Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Genel Başkan Vekili Latif Selvi ve Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ı ziyaret ederek, Yükseköğretime Bakış 2017 İzleme ve Değerlendirme Raporu’nu takdim etti.

Yükseköğretime Bakış 2017: İzleme ve Değerlendirme Raporu hakkında bilgi veren Ali Yalçın, “Türkiye’deki toplam yükseköğretim öğrenci sayısı 7 milyonu aşmıştır. Böylece Türkiye, Avrupa’nın en büyük yükseköğretim sistemi olmuştur. Bu bağlamda geleceğimize emanet edeceğimiz bu gençlere daha iyi imkânlar sunmak ve insan sermayemizi heba etmemek için bu ve buna benzer raporlar Yükseköğretim Kurulu’na ışık tutacaktır. Raporumuzda, Türkiye yükseköğretim sistemi bütün yönleriyle ele alındı. Yükseköğretimin mevcut durumunu, tarihsel eğilimleri ve uluslararası kıyaslamaları dikkate alarak ve veriye dayalı olarak ortaya koymuştur. Ezbere değil, veriye dayalı analiz ilkesi gözetilerek hazırlanan bu rapor sayesinde, daha etkin, verimli ve kaliteli bir yükseköğretim sisteminin tesis edilmesine yardımcı olacak temel analizleri her yıl yapmayı amaçlıyoruz. Bu analizler yükseköğretimin tüm boyutlarını göz önüne sererek hedefleri ve hedeflerin gerçekleşme düzeyini ortaya koymayı amaçlamaktadır” dedi.



 

Geçtiğimiz günlerde çıkan yasayla kurulan Yükseköğretim Kalite Kurulu hakkında değerlendirmede bulanan Yalçın, “Yükseköğretim sisteminde kalite süreçlerini değerlendirmek için mekanizmaların kurulması doğru bir adım, ancak içerisinde çalışanların temsili noktasında sendikaların olmaması büyük bir eksikliktir. Bu çerçevede, özerk bir Kalite Kurulu’nun oluşturulması olumlu bir adımdır. Ancak kurul içerisinde sendikaların olmaması büyük bir eksikliktir. Üniversite çalışanlarının kurulda temsil edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu kurulun, yükseköğretim kurumlarını kısıtlayan yeni bir bürokratik aygıt olmasına izin verilmemeli ve sadece yükseköğretim kurumlarının kalitesini artırmaya odaklanmalıdır” şekilde konuştu.
 

Ziyarette, açığa alma ve ihraç etme süreçlerini de değinen Ali Yalçın, “Hainlerle masumların ayrıştırılması konusunda YÖK aktif rol oynamalı, sürecin hukuka uygun şekilde yürütülmesi noktasında kriterler oluşturup üniversitelere yol göstermelidir. Üniversiteler arasında farklılıklar olduğu masum insanların ihracı ve bu tür uygulamalar vicdanlarda yara açıyor. Şayet haksızlığa uğrayan varsa, YÖK bu türden işlemlere karşı itiraz mercii olarak da rol üstlenmelidir” ifadelerini kullandı.



 

Ayrıca bazı üniversitelerde yönetim anlayışından kaynaklanan sıkıntılara ve yaşanan problemlere de değinen Yalçın, günümüz şartlarına uygun olmayan bu yönetim anlayışlarının sorunları derinleştirdiği ve bir kaos ortamı yarattığını, bu yönetim anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini ve YÖK’ün buralarda üzerine düşeni yapmasını ve sıkıntıların çözümü noktasında adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yükseköğretimi ve eğitimi ilgilendiren her çalışmayı önemsediklerini, Yükseköğretime Bakış 2017 raporunu bu kapsamda yapacakları çalışmalarda değerlendireceklerini ifade ederek, böyle kapsamlı bir rapor hazırladıkları için Genel Başkan Ali Yalçın’a teşekkür etti.