Hükümetin Memur Sen tercihini yaptığı yazılı bir açıklamayla eleştiren DİSK kararı ILO Konferans Delege Onay Komitesi’ne götürerek itiraz edeceğini duyurdu. Konun uluslararası sendikal hareketin gündemine taşınması da bekleniyor.

DİSK tarafından yapılan açıklamada Memur Sen’in temsil kabiliyeti şu ifadelerle eleştiriliyor:

Memur-Sen Türkiye’de çalışanları en çok temsil kabiliyetine sahip örgüt değildir. Memur-Sen kamu çalışanlarının dahi çoğunluğunu temsil etmemektedir. ILO’da işçi tarafını temsil eden örgütlerin işçi ağırlıklı olduğu unutulmamalıdır. Ülkemizde memurların toplam istihdam içindeki payı yüzde 12 oranındadır. Memurların sendikal örgütlerinin, kamu çalışma ilişkilerine odaklanmaları nedeniyle istihdamın ezici çoğunluğunu oluşturan işçileri layıkıyla temsil etmeleri imkansızdır. İşçi delegeliğinin bir memur konfederasyonuna verilmesi çok geniş bir çalışan kesiminin temsilini olanaksız kılacaktır. Öte yandan Memur-Sen’in, işçi-memur toplam 3 milyon 250 bin sendikalı çalışan içindeki temsil oranı yüzde 30’un altındadır. Görüldüğü gibi Memur-Sen hem işçileri temsil etmemesi ve hem de toplam sendika üyeleri içinde temsil oranının düşük olması nedeniyle en çok temsile sahip örgüt ölçütüne uygun değildir.

KESK de karara tepki göstererek yaptığı açıklamada Memur Sen’in işçileri temsil edemeyeceğini şöyle ifade etti:

En çok üyeye sahip olmak en fazla temsil yetkisine sahip olma anlamına gelmemektedir. Öyle olsaydı ülkemizde toplu sözleşmelerde, en çok üyeye sahip olan MEMUR SEN kamu emekçilerini enflasyon oranlarında, hatta bazen enflasyon altında yapılan zamlara, sefalet ücretlerine, teslim etmezdi! Kamu emekçilerinin iş güvenceleri ortadan kaldırılmak isterken, yüz binin üzerinde kamu emekçisi ihraç edilirken, kamu hizmetleri ortadan kaldırılırken üç maymunları oynayan bir konfederasyon ‘en fazla temsil yetkisine’ sahip olamaz.

kamu haber, kamu ajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net