Bugünlerde 26 bin ortaokul ve 24 bin lise mezunu, aileleri, öğretmenleri, eğitimin tüm paydaşları geçtiğimiz günlerde açıklanan LGS sonuçları ile yatıyor, YKS sonuçları ile kalkıyor.

LGS’de (Liseye Geçiş Sınavı) istediği liseyi tercih edemeyen, YKS’de (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) istediği puanı alamayan, öğrenciler çaresiz.

Milli eğitim müdürü Fehmi Rasim Çelik ve çalışma arkadaşları ilk kez uygulanan LGS sonuçları sonrası yapılan tercihlerde yaşanan mağduriyetleri gidermek için çalışıyor.

Gündem eğitim ve sınavlar, ortalık toz duman olmasına rağmen gazeteciler ilgisiz ve duyarsız.

Gazetelerinde tek satır yazı olmadığı gibi en küçük bir yorum, eleştiri de yok.    “Haberde Öncü, Yorumda Güçlü” Bizim yaka Gazetesi her zaman olduğu gibi bugünlerde sınav sonuçlarında yaşananları, mağduriyetleri, gurur veren başarıları paylaşmaya devam edeceğiz.

Sınavla öğrenci alan, mahalleAnadolu liselerinde “İmam Hatip Anadolu ve Mesleki Teknik Anadolu Liseleri” kontenjanlarının dolmadığından haberleri bile yok.

Lafı uzatmadan LGS sonuçlarına, yerleşen öğrencilere, boş kontenjanlara, liselerdeki son duruma göz atalım.

 

SINAVLA ÖĞRENCİ ALANLAR

22 bin 953 ortaokul 8. sınıf öğrencisinin girdiği LGS’de yüksek puan alan 2 bin 836 öğrenciden 2 bin 827’si tercih ettikleri 8 fen, 2 sosyal, 1 anadolu, 7 imam hatip anadolu, 17 mesleki teknik anadolu lisesine kayıt yaptıracak.

Yüksek puanlı fen ve sosyal bilimler liselerinin sınavla öğrenci almalarını  anlıyorum.

Ama yüz küsur anadolu lisesi arasından neden sadece Necip Fazıl Anadolu Lisesinin seçildiğini anlamakta zorlanıyorum.

Ya da 17 mesleki teknik anadolu ve 7 imam hatip anadolu lisesinin hangi kriterlere göre sınavla öğrenci aldığını doğrusu merak ediyorum.

Bir yetkili çıksın, 34 lisede kontenjanlar dolarken sınavla öğrenci alan 35 liseden neden sadece Gölcük Anadolu Kalkınma Vakfı MTAL’de 9 kontenjanın boş kaldığını açıklasın?

Sahi, öğrenci sınavla öğrenci alan MTA’yi bile tercih etmezken, sınavsız kayıt yapan MTAL’ye neden kayıt yaptırsın?

Hem binlerce öğrenci hiçbir yere yerleşemeyecek, hem sınavla öğrenci alan liselerde kontenjan boşluğu olacak.

Nasıl bir sistemse?

 

 

İMAM HATİPLER BOŞ

Gelelim asıl konumuz, büyük umutlarla “dindar nesil yetiştirmek” için açılan imam hatip anadolu liselerine.

Kocaeli’de Anadolu İmam Hatip Liseleri kontenjanı 3 bin 980, isteyerek ya da kerhen tercih eden öğrenci sayısı 2 bin 324. Boş kontenjan bin 656.

Bir başka deyişle, Anadolu imam hatip liselerinin payı yüzde 10.6. Sınavla öğrenci alan liselerle bu oran yüzde 13.5. yani, yüzde 15 olan Türkiye payının altında.

Anadolu İmam Hatip Liseleri boş kontenjanlarına baktığımızda; İzmit AİHL 122, Kuruçeşme AİHL 119, Başiskele AİHL 91, Başiskele Kız AİHL 25, Derince Kız AİHL 100, Derince Şehit  O. Gazi Çetingöz AİHL 166, Gölcük Kız AİHL 114, Adnan Menderes AİHL 48, Dilovası Şehit İlimdar Atasoy AİHL 99, Gebze AİHL 104, Karamürsel AİHL 62, kartepe AİHL 86, Hereke AİHL 82, Körfez Emlak Konut AİHL 47, Çayırova Kız AİHL 95, Çayırova Şehit Mücahit Okur AİHL 106, Darıca Şehit Murat Tevlim AİHL 106.

Anadolu İmam Hatip Liselerinden Gebze Kız AİHL’nin 304 kontenjanının 304’ü de kayıt yaptırırken Kandıra AİHL 60 kontenjana karşılık yaş ve devam gibi kriterlerin eşit olması nedeniyle 66 öğrenci yerleşti.

 

MESLEK LİSELERİ DE BOŞ

Ortaokul mezunları Anadolu İmam Hatip Liseleri gibi Anadolu Meslek Liselerini de tercih etmedi.

Milli eğitim bakanlığının Anadolu Meslek Liselerine verdiği kontenjan 10 bin 666, yerleşen öğrenci sayısı 7 bin 880, boş kalan kontenjan 3 bin 266.

Anadolu Meslek Liseleri ve boş kontenjanlar; İzmit MTAL 23, İzmit Atatürk MTAL 239, Başöğretmen MTAL 94, Şehit Engin Komut MTAL 160, Kandıra MTAL 55, Karamürsel 100. Yıl MTAL 34, Karamürsel MTAL 3, Mürsel Gazi MTAL 36, Kartepe Fevziye Tezcan MTAL 17, Kartepe MTAL 109, Yıldız Entegre MTAL 90, Hereke MTAL 48, Nuh Çimento MTAL 90, Körfez MTAL 119, Tüpraş MTAL 134, Çayırova Hatice Bayraktar MTAL174,Darıca Aslan Çimento MTAL 172, Darıca TOKİ MTAL 87, Darıca İMKB MTAL 229, Derşince Zehra-Emine Özgüdr MTAL152, Tavşancıl Marshall MTAL 27, Dilovası Şehşt Can Duyar MTAL 89, Gebze MTAL 119, Gebze Çelik İhracatçıları Ali Nuri Çolakoğlu MTAL 140, Çolakoğlu MTAL 54, Muallimköy MTAL 29, PAGEV MTAL92, Ticaret Odası MTAL 36, Ziya Gökalp MTAL 101, Gölcük MTAL 102, Gölcük AKV MTAL 92, İhsaniye MTAL 82.

Bu arada İzmit Zübeyde Hanım MTAL kontenjanı 160 iken 175 öğrenci yerleşti.

İhtisas eğitimi veren, iş garantisi bulunan İzmit Yıldırım MTAL’nin 102, Yahya Kaptan MTAL’nin 224, Kartepe Kamer Öncel MTAL’nin 68 kontenjanın tatamı doldu.

 

ANADOLU LİSELERİ

Kocaeli Anadolu liselerinin 9 bin 514 kontenjanına karşılık 8 bin 845 öğrenci yerleşti 189 boş kontenjan kaldı.

İzmit’te; Cahit Elginkan, 24 Kasım, Atılım, Yahya Kaptan, Tevfik Seno Arda, Gazi, İzmit, Muallim Naci, Mimar Sinan Anadolu Liseleri kontenjanları doldu.

Sadece Namık Kemal Anadolu Lisesinde 114 boş kontenjan var.

İzmit’te ikamet eden öğrencilerden 114’ü bu liseye kaydolacak. Diğerleri MTAL ya da AİHL’ne.

Başiskele’de; Kocaeli Anadolu ve Başiskele Anadolu Liseleri kontenjanları dolu. Yerleşemeyen öğrencilerin adresi imam hatip ya da meslek lisesi.

Derince’de Yenikent Anadolu Lisesinde 34, Gölcük’te; Barbaros Hayrettin Anadolu Lisesinde 44 kontenjan boş.

 Gebze, Körfez, Çayırova, Darıca, Kandıra, Karamürsel, Kartepe Anadolu Liselerinin tamamında kontenjanlar dolu olup boş yer yok.

 

488 EK KONTENJAN

LGS’de yeterli puan alamadığı için “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Bölgesindeki” okul kontenjanlarını milli eğitim müdürü Fehmi Rasim Çelik ile konuştum.

Hiçbir öğrencinin açıkta kalmayacağını, tüm öğrencilerin 4 aşamada yapılacak tercih dönemlerinde yerleştirileceklerini söyledi.

Milli eğitim bakanı Ziya Selçuk’un “gerekirse liselerde çiftli öğretim yaparız” açıklamasını değerlendirirken “Kocaeli’nde liselerimizde çiftli öğretim yapacak bir durum yok. Bakanlıktan, Anadolu Liseleri için 488 ek kontenjan istedik. Sınıf mevcutlarını 38 ya da 40 yaparak tekli öğretime devam edeceğiz” dedi.

Rasim hoca, LGS sonuçları ve kontenjanlar sonrası açıkta kalanlarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı, “Sık sık sınav değişikliği yapılması ve kamuoyuna iyi anlatılmaması sorunlar yaşanmasına neden oldu. Geçen sene TEOG’da durum bugünkünden daha kötü idi. Bu sene liselere yerleşimdeki pay geçen seneye göre daha iyi.”

Müdür Çelik’i dinlerken, LGS ve yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından bir çok ilde yaşanan sıkıntıları, öğrenci velilerinin tepkilerinin aksine Kocaeli’nde tercih döneminde alınan önlemlerin işe yaradığını, abartılacak sorun olmadığını düşündüm.

 

ÖZEL VE İHO OKULLARI

Milli eğitim bakanlığı son 16 yılda 7 bakan ve ortaokul mezunlarının başarılarını ölçmek, okuyacağı liseleri belirlemek amacıyla 5 sınav değiştirdi.

1999’da LGS, 2003’te OKS, 2008’de SBS, 2013’te TEOG ve son olarak bu yıl LGS uygulandı.

Değişen sınav sistemlerinin sahada çalışan milli eğitim müdürlerinin görüşleri alınmadan Ankara’da masa başında yapılması sorunları, sıkıntıları beraberinde getirdi.

Örnek mi istiyorsunuz? Uzağa, geçmişe gitmeye gerek yok.

2 Haziran’da yapılan ve sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklanan LGS’de yaşananlara bakmak yeterli.

Yanlış bilmiyorsam, 600 imam hatip ortaokulu ile 594 özel ortaokul öğrencisi diploma notu, yaş, devam ve diğer tüm kriterleri tutmasına rağmen sistemin kurbanı oldu, hiçbir yere yerleşemedi.

Özel ve imam hatip ortaokullarından mezun olan bu çocukların 20-30 gibi puanları silinerek hiçbir yere kayıt yaptıramamasının sorumlusu kim olacak?

Bu çocuklar ve ailelerinin yaşadığı travmayı kim nasıl üstlenecek.

Bakanlık bekleyen, bakan yardımcılığına razı olan LGS’nin mimarı müsteşar Yusuf Tekin istediğini alamayınca “helallik” isteyerek emekliye ayrıldı.

Ama müsteşarlık yaptığı dönemde LGS başta olmak üzere öğrencilerde travma, öğretmenlerde güzensizlik ve adaletsizlik yaratan Yusuf Tekin milyonların vebalinden kurtulamayacak.

Galip ATAMAN / Bizim Yaka