Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Akteki'nin atanamayan öğretmenlere alternatif meslek olarak gösterdiği turist rehberleri de, turizmdeki olumsuz tablo nedeniyle işsiz.

İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Nebil Altınel, kentte bu yıl mesleğini sürdürmek için kendilerine başvuranların sayısında yarı yarıya düşüş olduğunu açıkladı. Altınel bir çoğunun yabancı dil bildikleri için 'cali center'larda çalışmaya başladığına dikkat çekti.

Alternatif meslek Doç. Dr. Aktekin, 100 bin öğretmen gereksinimi olmasına karşın 1 milyon öğretmenin atama beklediğini belirterek, 'Her üniversite bitiren iş beklentisiyle hayata atılıyor. Bu arkadaşlarımızın öğretmen olamazlarsa Çağrı merkezleri, işsizlik yüzünden çoğu rehberin alternatif mesleği oktu. başka hangi tür sektörlerde çalışacaklarını düşünüp müfredatı ona göre hazırlamamız lazım. Rakamlar ortada. Örneğin tarihte ihtiyaç yok, felsefede yok. Tarih bitiren ne olabilir?

Antalya turizm şehri, turist rehberi olarak çalışabilir' demişti. Oysa Aytekin'in öğretmenlere alternatif meslek olarak sunduğu turist rehberleri de işsiz. İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Nebil Altınel, sektörde yaşanan karamsar tabloyu şöyle özetledi: 'Her yıl kasım ayında, gelecek yıl için çalışacak rehberlerin odaya başvuru yapması gerekiyor. Bu başvurular tarihi ve ören yerlerine girmelerini sağlayan eylemli rehber kartı için yapılıyor. 2015 yılında 2016 yılı içinde eylemli rehber olmak için çalışmak isteyen 765 kişi başvurmuşken, 2017 yılı eylemli başvurusu sayısı 350 oldu. Yani yüzde 50'yi aşan azalma var.

Sadece turist rehberleri değil, Alsancak ve liman çevresi esnafından tutun, taksicilere kadar uzayan bir olumsuz etki söz konusu. Geçen yıl Alsancak Limanı'na kruvaziyer gemi yanaşmadı. Bu yıl da yanaşmayacak. O zaman rehber ne yapacak?

Meslektaşlarımız çok sayıda yabancı dil bildikleri için, çağrı merkezlerinde çalfşmak için başvuru yapıyor.' Altınel, '2017 yılı kayıpları ürkütücü, acil müdahale gerekiyor. Kruvaziyer turlarla gelen turist sayısında sıfır noktasına gelinmesi de rehberleri ayrıca endişelendiriyor' dedi.

YUSUF ÖZKAN/CUMHURİYET