MEB'den Tartışmalı Müdürlere Ödül uygulaması.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) personeli arasında 2016 yılında ödül alan öğretmen, idareci, şef kadrosunda çalışan isimleri 2017 Nisan ayı tebliğler dergisinde yayımlandı. Türkiye genelinde toplam 2 bin 210 eğitimci, görevlerindeki başarıları gerekçe gösterilerek ödüllendirildi. Bakanlığın açıkladığı liste hayli ilginç. İzmir’den 65 eğitimcinin yer aldığı listede, adları çeşitli tartışmalara karışan iki müdürün olması dikkat çekti. MEB’in ödüllendirdiği müdürlerden biri, İzmir’in Gaziemir ilçesinde bulunan Şehit Dursun Acar Ortaokulu’da görev yapan Yalçın Aktaş. Aktaş, boş okula müdür olarak atanmasıyla gündeme gelmiş ve kamuoyunda tartışma konusu olmuştu. Listedeki bir diğer tartışmalı isim ise Ergün Dur. Buca 30 Ağustos Ortaokulu’nda, hırsızlık yaptıkları iddiasıyla 3 kız öğrencinin çıplak şekilde aranmasıyla gündeme gelen okul müdürü, daha sonra açığa alınmıştı. Ardından Menderes İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne öğretmen olarak atanan Ergün Dur da, ödüllendirilen isimler arasında.
2 DOSYASI BULUNUYOR
Milli Eğitim Bakanlığı Personeline Başarı, Üstün Başarı ve Ödül Verilmesine Dair Yönergeye göre, ödül, en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yüzde 200’üne kadar yapılabilecek ödemeyi ifade ediyor. Başarılı olarak kabul edilen Ergün Dur’un, iki adet soruşturma dosyası bulunuyor. Adı, çeşitli tartışmalara karışan müdürlerin ödüllendirilmesine ilk tepki Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir’den geldi. Bu kişilerin hangi başarıya imza attıklarını soran Demir, durumu ‘trajikomik’ olarak nitelendirdi. “Eğitim sisteminin halini gösteren bir tablo” ifadesini kullanan Başkan Demir ödüllendirmelerle ilgili “Yöneticisinden öğretmenine tüm seçimlerin mülakatla yapıldığı, mülakat süreçlerinin de ölçme ve değerlendirme uzmanı olmayan kişiler tarafından yürütüldüğü bir milli eğitim yapısının, yine ölçme ve değerlendirmeye dayalı olmayan bir sonucu” değerlendirmesini yaptı.
OKULU YOK, BAŞARISI VAR
“Milli Eğitim Temel Kanunu’nda geçen, öğrencilerin yetiştirilmeleri ile ilgili hangi başarıyı sağladılar” sorusunu soran Merih Eyyup Demir; “İsimleri listede olan bazı okul yöneticilerinin, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yer alan maddelere göre öğrencilerimiz ile ilgili, okullarında hangi başarıyı sağladıklarının tartışmaya açılması gerekiyor” dedi. Değişen ödül yönetmeliği ile birlikte, başarı, üstün başarı ve ödüllerin dağıtılmasında çok daha dikkatli davranılması gerektiği uyarısında bulunan Başkan Demir, güzel işler yapan eğitimcilerin görmezden gelindiğini savundu, “Ancak bugün okulunda öğrenci olmayan bir müdürün bu listede olması, Milli Eğitim camiasını derinden yaralar. Bütün bunları gözardı ederek milli eğitimde başarıyı yakalamaya çalışmak, abesle iştigalden başka bir şey değil” dedi.
Hangi sendikaya üyeler?
MEB’in yapacağı hiçbir uygulamanın, bu şekliyle başarıya ulaşamayacağını kaydeden Demir; sözlerini şöyle sonlandırdı: “Çünkü buradan şu sonuç çıkıyor. Ne yaparsanız yapın, bunun bir karşılığı yok. Karşılık sadece adamına göre veriliyor. Tanımadığımız arkadaşları tenzih ediyorum. Ödül sistemi bu kadar ucuz olmamalı. Bu müdürlerin ekstra ne iş yaptıklarını, toplumun da bilmesi gerekiyor. Ayrıca özellikle İzmir’de ödül alan eğitimcilerin, hangi sendikaya üye olduklarının da yetkililer tarafından kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor.”

9 Eylül Gazetesi