak kazanan adaylar kamu kurum ve kuruluşlarının internet sitelerinden yayınlanacak.

Yeni Düzenlemedeki yeri şu şekilde:

(MADDE 16- (1) Sınav gün, saat ve yeri ile sınava katılmaya hak kazanan adaylar, kamu kuram ve kuruluşunun internet sitesinde duyurulur. Bu duyuru, tebliğ mahiyetinde kabul edilir ve ilgililerin adresine posta yolu ile ayrıca tebligat yapılmaz.')

SÖZLÜ SINAV ADAY SAYISI ARTIRILDI
Yapılan değişikliğe göre, gerek KPSS puanıyla olsun gerekse de kura işlemleri sonrasında olsun, sözlü sınava alınacak aday sayısı '3 kat'tan '4 kat'a çıkarıldı.

Eğer ilan; önlisans ve lisans düzeyinde ise 4 kat belirlemesi en yüksek KPSS puanına göre belirlenmektedir.

Eğer ilan; ortaöğretim, temizlik hizmetlerinde, güvenlik ve koruma hizmetlerinde, bakım ve onarım hizmetlerine dair bir alım ise açık ilan edilen kadro sayısının 4 katı aday kurayla belirlenecektir. 4 katı aday sözlü sınava alınacaktır. Daha önce bu şart '3 katı' idi.

ÖZEL ŞARTLARDA DA DEĞİŞİKLİK:

İşçi talep eden kamu kurum ve kuruluşu tarafından, işçinin alınacağı mesleğin niteliğine göre özel şartlar belirlenebilir. Bu şartlar belirlenirkenki esasların düzenlendiği 7. maddede değişikliğe gidildi.

Ayrıca, Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan 'ortaöğretim,' ibaresi ile aynı fıkranın (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu değişiklikle , Ortaöğretim mezunlarının işçi alımına başvururken özel şart aranmayacak.Ayrıca, Diğer önlisans, lisans ve kariyer mesleklere işçi alımı başvurularındaki yaş şartına ilişkin fıkrada kaldırıldı.

Yürürlükten kaldırılan eski düzenleme: 7/(c) Müfettiş, kontrolör, denetmen, denetçi, uzman gibi kariyer mesleklerin yardımcıları ve stajyerleri hariç, başvurularda yaş sınırı getirilmemesi) şeklinde idi.


Kaynak : SGK Rehberi