Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olarak taktim edilen FATİH Projesi’nin maliyeti konusunda aslında tam bir açıklık yok. Bu konuda MEB’ de açık bilgiler vermiyor.  “FATİH Projesi” olarak bilinen “Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi” 2012’de başlatıldı ve proje ile Türkiye’deki tüm dersliklere birer adet dizüstü bilgisayar ve akıllı tahta konulması amaçlanıyordu. Projede her öğrenciye birer tablet bilgisayar verilmesi de öngörülüyordu.

2018 Nisan ayına kadar faturalar 3-5 bin lira olarak geliyordu
Toplam maliyetinin bittiğinde 80 milyar lirayı aşması beklenen FATİH Projesi çerçevesinde okullara gelen internet faturaları dikkat çekiyor. Türk Telekom’un internet ağı olan TTNET adına kesilen faturalar 3-5 bin lira arasında değişiyor. Buna göre internet bağlantılarının yükü MEB‘ e 2 milyar TL’nin üzerinde gibi görünüyor.

Düşük hıza yüksek meblağlar mı?
Fatih projesi dahilinde okulların etkileşimli tahta, tablet dağıtımıyla ve okul alt yapılarının fiber internet bağlantılara uygun olarak ihale edilmesiyle MEB bu okullara internet bağlamak için Türk Telekomünikasyon A.Ş. bir anlaşma yaptı. 26.01.2015 tarihinde imzalanan protokole göre  Faz 1 ve Faz 2 okulların ağ altyapı  çalışmasına göre internet hızları 300 Mbps, 200 Mbps, 100 Mbps ise ölçülen hız değeri 100-90 Mbps olarak belirlenmişti.  Fakat Türk Telokominikasyon A.Ş. nin her aya farklı faturalar göndermesi ve fatura bedellerinin bir standardının olmaması, gelen faturaların 5 bin liraya kadar çok yüklü gelmesi nedeniyle kasım ayı içerisinde okullara gönderilen bir yazıyla internet hızları 100 Mbps ve 50 Mbps olarak yeniden belirledi.  23.11.2018 tarih ve “Okulların İnternet (VPN) Bant Genişliğinin Değiştirilmesi” konulu yazıda gelen farklı ve yüklü faturalardan dolayı internet hızlarını geri çektiren MEB 2018 nisan ayından sonraki faturaların ödenmesini istedi. Buna rağmen okullara yüklü faturalar gelmeye devam etti.

Soruyoruz:
-Nisan 2018’ den önce MEB Türk Telekomünikasyon A.Ş’ ye ne kadar ödüyordu?
-Nisan ayından sonra ne kadar ödedi ve şu an ne kadar ödüyor?
-Fatih Projesinden önce okullar internet bağlantılarına ne kadar ödüyorlardı ve Fatih Projesinden sonra ne kadar ödediler, bundan MEB’ in zararı nedir?

Kaynak: Mektepligazete