Karma eğitim konusuna ideolojik anlamda yaklaşılmaması gerektiğini dile getiren Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava, konuya pedagojik anlamda yaklaşılmasının daha doğru olacağına dikkat çekti.

İLKHA’ya karma eğitimi değerlendiren Kava, bir mahkeme kararı neticesinde, Milli Eğitim Bakanlığının çok programlı anadolu liselerinde ‘karma eğitim vardır’ ibaresini yönetmenlikten kaldırması üzerine tekrar Türkiye'de karma eğitim ile ilgili sağlıklı olmayan tartışmaların yeniden başladığını belirtti.

Kava, konunun tarafı veya tarafı olmayanların yine bu meseleyi ideolojik eksen üzerinde oturtup,  bunun üzerinden cümle kurmaya başladığını söyledi.

Kava, 'Karma eğitim, Türkiye'de geçmişten bugüne sürekli tartışma konusu olan bir mevzu.  Karma eğitim, aslında 28 Şubat mahsulü bir dayatmadır. Karma eğitim pedagojik eksende tartışılmıyor, ideolojik eksende tartışılıyor. Bu konu her açıldığı dönemde sanki ülkede bir rejim meselesi tartışılıyor gibi bir algılama yapılarak konunun daha sağlıklı, belki eğitim ve pedagojik açısından değerlendirilmesinin de bu manada önüne geçiliyor.' dedi.

'İnsanımız kesinlikle karma eğitim dayatmasına karşı'

Konunun, siyasal iktidarların tutumuna veya ona göre değişen bir düzenlemeden ziyade hak ve özgürlükler bağlamında bakılması gerektiğini ifade eden Kava, 'Bakın geçmişte aslında bu uygulamalar vardı. Kız ve erkek liseleri şeklinde. Burada devletin dayatmacı bir siyasetinden ziyade velilerin tercihine bırakılmalı. Konuya yaklaşım noktamız hak ve özgürlükler bağlamında bakılması gerekiyor diye kanaat taşıyoruz.  Özellikle bu konuya bölgemiz açısından baktığımız zaman da Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki insanımız kesinlikle karma eğitim dayatmasına karşı.  Burada velilerimiz daha çok çocuklarının kız ve erkek şeklinde ayrı okullar, karma olmayan okullarda okutulmasından yana.' diye konuştu.

'Karma eğitime ideolojik değil pedagojik anlamda yaklaşılmalı'

Kava, 'Karma eğitim konusuna ideolojik anlamda değil, eğitim ve pedagojik anlamda yaklaşılmalı. Sürekli bu konu açıldığında gelişmiş ülkelerden örnekler verilir. Amerika, Almanya ve Japonya’ya bakın. Buralarda karma eğitim konuları çok sağlıklı mecrada yürümesi için gündeme alınmış, hatta Der Spiegel dergisi 'yüzyılın pedagojik yanlışı' diye karma eğitimle alakalı olarak bir değerlendirmede bulundu. Gelişmiş ülkelerin bu manada bu kadar net karşı durduğu bir mevzu, bizim ülkemizde halen rejim meselesi olarak algılanıyorsa, bence burada bu konuyu siyasetçilerin veya diğer toplum katmanlarındaki toplum mühendisliği yapmaya çalışanlardan ziyade eğitimcilerin tartışması gerekiyor.' diye konuştu.

'28 Şubat mahsulü bu dayatmaya bir an önce son verilmeli'

Karma eğitime hak ve özgürlükler bağlamında bakılması gerektiğini dile getiren Kava, devletin bu konuda seçenekleri çoğaltması noktasında adım atması gerektiğini sözlerine ekledi. (Nihat Kanat-İLKHA)