Bakanlık Merkez Teşkilatı'nda görev yapmak üzere yalnızca mülakat yöntemi kullanılarak seçilen müfettişlerin içerisinde FETÖ ile mücadele kapsamında açığa alınan hatta hapis yatıp çıkan müfettişlerin de bulunduğu iddiası doğru mudur?  Bunların sayısı kaçtı

FETÖ'cü Ömer Faruk Kavurmacı'nın tahliyesi kuşkusuz vicdanları yaralayan, gazilerimizi inciten, şehitlerimizin kemiklerini sızlatan bir tahliye oldu. 2014 yılında TUSKON Başkanı'nın “Kimlerin inine girilecek, göreceğiz bakalım!” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tehdit ettiği toplantıda alkış tutan bu şahsın serbest kalışı hakikaten çok vahim bir durum. Ne yazık ki çok az sayıda insan dışında kimse bu tahliyeye tepki vermiyor. İlginç bir hissizlik durumu! 

Bugün en az bu tahliye kadar önemli başka bir hadiseye dikkat çekmek ve buradan uyarmak niyetindeyim. En son 23 Nisan'da yaşanan skandalda görüldüğü gibi bugün FETÖ'nün en etkin olduğu kurumlardan birisi de MEB'dir. Çünkü 15 Temmuz'dan sonra MEB'de üst düzey FETÖ temizliği ne yazık ki şu ana kadar yapılmadı. Dahası son zamanlarda zihinlerde ciddi anlamda soru işaretleri barındıran bazı atamalar yapılıyor.

*

Bilindiği gibi 2016 yılında Türkiye genelinde illerde görev yapan yaklaşık 2100 maarif müfettişinden 450'sinin bakanlık maarif müfettişi ünvanı ile merkez teşkilatına seçilmesi, geriye kalan maarif müfettişlerinden soruşturma ve denetim görevi alınarak il milli eğitim müdürlüklerinde çalışmalarına devam etmesi kanunlaştırıldı. Buna göre MEB teftiş kurulu tarafından hazırlanan bakanlık maarif müfettişi mülakat ve atama kılavuzuna göre mülakat sınavına bağlı olarak mülakata başvuran yaklaşık 1890 maarif müfettişinden 425 müfettiş bakanlık maarif müfettişliğine seçilmiştir. Henüz atamalar gerçekleşmedi ancak bugün yarın gerçekleşeceği söyleniyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, FETÖ kapsamında yürütülen sınav yolsuzluklarıyla ilgili soruşturma kapsamında ÖSYM'nin son 15 yılda yaptığı sınavlara yönelik bilgisayar kayıtlarını incelemeye aldığı bilinmektedir. Bu sınavlar malumunuz KPSS, YGS, LYS gibi sınavlar. Ancak ÖSYM'nin dışında sınav yapan diğer bir kurum da MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'dür. MEB de kendi içindeki okul müdürlüğü, şube müdürlüğü, müfettişlik, eğitim uzmanlığı türünden sınavlar yapmaktadır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bu inceleme kapsamına MEB'in kendi içinde yaptığı sınavların da girmesi gerekmektedir. Bürokrasiyi/Kamuyu ele geçirmek için KPSS, YGS, LYS, YDS gibi sınavlarda her türlü kirli oyuna başvuran FETÖ'nün MEB sınavlarını es geçmesi beklenemez. 

Özellikle 15 Temmuz 2016 tarihinden sonra FETÖ ile mücadele kapsamında çıkarılan KHK'larla kamu görevinden ihraç edilen seksene yakın(!) maarif müfettişinin tamamına yakın kısmının özellikle 2005-2009 yıllarında MEB'e yerleştirilenler arasından çıkması FETÖ'nün MEB'in müfettiş alım mekanizmalarına da sızdığını göstermektedir. Dolayısıyla bu durum sınavlara şüphe ile yaklaşmamıza neden olmaktadır. 

Mülakat sonuçlarının TC Kimlik No'su dışında ayrıca Nüfus Cüzdanı Seri No'su ile öğrenilebilecek şekilde açıklanmaması, mülakatta başarılı kılınan müfettişlerin büyük çoğunluğunun özellikle 2005 yılından sonra sisteme girmiş olması, açığa alınan hatta 4 ay hapis yatıp sonra göreve geri dönen müfettişin bile mülakatta atamaya hak kazanacak şekilde başarılı kılındığı iddiaları kamuoyunu ciddi anlamda rahatsız etmektedir. Biz de bu çerçevede bazı sorular soralım. 

17-25 Aralık sonrası FETÖ eğitim kurumları ile mücadele için seçilen illerdeki müfettişlerden mülakatta başarılı olan var mıdır? Yoksa neden? FETÖ ile mücadele edecek yerli/milli insanlar ekarte edilmeye mi çalışılıyor? Ya da 17-25 Aralık'tan sonra FETÖ organizasyonlarıyla yurtdışı gezilerine katılan müfettişlerden kaç tanesi mülakatta başarılı kılınmıştır? 

24 Şubat 2017 tarihinde Bakanlık Maarif Müfettişi mülakatında atamaya hak kazanacak şekilde başarılı olanların açık listesi neden herkesin görebileceği bir şekilde yayınlanmadı? 

İl Milli eğitim Müdürlükleri bünyesinde görev yapan 2200 maarif müfettişi arasından Bakanlık Merkez Teşkilatı'nda görev yapmak üzere yalnızca mülakat yöntemi kullanılarak seçilen müfettişlerin içerisinde FETÖ ile mücadele kapsamında açığa alınan hatta hapis yatıp çıkan müfettişlerin de bulunduğu iddiası doğru mudur? Bunların sayısı kaçtır?  

MEB'e bağlı 60 bin kurum, örgün ve yaygın eğitimde toplam 20 milyon öğrenci ve 1,2 milyon eğitim çalışanının 500 müfettiş ile denetlenebilmesi mümkün müdür? 

Mülakatta başarılı kılınan 500 müfettiş hangi yıllarda yapılan sınavlarla Milli Eğitim Bakanlığı denetim ve teftiş sistemine girmiştir? Teftiş ve denetim sistemine 2005 sonrası giren müfettişlerin o yıllardaki referansları kimlerdi

Mülakatta, 28 Şubat sürecinde dindar insanlar ve başörtüsü ile mücadelede özel olarak seçilmiş müfettişlerden atamaya hak kazanan var mıdır? Varsa bu kişilerin referansı kimlerdir? Vatansever insanlar dururken bu isimlerin başarılı kılınmasının ardındaki gerçek nedir? Mülakatı kazananlardan 60 yaşın üstünde kaç kişi vardır? Bu insanlardan nasıl yararlanmayı düşünüyorsunuz?

Kamuoyuna yansıyan ve medyada yer alan bu iddialar araştırılmalıdır. Eğer iddialar doğru ise bu sınavın en kısa sürede iptal edilmesi, değerlendirilmesi, doğru yapılanların korunması, yerli, milli, ahlaklı, şahsiyetli, şaibesiz vatansever insanlardan oluşan ve eğitim seferberliğinin teftiş, denetim, rehberlik boyutunu omuzlayacak bir görevlendirme yapılması gerekmektedir. Cumhurbaşkanımızın dikkatine!

Kaynak: Ufuk Coşkun-Milat

kamu ajans haber, kamu ajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net