Milli Eğitim Bakanlığı, kamuoyunda çok tartışılan öğrenci andı konusunda  'Danıştay'a temyiz dilekçesini' kaleme alan MEB'in Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Hayati Cankaloğlu ile 2 avukatın görevden alındığını duyurdu.

Söz konusu 'itiraz dilekçesine' sendika temsilcilerinin yanı sıra MHP lideri Bahçeli de 'Bu değerlendirme tarih ihanetidir' diye sert tepki göstermişti.

MEB'in dilekçesinde, Türkler için 'Ulus bilincine en geç ulaşan topluluk' Andımız için de “faşizan' benzetmesi yer almıştı.

Danıştay'ın okullarda Andımız'ın tekrar okutulması yönündeki kararına Milli Eğitim Bakanlığı itiraz etmiş, itiraz dilekçesinde; Türkler için “Türkler kendi çağdaşı unsurlara göre ulus bilincine en geç ulaşan topluluktur” Andımız için de “Gerek faşizm gerekse komünizm bu ve benzeri uygulamaları sıkça kullanmıştır” ifadeleri yer almıştı.

Dilekçede Andımızı okuyan öğrenciler de papağana benzetilmiş ve “Öğrencilerin her gün ‘papağan gibi' tekrarlayacakları sözler yerine, konuşup tartışarak ve yaşayarak edinecekleri özellikler günümüz eğitiminin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Her sabah öğrencilerin sıraya sokulup tekrarlatılarak bir takım değerlerin kazandırılmaya çalışılması hem Türk Milli Eğitimi'nin benimsediği eğitim anlayışına hem de dünyada genel kabul gören eğitimbilim anlayışına uygun değildir” ifadelerine yer verilmişti.