En son yönetmeliğe göre alan değişikliği 2013 yılın da yapıldı. 2013 yılında yönetmeliğe aynen bağlı kalınıp 100 bine yakın norm tercihlere açıldı. 2013 yılında Alan değişikliği yapan öğretmen sayısı yaklaşık olarak 15 bindi. 

Alan değişikliği yapan öğretmen sayısının 15 bin sayısı kadar çok olmasının en büyük nedeni 2012’de yan alan ve sertifikaya yönelik yapılan alan değişikliğinden dönüşlerin olmasıdır. Eğer 2012’de yan alan değişikliği yapılmasaydı 2013’te en fazla 5-6 bin öğretmen alan değişikliği yapmış olacaktı.

2013’te alan değişikliği ile en fazla geçilen branş 1.300 sayısı ile sınıf öğretmenliği oldu. Buradan da anlıyoruz ki alan değişikliği yapılırsa sınıf öğretmenliğine de geçişler olacaktır.

Yukarıdaki verileri incelediğimizde çıkan sonuçlar hiçte korkutucu değildir. Şuan bakanlık ne yapmalıdır ? 

Milli Eğitim Bakanlığı alan değişikliği konusunda bütün korkularını bir kenara bırakmalıdır. Ve kesinlikle alan değişikliğinde yönetmeliğin dışına çıkmamalıdır. Milli eğitim bakanlığı yönetmeliği aynen yayınlamalıdır. Alan değişikliğinin bundan sonra bir daha yapılmayacağını öğretmenlere duyurmalıdır. Ülke genelinde bütün normları açmalıdır. 40 tercih hakkı verip en son tercihe geçmek istediğim branşta ilçe emrine atanmak istiyorum tercih hakkını vermelidir.

En azından öğretmenler alan değişikliğinin yapılamayacağını bilirse tercihlerini de ona göre yaparlar ve alan değişikliği konusunda herhangi bir beklentiye girmezler. 

Milli Eğitim Bakanlığı yukarıda yaptığımız önerileri dikkate almalıdır. Aksi halde yapılacak alan değişikliğinde yönetmelikte kısıtlamaya gidilirse veya yeterli norm açılmazsa öğretmenler alan değişikliğinin peşini bırakmayacaklardır. Ayrıca norm ve yönetmelik açısından kısıtlı yapılacak alan değişikliği ile norm fazlası öğretmen sorunu hiçbir şekilde çözülemediği gibi bakanlık en büyük kozunu da kullanmış olacaktır.

Yönetmelik aynen uygulanmazsa Milli Eğitim Bakanlığına hem sendikalardan hem de öğretmenler tarafından çok fazla dava açılacaktır. Buradan bütün sendikaları ve bakanlık yetkililerini uyarıyoruz son bir defa da olsa alan değişikliği yönetmeliğe aynen bağlı kalınarak ve bütün normlar açılarak yapılmalıdır. Kısıtlı yönetmelikle ve kısıtlı norm ile alan değişikliği yapılırsa, alan değişikliği eğitim camiasının ve Milli Eğitim Bakanlığının gündeminden yıllarca düşmeyeceği gibi alan değişikliği talepleri de bitmeyecektir. 


Kamuajans