Bir kentin kalitesi, yaşam standardı ve onuru, orada yaşayan kent ahalisinin aynı zamanda kalitesi, yaşam standardı ve onurudur. Kent ne kadar gelişirse, büyürse ve kalkınırsa orada yaşayan kent ahalisi de aynı oranda gelişir, büyür ve kalkınır. Doğu ve Güneydoğu’nun birçok ilinde insanlar yıllarca HDP’li belediyelerce yönetildi. Değişik gerekçelerle, ihtiyaç ve saiklerle büyük oranda onlara oy verdi. İnsan doğduğu kentten, büyüdüğü topraklardan, yaşadığı çevre standartlarından hiç utanır mı? Utanmaması lazım gelirken maalesef biz yıllarca HDP’li belediyelerin yönettiği şehirlerde yaşamaktan utandık, geri kalmışlığımızdan utandık, insan onuruna yaraşır kaliteli bir şehir görüntüsünü alamamaktan, belediyecilik hizmeti görememekten utandık. Tarihsel geçmişi kadim olan, kültürel birikimi yüksek olan, ticaretin ve turizm adeta kalbi olan şehirlerimizin hizmet bakımından geri kalmışlığına, adeta bir kentköy hüviyetine bürünmesine üzülerek yıllarca şahitlik ettik. Geçmişte bizim için adeta kentköy modeli olan hemen yanı başımızdaki kentler, bugün çevre düzenlemeleriyle, sosyal ve kültürel donatılarıyla, ekonomik ve siyasi güçleriyle bizi adeta kentköy durumunu soktu.

Kayyumlar niçin atandı?             

Bununla beraber halka hizmet etmesi gereken bazı HDP’li belediyelerin, Kürtlere adeta yüzyılın trajedisini yaşatan, kendi topraklarında yüz binlerce Kürdü mülteci konumuna sokan, Cumhuriyet tarihinde görülmemiş acıları yaşatan “hendek ve çukur, öz yönetim ve demokratik özerklik”  olaylarında şiddete, kargaşaya ve anarşiye hizmet eden ve destek veren yanlış tavırları; günlerce toplanmayan dağ gibi çöpler, kontakları kapattırılan onlarca otobüsler bardağı taşıran son damla olarak, belediyelerin kayyumlarla yönetilme modelinin devreye sokulmasına neden olmuştur. Kayyum belediyecilikte her şey dört dörtlük mü? Kesinlikle hayır. Eksiklik, aksaklık yok mu? Kesinlikle var. Ancak kim ne derse desin, ne kadar eleştiri getirirse getirsin şu husus bir gerçek ki “Kayyum belediyelerinin 2 yılda yaptıklarını, HDP’li belediyeler 15 yılda dahi yapamadı veya yapmadı.” 

Yerel seçimler çok farklı olacak

TV kanallarında “Kayyum belediyeciliği bu kadar başarılı da 24 Haziran seçimlerinde sandıklara ve seçim sonuçlarına niye gereği kadar yansımadı?” diye sorulan sorulara da şu cevabı vermek lazım; “HDP’li belediyeler muazzam hizmetler mi yapıyorlardı ki yıllarca Kürt halkından büyük oy ve destek aldılar?” Kesinlikle hayır! Çünkü verilen oylar tamamen siyasi ve ideolojikti, belediyelerin de hizmet gibi bir derdi yoktu. Muhakkak ki bölge siyasetini ve halkın oy verme tercihini doğrudan belirleyecek esaslı unsur, atanan kayyumlardan ziyade iktidar partisinin üst kademe ve yerel yöneticilerinin politikaları, eylem ve söylemleri olacaktır. Peki, önümüzdeki belediye seçim sonuçları, 24 Haziran seçim sonuçlarından farklı olacak mı? Kesinlikle farklı olacak, yerel seçimler, genel seçimlere azımsanmayacak bir fark atacak. Yerelin hassasiyetlerini çok iyi okuduğunu düşünen bir yazar olarak birçok insandan şunu duyuyorum: “Ömrü hayatımda AK Parti’ye oy vermedim ancak önümüzdeki belediye seçimlerinde kesinlikle oy vereceğim. Çünkü artık hizmet var, güvenlik var, huzur var, temizlik var çöpler toplanıyor, modern belediye otobüsleri hizmet veriyor, şehirlerimiz modern kent kimliğine bürünüyor, asfalt, ulaşım ve alt yapıya büyük yatırımlar var, kepenkler kapatılmıyor, devlet vatandaşını ezmiyor ve ezenlere de fırsat vermiyor.”

Kocaköy’den örnek uygulamalar

Geçmiş yazılarımda kayyum belediye başkanları için “bürokrat kimliğinin terk edilip, aynen halkın seçtiği belediye başkanı gibi sivil anlayışın hâkim kılınması, önümüzdeki dönemin belediye başkan adayları gibi çok çalışıp, halka inmesi ve tüm halkı kucaklayacak anlayışın öncelenmesi, siyasi düşünce farklılıkları nedeniyle kimseyi dışlamayacak, katılımcı, şeffaf, hesap veren etkin bir yerel yönetim politikası ile çalışmaları gerektiğini”  dile getirmiştim. Güzel haberler ve sevindirici uygulamalar ardı ardına geliyor. Diyarbakır’ın Kocaköy ilçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sayın Yusuf Turhan “kendi özel cep numarasını belediye binasına asmış, her Perşembe günü de randevusuz halk görüşme günü yaparak gerçekten halktan büyük takdir toplayan bir uygulamaya da imza atmış.” Kocaköy ilçe merkezinin çehresini değiştirmekle kalmamış. Renk, din, dil, parti ve ideoloji ayrımı yapmadan kendine bağlı köylerin büyük çoğunluğunu büyük hizmetlerle buluşturmuş. Köyleri asfaltla, parke taşlarıyla donatmış, alt yapılarına büyük yatırımlar yapmış, birçok taziye evi inşa edip, eşya yardımında bulunmuş.

Elle tutulur, somut hizmetler var

“Hendek ve çukur siyaseti sonrası ortaya çıkan trajedi ve enkaz karşısında; normalleşmenin sağlanması, yaraların sarılması, istihdamın artırılması, şehrin ayağa kalkması ve insanların rehabilite edilmesi noktalarında” başta Diyarbakır Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu Bey, Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Cumali Atilla Bey, Yenişehir Belediye Başkan Vekilimiz Serdar Kartal Bey, Kayapınar Belediye Başkan Vekilimiz Ozan Balcı Bey ve daha birçok kayyum, gerçekten “Diyarbakır şehrinin çehresini yüz seksen derece değiştiren, insan onuruna yaraşan, kaliteli ve modern şehircilik hizmetlerini sunmakla beraber halkın gönlüne dokunacak, yerelin rengini, kokusunu ve hassasiyetlerini de koruyacak, takdire ve teşekküre layık, elle tutulur, hayat standartlarını değiştirecek, somut güzel hizmetler ortaya koymuşlardır. Devletin şefkatli yüzü olmuşlardır.”  

Av. Ercan Ezgin / Milat