Özel öğretim kurslarının kapatılacağını 28 Ocak 2019 tarihli basın bülteniyle açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın yasal düzenleme konusunda gecikmesi, kapatma kararına itiraz eden ve bu işlemin iptalini ya da en azından geriye atılmasını talep eden özel öğretim kursu sahipleri açısından bir umut ışığı doğmasına yol açtı. MEB’in web sitesindeki yazının başlık ve özetinin duyurular sayfasından boşaltılmış olması da özel öğretim kursu sahipleri açısından moral kaynağı oldu.

Dünkü yazımda özetle, “Milli Eğitim Bakanlığı her ne kadar özel öğretim kurslarının kapanacağını açıkladıysa da, bu karar şimdilik askıda tutulacak. Yasal değişiklik yetiştirilemediğinden, kurslar 2020 haziranına kadar açık kalacak. 2023 vizyon belgesinde zikredilen adımlar kademe kademe gerçekleşeceğinden, kurslar da kademeli olarak devreden çıkmış olacak. Kurslar bu nedenle kayıt almaya devam ediyor” iddiasına yer vermiştim.

Gerçekten de Özel Öğretim Kurumlarının işleyişini düzenleyen 5580 sayılı kanunda değişiklik öngören ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısının henüz TBMM (ve öncelikle AK Parti Grubu) gündeminde olmaması, üstelik yasal düzenlemenin haziran ayına yetişme olasılığının düşük olması, bu iddiayı destekliyordu. Tam da bu sırada, MEB’in resmi web sitesinde, 28 Ocak’ta yapılan açıklamanın içeriğinin boşalmış olması dikkat çekti. Başlık ve özet metin bilerek mi sayfadan çıkarıldı? Yoksa bu bir teknik hata mıydı? Bu sorunun cevabını ancak Milli Eğitim Bakanlığı verebilir.

Hatırlayalım: 28 Ocak 2019 tarihli MEB açıklaması şöyleydi:

ÖZEL ÖĞRETİM KURSLARI KAPATILIYOR
“Millî Eğitim Bakanlığınca, özel öğretim kursları 2019 – 2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren kapatılacak. 
Millî Eğitim Bakanlığı, olası mağduriyetleri önlemek için özel öğretim kurslarının 2019 – 2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren kapatılmasına ilişkin tüm çalışmalarını tamamladı. Bu kapsamda 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununda değişiklik öngören çalışmanın yasalaşmış olması sonucunda özel öğretim kursları kapanacak. Bu nedenle veli ve öğrencilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren özel öğretim kurslarının yeni öğrenci kaydı yapmamaları ve bursluluk sınavı yapmamaları gerekmektedir.”

Bugün itibarıyla MEB’in resmi web sitesine girildiğinde ise.. O sayfadaki 28.01.2019 tarihli  duyurunun başlık ve duyuru metni sayfada görünmüyor. Sadece BASIN BÜLTENİ ifadesi yer alıyor. Konunun ne olduğunu bilmeyen bir kişinin, tesadüfi anlamda tıklayıp o duyuruyu okuması imkansız.

Bu durum; MEB’in bu konuda net bir açıklama yapması konusunda beklentileri de körükledi.
Bakanlık şu andan tezi yok, bir açıklama yapmak zorunda:

Dershaneler (özel öğretim kursları) kapanacak mı, kapanmayacak mı?
5580 sayılı yasada ne tür değişiklikler öngörülüyor? Ya da değişiklikten vaz mı geçildi? Bu konuda tasarı hazırlandı mı?
Tasarı hazırlandıysa ilgili dernek ve kuruluşlardan alınan öneriler nelerdi? Bunlardan ne kadarı tasarıda karşılık buldu?
Burs sınavı yapması yasaklanan özel öğretim kurslarından bir bölümü sınav yapmadı. Bir bölümü ise burs sınavı yaptı. Bir bölümü önkayıt almadı. Bir bölümü ise halen önkayıt yapıyor. MEB bu konuda ne diyor?
Öğrenciler-veliler-kurs sahipleri.. Herkes şaşkın, kararsız. MEB sessiz kalmaya devam edecek mi?
MEB kesin karar ve yaklaşımını, net cümlelerle, net tarihlendirmelerle, düşünülen yasal düzenleme konusunda net ifadelerle kamuoyuna vermek durumunda değil midir?
Ortada böylesine yoğun kaygı ve beklenti varken, Milli Eğitim Bakanlığı “ben yaptım-oldu” mantığıyla mı yürütülecek?


Tayfun ÇAVUŞOĞLU