Lgs Sürecini Nasıl Yönetmeliyiz! 

      Korona virüsü en çok bu yıl lise ve yükseköğretim sınavına girecek öğrencileri etkiledi. Okullar kapalı.  Liseye giriş sınavı ve Yüksek öğretime geçiş sınavları bu süreçte ertelenerek ileri tarihlere alındı.

      Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “LGS kapsamındaki merkezi sınav sadece birinci dönem müfredatından yapılacak” diyerek öğrencileri rahatlattı.

      Bu konuda öğrenci ve velilerimizden oldukça yoğun soru gelmeye başlayınca ben de bu hafta köşemizi LGS Danışmanı/ Eğitim Koçu İbrahim TÜRKSOY ile soru cevap şeklinde değerlendirelim istedim.

 LGS(Liselere Giriş Sınavı) sürecini nasıl yürütmeliyiz? Neler yapmalıyız?

      

         Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk Bey’in açıklamaları doğrultusunda bundan sonra çalışmalarımız 1. dönem konularına yönelik olacak. Yani 2. dönemi unutalım. Bu durumu iki yönlü okumak  lazım.

          Birincisi konu ve kazanım sayısı tüm yılı kapsamadığı için işimiz daha kolay.

          İkincisi ise aynı konulardan daha fazla sorulara yer verilmesi durumu olacağından özellikle sayısal derslerde Fen Bilimleri ve Matematikten seçici soruların yer alması olarak karşımıza çıkacaktır. Tabi ki Türkçe dersi için de aynı şeyi söylemekte fayda var. Peki, ne yapabiliriz? Bol tekrar, ayrıntılara ağırlık vermek ve mümkün olduğunca fazla soru çözmek bizi bu yarışta öne geçirecektir.

Yeniden kaynak kitap alalım mı?

        Elimizdeki kaynaklardan 1. dönem konularını tekrar edeceğiz. Burada ders kitaplarınız oldukça önemli MEB kitaplarını kastediyorum. Mutlaka zaman zaman göz gezdirin. Özellikle Fen Bilimleri ile sözel derslerden ders kitaplarınızı ihmal etmeyin.

        Peki neden? Çünkü kitaplarımızda yer alan bir metin incelemesi, hatıra türünden nakledilen örnek olaylar, vecizler,   ya da çeşitli görseller ve tablolar LGS sınavında karşımıza soru olarak gelebilir.

       Soru bankalarımız yoksa yeni soru bankaları alalım.

Denemelerde neye dikkat etmeliyiz?

       Branş denemesi ya da fasikül denemeleri 1. dönem konularına ağırlık verecek şekilde olmasına dikkat edelim.  Özellikle 1. dönem kamp tekrar kaynaklarına yoğunlaşalım bu tarz kaynaklardan alalım ve mutlaka çözelim.

        Çeşitli yayın evleri dijital ortamda kaynak indirmenize izin veriyor. Bu kaynakları tarayalım, indirme yapalım ve eş zamanlı bir program dâhilinde bu kaynaklardan soru çözümü yapalım.

Evde çalışma ortamı nasıl olmalı?

        1. döneme ait yayın evlerinin yapmış olduğu deneme sınavlarını dijital ortamda temin edelim, indirelim. Çıktı imkanımız varsa çıkartalım ve mutlaka süre tutarak sözel ve sayısal oturumlar şeklinde çözelim. Oturumlar arasında 15-20 dakika mola verelim. Verdiğimiz ara kesinlikle 20 dakikayı geçmesin. Denemelerin zorluğu moralinizi bozmasın LGS de soruların net, kazanımlara uygun ve özgün sorular olacağını düşünürsek sınavda daha iyi yapacağınızı da belirmek isterim.

Öğrencilerin sorumlu olduğu 1. Dönem konuları neler?

          Bu konuları geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanlığı yayınladı. Biz öğrencilerimiz için bunu tablo şeklinde düzenledik.


 

Peki, velilerimiz ne yapmalı? 

        Okullarımızda ki sınıf rehber öğretmenlerimizle diyalog halinde olsunlar. Öğrencilerimiz sanal alemde kaynak, dijital kitap, 1. dönem yapılan kurumsal deneme sınavları, branş denemeleri ve video çözüm kanalları gibi taramaları yaparak hem zaman yönetimine katkıda bulunmuş hem de çocuklarımızı gereksiz ekranlardan uzak tutmuş oluruz. Böylece değerli anne ve babalarımız da sürece katkıda bulunmuş olurlar.

EBA ile ilgili ne söylemek istersiniz?

        Millî Eğitim Bakanlığının uygulamaya koyacağı bir yenilikten bahsederek sözlerime son vermek istiyorum. Peki, nedir bu yeni uygulama?  30.03.2020 tarihi itibariyle EBA üzerinde 8. sınıflara yönelik 1. döneme ait konu tekrarlarına ve soru çözümlerine yer verilmeye başlanacaktır. EBA'yı mutlaka takip edelim. Sevgili gençler evde kalın, sağlıcakla kalın. 

        Sorularımızı cevaplayarak bizleri ve sevgili öğrencilerimizi aydınlattığı için Eğitim Koçu İbrahim TÜRKSOY hocama öğrenciler adına bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

 Ve son söz olarak moralimizi bozmadan “Evde Kal- Çalışmaya Devam”  parolamız olsun.

 

Rafet URAL

[email protected]