Ajanskamu.net--

T.C Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), Bakanlık teşkilatında, öğretmen unvanı dışındaki unvanlarda çalışan personelin yer değiştirme işlemleri için açıklama yaptı.

Merkezden, ildeki ilgili birimlere gönderilen '657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi gereği görev yapan personelin yer değişikliği işlemleri'konulu e-mailde şunlar ifade edildi

'Sayın yetkili, 28/06/1978 tarihli ve 16330 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 06/06/1978 tarihli ve 7/15754 say Bakanlar Kurulu Kararının Kurum içi yer değişikliği başlıklı Ek madde 3 a bendinde: kurumun hizmet icapları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde en az bir sene çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir.' hükmüne yer verilmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi gereği görev yapan personelin yer değişikliği talebinde bulunabilmesi için eş, sağlık, can güvenliği ile eşi şehit olan personelin (bir defaya mahsus olmak üzere yer değişikliği) özür guruplarından herhangi birini belgelendirmek suretiyle yer değişikliği mümkündür. İş ve işlemlerin Valiliğinizce yürütülmesi gerekmektedir. Bilgilerinizi rica ederim.'

Bu mail, Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan 'Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın bir açıklaması anlamına gelmektedir. Bu açıklamaya göre, öğretmen unvanı dışında kalan sözleşmeli personelin becayiş, sağlık, eş, can güvenliği, eşinin şehit olması gibi özür durumlarına binaen yer değiştirmesi mümkündür.

İşte gönderilen elektronik iletinin orjnal hali:

 

 

ÖĞRETMENLERİN DURUMU

Öğretmenlerin durumuna ilişkin olarak 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Kanununda özel bir düzenleme yer almaktadır. Bu düzenleme şu şekildedir:

652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4. maddesi 3. fıkrası: (3) Bu madde uyarınca atanan sözleşmeli öğretmenler dört sene süreyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen öğretmenin eşi bu öğretmene tabidir. Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulur. Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanır. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az iki sene daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz.

Bu hükme göre, aile birliği mazeretine tabi yer değiştirmede diğer eş sözleşmeli personelin bulunduğu yere atanacaktır. Ayrıca bu maddede ve bu maddeye dayanılarak yürürlüğe konulan yönetmelikte sağlık özrü, can güvenliği, şehit eşi, engelli,lik gibi durumlara yer verilmemiştir.

KHK'da yer alan düzenleme, hizmet gerekleri bağlamında Milli Eğitim Bakanlığınca savunulabilir. Ancak, sözleşmeli öğretmeni, 6 sene boyunca, atanmış olduğu yerden biriyle evlenmeye zorlamak en başta Anayasaya aykırıdır. Umarız Milli Eğitim Bakanlığı bu konudaki sorunları duyar ve bir çözüm üretir.