Lübnan Öğretmenler Sendikası, Arap Eğitim Örgütü ve Uluslararası Filistinli Öğretmenler Birliği temsilcileriyle Beyrut’ta gerçekleştirilen toplantılarda, iş birliği protokolü çerçevesinde yapılmak istenen faaliyetler değerlendirildi.



Hasan Yalçın Yayla ve Atilla Olçum, ilk olarak Lübnan Öğretmenler Sendikası yönetimiyle bir araya geldi. Türkiye’deki sendikacılığa ve Eğitim-Bir-Sen’in çalışmalarına değinen Yayla, özlük ve özgürlük mücadelesinin yanı sıra demokratik teamüllerin oluşması, sivilleşme ve özgürlük alanlarının genişletilmesi için de çaba harcadıklarını söyledi.



 

Yayla: Yaşanabilir bir dünya için kol kola girmeliyiz

450 binin üzerinde üye sayısıyla eğitim hizmet kolunda yetkili sendika olduklarını ifade eden Yalçın, yaptıkları eylemler, takdir gören bilimsel çalışmaları, gücü kazanıma dönüştürme marifetleri sonucu eğitim çalışanların birçok sorununun çözümünü sağladıklarını, araştırmalarıyla yetkililere çözüm konusunda yol gösterdiklerini kaydetti. Eğitim çalışanları adına toplu sözleşme görüşmelerine katılan sendika olarak, onlarca kazanım elde ettiklerini dile getiren Yayla, şöyle konuştu:

“Yeni kazanımlar üretmek için faaliyetlerimize devam ediyoruz. Ağustos ayında gerçekleştirilecek 4. Dönem Toplu Sözleşme’ye, alanın sesine kulak vererek, eğitim çalışanlarının taleplerini alarak hazırlanıyoruz. Biz, hiçbir zaman mevcutla yetinmedik, ‘her zaman daha iyisi vardır’ diyerek, yeni şeyler söyledik, yeni projeler geliştirdik, geliştiriyoruz. Ülkemizin, milletimizin, kamu görevlilerinin menfaatine olan ne varsa, destek olmaya, katkıda bulunmaya gayret ediyoruz. Bununla da yetinmiyoruz. Yeni dönemde önümüze yeni bir hedef koyduk: Dışımıza yolculuk, uluslararası eğitim sendikalarıyla tecrübe paylaşımı ve iş birliği anlaşmaları yapmak. Yaklaşık bir yıl içerisinde 50’nin üzerinde ülkenin eğitim sendikalarını ziyaret ederek, tecrübe paylaşımında bulunduk, çoğuyla iş birliği anlaşması imzaladık. Amacımız, imzanın ötesine geçerek, farklı projelerle, etkinliklerle bir araya gelmek, önemli bir kısmı ortak olan sorunlarımızı el ele vererek çözmeye çalışmaktır. Yetimlere kol kanat olmak, açlıkla boğuşan insanlara yardım elini uzatmak, gitgide artan gelir dağılımında adaletsizlikle mücadele etmek sendikacılığımızın olmazsa olmazlarındandır. Bunun için güçlerimizi birleştirmeli, yaşanabilir bir dünya için kol kola girmeliyiz.”



 

Olçum: Amacımız, söylemden eyleme geçmek

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum ise, eğitim ve sosyal işler alanında yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi’ni kurarak nitelikli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Olçum, “Türkiye’de ve Dünyada Öğretmenlik Araştırması, Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme Raporu, Yükseköğretim Kanunu Raporu, Öğretim Elemanlarının Mali Hakları Raporu, Kılık Kıyafet Araştırması, Öğretmenlik Mesleği ve Mesleğin Statüsü Araştırması, Gecikmiş Bir Reform: Müfredatın Demokratikleştirilmesi Araştırması… Bunlar, son bir yıl içinde hazırladığımız rapor ve yaptığımız araştırmalardan sadece bir kısmı. Eğitimi ve eğitimcileri düşünen, bu konuda sorumluluk alan, daha iyi bir eğitim için kafa yoran, önerilerde bulunan, sorun çözen bir sendika olarak, 25 yıllık sendikal deneyimlerini paylaşmayı, farklı sendikal tecrübelerle buluşmayı, değişik bölge ve kıtalardaki ülkelerin eğitim sendikalarıyla kucaklaşmayı, dayanışmayı ve birlikte sendikacılık yapmayı hedefleyen bir vizyonla hareket ediyoruz. Burada bulunmamızın nedeni, ilişkilerimizi daha ileriye taşımak, söylemden eyleme geçmek, hepimizin istifade edebileceği projeler hazırlayıp hayata geçirmektir” şeklinde konuştu.





Lübnan Öğretmenler Sendikası Başkanı Nimeh Mahfuz, öğretmenlerin özlük ve sosyal haklarını savunmak için 1938 yılında kurulduklarını ifade ederek, Lübnan’ın eğitim durumuna ilişkin bilgi verdi. Özel sektörde çalışan öğretmenleri temsil eden tek sendika olduklarını kaydeden Mahfuz, resmi okullarda görev yapan öğretmenlerin sendikalaşma hakkına sahip olmadığını söyledi.



 

Husami: Ortak projeler geliştirerek iş birliğinin artırılmasını istiyoruz

Hasan Yalçın Yayla ve Atilla Olçum, Dayanışma Fonu ve Tazminat Fonu’nu ziyaret ederek, fonların işleyişi ve faaliyeti hakkında bilgi aldıktan sonra, Arap Eğitim Örgütü Başkanı Cemal Husami ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Husami, 2015 yılında 14 Arap eğitim sendikasının bir araya gelmesiyle kurulan bir çatı yapı olan Örgüt’ün, Lübnan, Kuveyt, Bahreyn, Ürdün, Mısır ve Sudan’dan olmak üzere, 6 kişiden oluşan bir genel sekreterlik meclisi ile yönetildiğini, merkezinin Kudüs olduğunu, ancak geçici olarak Beyrut’ta bulunduğunu ifade etti. Farklı Arap eğitim sendikalarından Örgüt’e üye olma taleplerinin gelmeye devam ettiğini dile getiren Husami, “İş birliği protokolünü hayata geçirmek için, iki tarafın üyelerinden bir komisyon kurmak, ortak projeler geliştirerek iş birliğinin artırılmasını istiyoruz” diye konuştu.



Yayla ve Olçum, programları kapsamında, Uluslararası Filistinli Öğretmenler Birliği Başkanı Ahmet Azzam, Suriye Filistinli Öğretmenler Birliği Başkanı Yunis El-Masri ve Filistinli Uluslararası Mesleki Birlikler ve Kuruluşlar Birliği İcra Direktörü Ahmed Ebu Cemi ile bir araya gelerek, görüş alışverişinde bulundu.



Uluslararası Filistinli Öğretmenler Birliği Başkanı Azzam, Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirdiği toplantı, panel, konferans gibi toplantılara katılmak istediklerini ancak vize alma konusunda sorun yaşadıklarını, bunun giderilmesinde yardımcı olunmasını, ayrıca iş birliği protokolünün uygulanması için bir an evvel bir komisyon kurulmasını istedi.