Vergi affı da çıktı. Hükümet, bütçe açıklarını vergileri artırarak kapatma yolunu seçmiştir. Bu durumun düzeltilmesi vergi affı ile değil öncelikle hak edenden hak ettiği vergiyi almakla mümkün olur. Daha adil olur.

Bilgi birikimi ve her türlü donanıma sahip olan Maliye Bakanlığı çalışanları olumsuz şartlara rağmen vatandaşımıza hizmetin en iyisini vermeye çalışmaktadır. Yapılandırma ile; mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan memurlara, yeni bir iş yükü daha bindirilmiştir.

Maliye Bakanlığı personel yetersizliği dolayısı ile her bir çalışan zaten 2-3 kişilik iş yapmak zorundadır. Kurumda boş kadrolara atama yapılmamaktadır. Maliye Bakanına ve Çankırılı vekillere açık mektup yazarak memur açıkları birim birim, ilçe ilçe bildirilmiş ama gereği yapılmamıştır. Malmüdürleri yok, gelir ve gider birimlerinde hiç memur yok, koskoca Çankırı Muhasebe Müdürlüğünün veznedarı yok. 

Şimdi yerel siyasilerin hepsine soruyorum:

İlinizde, ilçenizde vatandaşımıza hizmet verecek memurumuz var mı?

Kanunları uygulayan, verginin tahakkuk ve tahsilatını gerçekleştiren yani, devlet bütçesinin her kademesinde katkı sağlayan, bu işin asıl yükünü çeken çalışanlarımız, mesai kavramı unutmuş, yoğun çalışma dolayısıyla sosyal yaşantısı bitmiş, kişisel ve ailevi sorunları gittikçe artmıştır.

Maliye Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda çalışanlar da emek ve alın terlerinin karşılığını istemektedir. Sürekli olarak vergi affı ya da vergide yeniden yapılandırma çalışmaları başlatan Maliye Bakanlığı bürokratları, Maliye çalışanları içinde yeniden yapılanmaya  gidilmeli ve şu sorunları derhal çözüme kavuşturmalıdır;

-657 sayılı DMK’da Mali Hizmetler Sınıfı oluşturularak, halen çalışanlara sınavsız uzman yardımcılığı ve uzmanlık verilmeli gelir gider arası uygulama birliği sağlanmalıdır.

-Personelin fazla çalışmalarının karşılığı ücret olarak ödenmelidir.

-Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği, uzmanlık sınavları açılarak, Defterdarlık Uzmanlığından Maliye Uzmanlığına sınavla geçiş sağlanmalıdır.

-Mesleki Eğitim Kursu Giriş Sınavına başvuru için yaş şartı kaldırılmalıdır.

-Asli görevler dışındaki denetleme, inceleme, soruşturma gibi ek görevlendirmeler için ilave ek ücret ödenmelidir.

-Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki personele ek göster hakkı verilmelidir.

Bizim Maliye çalışanları için istediğimiz “yeniden yapılanma” Vergi Affı değildir. Bizim talebiz adalettir. Bizim istediğimiz emeğimizin karşılığıdır, Gelir ve Gider birimlerinde çalışanlar arasındaki ayrımcılığın ortadan kaldırılmasıdır. Bizim talebimiz diğer kamu kurumlarında çalışan memurlar gibi haklarımızı almaktır.

 

Bir zamanlar herkesin gıpta ile baktığı Maliye çalışanlarının “Maliyeciyim” demekten haz duyduğu, bütün kurumların kendisine örnek almaya çalıştığı Maliye Bakanlığı, ne yazık ki bugün mutsuz insanların oluşturduğu bir kurum haline getirilmiştir. Maliye çalışanları, ekonomik olarak bir çok kurumda aynı unvanda görev yapan memurlardan daha düşük ücret alır hale gelmiştir.

Sözün özü, Maliye çalışanları ayrıcalık istemiyor. Daha önce elinden alınan haklarının iadesini istiyor. Emsal kurumlarda memurların aldığı ücreti istiyor. Kurumda yaşanan ayrımcılıkların son bulmasını istiyor.

Türk Büro-Sen olarak, Yeniden yapılan talebimizin özü; adalettir, alın teridir… Maliye çalışanlarının gasp edilen haklarının iadesidir. Maliye Bakanlığı çalışanlarının haklarının korunup geliştirilmesi için yılmadan mücadelemizin süreceğini kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Metin MEMİŞ

Türk Büro-Sen

Çankırı Şube Başkanı