MEB'in sözleşmeli öğretmen alımı için yaptığı mülakat sınav sonuçları açıklandı. Sonuçlar, 2016 yılında kamu vicdanını yaralayan adaletsizliklerin aynıyla vaki olduğunu teyit etmiş oldu. Adaletsiz sonuçlar kamuoyunda infial yaratmış durumda. KPSS gibi zor bir sınavdan 80-85 gibi puan alıp güvenlik soruşturmasından da geçen adayların 10 dakikalık mülakatlarda 50-55 gibi puan verilerek elenmeleri haliyle vicdanları kanatıyor, ciddi bir öfke büyümesine yol açıyor.

Bu infial üzerine Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'ın konuya ilişkin açıklaması üzerinde durulmayı hak ediyor.Ali Yalçın kısaca''yıllarca okuyup, dirsek çürütüp, üstüne bir de KPSS'yi kazanıp, güvenlik soruşturmasına takılmayıp, mülakata takılması kabul edilebilir değil'' diyor. Fakat bu doğruyu dile getiren kişinin Ali Yalçınolması bize ''bu ne perhiz bu ne lahana turşusu'' sözlerini anımsattı. Zira yönetici atamalarından da bildiğimiz mülakat manipülasyonlarının öznesi olan eğitim sendikasının başkanından ''mülakata hayır''çıkışının gelmesi petrol şirketlerinin tabiatın kirlenmesinden şikayet etmesi gibi şey.

Bu mülakatlarda Eğitim Bir-Sen'in müdahil bir aktör olarak yer aldığı kamuoyunda ciddi bir kanaat haline gelmişken EBS başkanının yaptığı bu çıkış iki türlü anlaşılabilir;

Birincisi eğer mevcut öğretmenlerin yaklaşık yarısı üyeniz ise ve böyle bir adaletsizlik karşısında yeri göğü inleterek bu haksızlığı önleyecek baskıyı uygulamıyor ve dönüp suya tirit tweetlerle mevzuyu geçiştiriyorsanız, kimse kusura bakmasın ama, bu ancak o sendikanın kifayetsizliğiyle açıklanabilir.

Veya ikincisi, vicdanları kanatan bir haksız uygulamayı engelleyebileceğiniz halde twitter mesajları dışında  hiç bir girişiminiz yoksa eğer, bu da en hafif deyimle samimiyetsizliğinize ve kamuoyu vicdanında oluşan rahatsızlığı istismar ettiğinize işaret eder.

Aslında geldiğimiz bu kritik aşamada EBS Başkanı'nı ve MEB'i sorumlu tutarak geçiştiremeyeceğimiz bir vaziyet söz konusu. Bunca haksızlık, hukuksuzluk ve adaletsizlik yanı başımızda seyrediyorken üyeliği ile bu yapılara varlık, güç ve cesaret kazandıran eğitimcilerin de veballerinin altını çizmek gerekiyor.

Özgür Eğitim-Sen olarak yaşanan bu haksızlığı ve adaletsizliği reddediyoruz. Mağduriyet, adaletsizlik doğuran bu uygulamanın başta MEB olmak üzere tüm yetkililer tarafından gözden geçirilmesi zaruridir. Bilinmelidir ki hakka, hukuka riayet etmeyen bir sistemin ne kendisine ne de memlekete hayrı dokunur.

19.05.2017

Bekir BİRBİÇER

Özgür Eğitim-Sen MYK Üyesi