Hükümetin, milyonlarca kamu emekçilerine ve emeklilerine yüzde 4’lük zam teklifi tepkiyle karşılandı. KESK’e bağlı sendika üyesi kamu emekçileri Çalışma Bakanlığı önünde yaptıkları açıklamada, “Sefalet zammına hayır” dedi.

Kamu emekçisi ve emeklilerinin önümüzdeki iki yılı kapsayacak olan toplusözleşmesinde müzakere süreci bitti. Dün itibariyle hakem kuruluna başvuru süreci başladı. Hükümet ve yetkili konfederasyon Memur-Sen arasında devam eden görüşmelerde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2020 yılı için yüzde 4+4 ve 2021 yılı için yüzde 3+3 oranındaki zam teklifini revize etmedi. Memur-Sen’in 2 günlük müzakere uzatma teklifine de yanıt verilmedi. Bunun üzerine Memur-Sen Ankara’daki iş yerlerinde saat 15.00’te iş bırakma ardından saat 17.00’de bakanlık önünde eylem yapma kararı aldı.

‘GELİRİMİZ İKİ YILDA YÜZDE 40 ERİDİ’
KESK de hükümetin zam teklifine karşı illerde eylemler yaptı. Ankara’da yapılan eylemin adresi Çalışma Bakanlığının önüydü. “Hükümet zammını al başına çal”, “Sefalete teslim olmayacağız” sloganlarının atıldığı eylemde konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nusret Sulkalar, zam teklifinin günlük bir çay parasına bile denk gelmediğini söyledi. İşçinin ve emekçinin enflasyon karşısında ezdirildiğini ifade eden Sulkalar, “Kamu emekçileri ve emeklileri olarak reel gelirimiz son iki yıl içinde yüzde 40 eritilmiştir. Bu erimeyi gideremeyen sorunlarımıza çözüm üretmeyen hiçbir teklifin gerçekte karşılığı yoktur. İğneden ipliğe zamlar gelmiş ve giderek artıyor. Buna rağmen 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk, güvencesizlik teklif ediliyor” dedi.

ENFLASYON YÜZDE 30, EMEKÇİYE YÜZDE 4 ZAM!
Ardından söz alan KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, grevli toplusözleşme hakkı olmaksızın kamu emekçilerinin sağlıklı bir hak elde etmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Gürbüz, “Ne kadar haklı olduğumuz bugün bu masanın geldiği noktada bellidir. Ülkede yüzde 30 enflasyon gerçekleşiyor, emekçiler açlık seviyesinde yaşıyor buna karşın yüzde 3-4 gibi komik öneriler sunuluyor” dedi.

Memur-Sen’in saat 15.00’te iş bırakma kararını eleştiren Gürbüz, “Saat 15.00’te iş bırakma eylemi olmaz. Bu şekilde kamu emekçilerini maniple edemezsiniz. Yarından itibaren istediğiniz kadar istediğiniz gün sayısıyla iş bırakmaya ve üretimden gelen gücümüzü kullanmaya hazırız” diye konuştu. Emeklerinin karşılığını istediklerini belirten Gürbüz, “Dünyanın 17. büyük ekonomisinde kamu emekçileri yoksulluk sınırının altında mı yaşar” dedi.