Programda konuşan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Kaya, “İş kazaları ve meslek hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin azalması için bu konuda herkesin sorumluluk alması gerekiyor” dedi.

 

issagligi1Bu yıl 31’incisi düzenlenen “İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası” etkinliklerinin açılış programı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yeğin, Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Milletvekili Nejat Koçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcıları Günay Kaya ve Hacı Bayram Tonbul, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kamu-Sen Genel Sekreteri Önder Kahveci, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, TİSK’i temsilen Cengiz Delibaş ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilcisi Numan Özcan’ın katılımıyla Gaziantep’te gerçekleştirildi.issagligi2Çeşitli eğitim, seminer ve programların yanı sıra iş güvenliği fuarının da yer aldığı etkinliklerin açılış töreninde konuşan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Günay Kaya, iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybeden insanların fazlalığına dikkat çekti. Kaya, ayrıca kamu çalışanlarının da iş sağlığı ve güvencesi noktasında göz ardı edildiğini ifade etti. 3. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Politika Belgesi’ni hatırlatan Kaya, belgenin 5. Hedefinde “Kamu ve tarım sektöründe İSG’nin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin arttırılması” şeklinde ifade edilmesine rağmen bu konuda yeterli adım atılmadığını söyledi. Kaya, “Kamu çalışanlarının iş sağlığı güvencesi konusunda üvey evlat muamelesi görüyor. Kamunun da iş sağlığı alanında önemsenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.issagligi3Meslek Hastalıkları Literatürü Yeniden Gözden Geçirilmeli

 Meslek hastalıkları konusunda da literatürün yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Kaya, “Meslek hastalıkları kavramı daha çok işçiler için düşünülmüş olsa da, kamuda çalışanlar içinde meslek hastalıkları listesi, derece ve kodlamaları yapılmalı, iş güvenliği ve iş sağlığı açısından riskli meslekler belirlenmelidir” dedi.

Kaya ayrıca, iş güvenliği uzmanlarının kadro ihdasına da değinerek “Özellikle kamu kurumlarındaki iş güvenliği uzmanlarının, iş güvenliği sertifikası olanların, kadro ihdası ve ücretlerine ilişkin sorunlarını masaya yatırma vakti gelmiştir. Kamuda iş güvenliği uzmanlarının etkin bir şekilde yer alması için kurumlara kadro verilmesi olumlu yönde katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Kaya, iş kazaları ve meslek hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin azalmasını ve bu konuda herkesin sorumluluk almasını temenni ederek konuşmasını noktaladı.