Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilere dağıttığı ders kitaplarının dışındaki yardımcı kaynak kitapları yasakladı. Yasağın, öğrencilerin yardımcı kaynak kitapları satın almasının ardından gelmesi akılları karıştırdı. Yardımcı kaynak kitapları basan büyük yayınevlerinin 16 patronu, 2016'da Ankara'da kısa adı EYTED olan Eğitim Yayıncıları ve Tedarikçileri Derneği'ni kurmuştu. EYTED, geçen Nisan'dan beri MEB yetkilileriyle kaynak kitapların serbest bırakılması konusunu müzakere ediyordu.

Öğrenciler her yıl olduğu gibi bu yıl da yardımcı kaynak kitap karmaşası yaşıyor. Özel yayınevleri tarafından basılan yardımcı kaynak kitapların serbest bırakılıp bırakılmayacağı tartışmasında ilginç bir durum yaşanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, okulların açıldığı 17 Eylül Pazartesi gününden sekiz gün sonra 25 Eylül 2018 günü Bakan Yardımcısı Mustafa Safran imzasıyla valiliklere bir yazı göndererek yardımcı kaynak kitapların yasaklandığını duyurdu. 'Yayın aldırılmaması' konulu yazıda, valiliklerden bu yasağa uymayanlar hakkında işlem yapılması istendi. Valiliklerin yazıyı kaymakamlıklara ve kaymakamlıkların da okullara duyurması 10 günü, bazı yerleşimlerde iki haftayı buldu. On binlerce öğrencinin yardımcı kaynak kitap satın almasının ardından böyle bir yasağın gelmesi, hem velilerin hem de eğitimcilerin tepkisine yol açtı. 

'ŞUBE MÜDÜRLERİ OKUL GEZİP DOLAP ARIYOR'

Çanakkale'de bazı milli eğitim şube müdürlerinin okulları gezdiği, öğretmen dolaplarını aradığı ve yardımcı kaynak kitap bulunması halinde uyarı dahil çeşitli cezalar verildiği öğrenildi. Çanakkale'de görev yapan bir eğitimci konuyu soL'a anlatarak, 'Bir skandal yaşanıyor aslında. Bu yardımcı kitapları basıp dağıtan 16 yayınevi patronu 2016'da Ankara'da Eğitim Yayıncıları ve Tedarikçileri Derneği adında bir dernek kurup örgütlenmişlerdi. Milli Eğitim Bakanlığı ile müzakereler, pazarlıklar sürdürüyorlardı. Bu yıl ilginç bir gelişme yaşandı. Okulların açılmasından, öğrencilerin kitapları satın almasından yaklaşık 10 gün sonra böyle bir yasaklamanın gelmesi kafaları karıştırdı' dedi. 

YAYINCILAR BİRLİĞİ'NDEN TEPKİ: MEB'İN YASAĞI ANAYASAYA AYKIRI

Öte yandan Türkiye Yayıncılar Birliği bir açıklama yaparak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yasağının anayasaya aykırı olduğunu savundu. 

Yayın aldırmamanın Milli Eğitim Bakanlığı'nın genel amacına aykırı olduğunun ifade edildiği açıklamada şöyle denildi:

“Eğitim ve Öğretim Hakkı ve Ödevi başlıklı anayasanın 43. maddesi; eğitimin çağdaş bilim ve eğitim esasına göre yapılmasının anayasal bir zorunluluk ve görev olduğunu belirtmektedir. 1739 sayılı Milli Eğitim Kanunu 2. maddesinde hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmenin milli eğitimin genel amacı olduğu ifade edilmiştir.

1739 sayılı kanunun 52. maddesinde 'Eğitim Araç ve Gereçleri'nin 'eğitim kurumlarında kullanılacak ders kitapları ile öğretmen ve öğrencilere kaynak ve yardımcı olacak basılı eğitim malzemesini, milli eğitimin genel amaçlarının gerçekleşmesine yararlı olacak diğer eserleri ve eğitim araç ve gereçlerini' kapsadığı belirtilmiştir.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün görevi, yayın alımını yasaklamak değil tam tersine milli eğitimin genel amaçlarının hayata geçirilmesini sağlamaktır. Bu genel amaca yayın aldırılmaması yasağı ile ulaşmak mümkün değildir. Hiçbir yönetmelik maddesi, en üstün yarar olan milli eğitimin genel amacının hayata geçmesini engelleyecek şekilde yorumlanamaz ve uygulanamaz.

Milli Eğitim Bakanlığı eğitim hamlesinde yayıncıları dışlamamalı, dünya standartlarına ulaşmış ülkemiz yayıncılığının içerik kalitesine, birikimine ve iyi içerik geliştirme becerisine güvenmelidir. Okuduğunu anlayan, öğrenme becerisi yüksek, uluslararası alanda kimseden geride kalmayan, öğrendiklerinden yeni bilgiler üretebilecek bir gençlik ve toplum oluşturma görevinin farkındalığıyla hareket edilmeli ve yayıncılığı kısıtlayan politikalar yeniden düzenlenerek yayıncılarla el ele verilmelidir.'

SOL