Sayın Başbakanımızın yaptığı açıklamaya göre kamuda personel tasarrufuna gidilecek. Fazla olan personeller açık olan kısımlara geçirilecek. Peki Milli Eğitim Bakanlığı ne yapacak ? Şuan Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen açığı 130 bin norm fazlası öğretmen sayısı ise 50 bin. Norm fazlası olan öğretmenlerin yarısı norm fazlası öğretmen atamalarıyla eritilebilr. Diğer yarısının tek çözümü Yönetmeliğe aynen bağlı kalınarak ve bütün normlar açılarak yapılacak alan değişikliğidir.

Örnek verecek olursak yüzlerce Bilgisayar öğretmeni norm fazlası , Bilgisayar öğretmeni olup ta ikinci üniversite Matematik öğretmenliği bitirenler var. 20 Bin norm fazlası sınıf öğretmeni var , sınıf öğretmeni olup ta ikinci üniversite farklı lisans bölümleri bitiren öğretmenler var. Milli Eğitim Bakanlığının norm fazlası öğretmenleri değerlendirmesinin tek yolu Yönetmeliğe Aynen Bağlı kalınarak ve bütün normlar açılarak yapılacak alan değişikliğidir.

Yönetmelikte özetle 3 madde bulunmaktadır ;

1 . İkinci Üniversite bitiren öğretmenlerin bitirdiği alana geçmesi.

2 . Mezuniyeti birden fazla alana kaynaklık eden öğretmenlerin kaynak alanlardan birine geçmesi.

3 . Alanı dışında çalışan öğretmenlerin alanına geçmesi.


Milli Eğitim Bakanlığı alan değişikliğinde kısıtlamaya giderse norm fazlası öğretmen sorunu çözülemeyecektir. Yine açılan norm sayılarında kısıtlamaya giderse norm fazlası öğretmen sorunu çözülemeyecektir. Bu nedenle Bakanlık norm fazlası öğretmen sorununu tamamen kalıcı olarak çözme yoluna gitmelidir peki bakanlık ne yapmalıdır ?

Bakanlık yönetmeliği aynen yayınlayarak ve bütün normları açarak alan değişikliği yapmalıdır.

Bakanlık alan değişikliğinde en az 40 tercih hakkı vermelidir.

Devamın da norm fazlası öğretmen atamalarını yapmalıdır.

Norm fazlası öğretmen atamalarında da en az 40 tercih hakkı vermelidir.


Bakanlık alan değişikliği yapınca norm fazlası konusunda en büyük sıkıntı yaşanan sınıf öğretmenliğinde 20 bin norm fazlası sınıf öğretmeninin yaklaşık olarak yarısına yakınını eritmiş olacaktır. Alan değişikliğinden sonra yapılacak norm fazlası öğretmen atamalarıyla sınıf öğretmeni norm fazlası sorununu tamamen haletmiş olacaktır. Ve norm fazlası öğretmen sorunu kalıcı çözüme kavuşmuş olacaktır. Alan değişikliğinin yapılmadığı her ay ülke ekonomimiz yaklaşık olarak aylık 200 milyon zarara uğramaktadır. Alan değişikliği yapılırsa Ülke ekonomimiz tasarruf ettiği gibi eğitimde kalite ve mutlulukta yakalanmış olacaktır.



Kamuajans