Liselere Geçiş Sınavı'na (LGS) giren 996 bin öğrenci bugün sonuçlarını öğrenecek. Sınavla öğrenci alacak Türk ve yabancı özel okullar taban puanlarını yarın akşama kadar web sitelerinden duyuracak ve ön kayıtlar da başlayacak.

Temmuz ayının ilk haftasında da 'Yerleştirme Kılavuzu' yayımlanacak.

1 milyon 270 bin 8. sınıf mezunundan 126 bin 240'ı beş farklı türde sınavla öğrenci alan bir devlet okuluna yerleştirilecek. 8. sınıftan mezun olan öğrencilerden bir bölümü de Türk ve yabancı özel okulları tercih edecek.

Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, özel okulların hazırlık ve 9. sınıflarına kayıt yaptıracak öğrenciler için taban puanın belirleyici olacağına dikkat çekerek, 'Özel okullar taban puanlarını en geç 27 Haziran akşamına kadar açıklayacak ve okulların web sitelerinden ön kayıtlar da otomatik olarak başlamış olacak' dedi.

Ön kayıtların 1 Temmuz Pazar gününe kadar süreceğini vurgulayan Dal, özel okul düşünen velilere şu önerilerde bulundu: 'Vakit geniş, sıkıntı yok. 2 Temmuz Pazartesi günü de özel okullara kesin kayıtlar başlayacak. Özel okula kayıt yaptıran öğrenci, devlet okullarının tercih sisteminden çıkarılacak. Velilerin, okulun 4-5 sene süreceğini hesap ederek sosyo ekonomik yapısına uygun bir okulu tercih etmeleri lazım. Okulu mutlaka gidip görmek, müfredatını, eğitim modellerini, idarecilerini, öğretmenlerini tanımak gerekir. Hem kariyer hem karakter anlamında çocuğun gelişimine ne katacağını, geleceğe nasıl hazırlayacağını öğrenmek önemli.

Tüm okullar farklı.'

Tercih süreci Dernek Başkanı Dal'ın verdiği bilgilere göre, 2 Temmuz Pazartesi günü devlet okullarının tercih süreci de başlayacak ve iki hafta sürecek. Özel okullara kesin kayıtlar, 10-11 Temmuz tarihlerinde sona erecek.

Muhtemelen 13 LGS'ye 996 bin öğrenci girmişti. Temmuz'da da devlet okulları için tercih yapma işlemi tamamlanacak. Bu tarihten iki hafta sonra da sonuçlar açıklanacak ve devlet okullarına kayıtlar başlayacak. Daha sonraki süreçte de boş kontenjanlara nakiller gerçekleştirilecek.

Cumhuriyet