YILLIK İZİN HESABI EMEKLİLİĞE ESAS TOPLAM HİZMET SÜRESİNE GÖRE YAPILMALIDIR
Yıllık izin hesabı süresi acilen 'Emekliliğe Esas Toplam Hizmet Süresine Göre Değerlendirilir' şeklinde basit, sade bir mevzuat düzenlemesiyle başka hiç bir detaya girilmeden (SSK,BAĞKUR,GİH-TH-YH,399....vs) tüm kurum, kuruluş ve iş yerlerinde hemen, tüm kamu personeli için istisnasız uygulanmalıdır.

MEMURİYET DIŞINDAKİ HİZMETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİNDEKİ AYRIMCILIK BİTMELİ
Memuriyet öncesi SSKlı hizmet süreleri memuriyet sınıfı engeli çıkartılmaksızın maaşa esas derece-kademe ilerleyişi, emeklilik ikramiyesi, yıllık izin (30 gün) ve ilgili tüm hesaplamalarda tam olarak sayılmalıdır.

Memuriyet dışında geçen hizmetlerin değerlendirilmesi, hizmet sınıflarına göre farklılıklar arz etmektedir.657 sayılı Kanunun 36/C maddesine göre memuriyet dışındaki serbest olarak çalışılan veya resmi ve özel sektörde geçen süreler, Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Avukatlık Hizmetleri sınıfları ile Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında ve basınla ilgili kadrolarda çalışanlar için farklı oranlarda değerlendirilmekteyken Genel İdare Hizmetleri Sınıfında çalışan memurlar açısından hiç değerlendirilmemekte geçmiş çalışmışlıkları yok sayılmaktadır.

GİH SINIFI MEMURİYETİN ÖZLÜK HAKLARININ ÖĞRENİM DÜZEYİNE GÖRE DÜZENLENMESİ
En az üç dönemde tamamlanan yüksek lisans mezuniyetine 1 değil 2 kademe verilmelidir.

Maaşı oluşturan tüm kalemler, özel hizmet tazminat oranları,…vs öğrenim durumuna bağlı olarak yeniden düzenlenmeli yüksek lisanslı GİH sınıfı memurların ek göstergeleri 3600 olmalıdır.

KPSS İLE MEMURİYETE İLK GİRİŞTEKİ ADAYDAN İSTENEN DİPLOMA UNVANINA GÖRE İSTİHDAM SAĞLANMALI
Kuruma KPSS ile ilk girişte diploma unvanı dışında çalıştırılan kamu personeli unvan değişikliği sınavına sokulmadan diploma unvanına geçirilmelidir.
(Sağlık Bakanlığı 2010 yılında (4513)matematikçi şartlarını ilan edip GİH sınıfı VHKİ yaptığı memurları için doğrudan diploma unvanlarına geçirerek mağduriyeti telafi edeceğine bugüne kadar açıklanan unvan değişikliği sınav ilanlarında bile matematikçiye yer vermedi.)

ÖZLÜK HAKLARI MEVSİMLİK İŞÇİ KADAR BİLE OLMAYAN “ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK” UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLMELİ
MEB, genelde verimsiz hatta öğretmen vasfı taşımayan 80000 civarında ücretli mevsimlik çalışanla okullarda öğrencilerin karşısına işinin tam da ehli olmayan kişileri çıkarmamalıdır. Kamudaki öğretmenlik mezunu memurlar gerekli öğretmen kadrolarına ek maliyet çıkarmadan aktarılabilir. Kamu personeli iken üniversitelerin ilgili bölümlerini bitirip öğretmenlik yapma hakkına sahip olmuş aday öğretmen olacak asil memurlar ve memuriyet öncesi MEB'e bağlı Özel Öğretim Kurumlarında öğretmenlik yaparak asil öğretmen olmuş ya da aday öğretmenlik durumunda kalmış asil memurlardan yararlanılabilir.

HAK SAHİBİ KAMU PERSONELİNE ASIL MESLEKLERİ ÖĞRETMENLİĞE KURUMLARARASI VE KURUMİÇİ GEÇİŞ İZNİ İADESİ VERİLMELİDİR
31.08.2012 MEB Öğretmen Atama Yönetmelik Değişikliği mağduru görevi başındaki kamu personelinden isteyenlerin kadroları en geç Eylül 2017’ye kadar MEB’e öğretmen unvanıyla aktarılmalıdır.
Dengesiz branş dağılımına bağlı kontenjan azlığı nedeniyle yüksek öğretmenlik puanlarına rağmen yıllarca atanmayıp koşullar gereği yaşamını sürdürmek için kamuda yine yüksek KPSS puanlarıyla yüzbinlerce aday arasından öğretmenlik dışı memurluk kazanmak zorunda bırakılan ve orada unutulan öğretmenlik haklarına sahip memurların kurumlar-arası ve kurum-içi öğretmenliğe geçememe mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir.
Resmi Gazetede 01.09.2016’da yayımlanan 674 sayılı KHK ile devlet memuru da olmayan özel eğitim-öğretim kurumlarındaki 5000 öğretmen KPSS’siz ve ÖABT’siz devlet öğretmenliği kadrolarına Ekim 2016’da alınmıştır. Bu adaletsiz uygulamanın yarattığı olumsuz durumun yükü öğretmenlik mezunu olup KPSS ile memurluk kazanmış ve öğretmenliğe geçişleri Ömer Dinçer’in bakanlığında yönetmelik değişikliğiyle tıkanmış kamu personelin gönülleri de alınarak ortadan kaldırılmalıdır.

ÖĞRETMEN ALIMLARINDA MÜLAKATTAN VE SÖZLEŞMELİ ALIMDAN VAZGEÇİLMELİ
MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği en azından 31 Ağustos 2012 öncesindeki hale dönüştürülmelidir.

İlk atama başlığında KPSS ile alımdan vazgeçilmemelidir.

P121 puan türünde ÖABT ile sıralama ısrarı sürdürülecekse daha iyi bir takvim düşünülmelidir. Olmuyorsa Eğitim Bilimleri testinin içine her branş için 20 tane ÖABT sorusu eklenmeli ve bu adaletsiz işkence biraz olsun ortadan kalkmalıdır. Tüm sınavlar da Mayıs ayı içinde bitmelidir.

2013’ten beri her branşta yapılmayan ÖABTye bağlı P121 puan türüyle ÖABTsiz hesaplanan P10 eşitsizliği branşlar arası atamada adaletsizliği ortaya çıkarmıştır!

Okullarda bilimsel ölçütlere göre belirlenmesi gereken öğretmen gereksinimleri göz ardı edilip bazı branşlara yüksek sayıda kontenjan verilirken özellikle lise matematik, biyoloji, fizik, kimya, edebiyat, tarih, coğrafya, felsefe, bilgisayar, Fransızca, Almanca, teknik branşlar,... vs mezunları (10 ve üzeri yıldan beri atama bekleyenler çoğalıyor) her yıl yenilenmesi gereken yüksek KPSS öğretmenlik puanlarıyla devlet öğretmenliğine atanmazken bazı branşlarda çok düşük puanlarla ve yüksek alım sayısı sonucu atama bekleyen yeni mezunların nispeten kalmaması adalet duygusunu zedelemektedir.

MEVCUT ÖĞRETMENLERE “ZORUNLU HİZMET AFFI”
FETÖ kapsamında binlerce öğretmen görevden alınmış ve bu illegal yapının okulları MEB’e bağlanmıştır. Bununla birlikte zorunlu hizmet bölgeleri dışında binlerce öğretmen açığı ortaya çıkmıştır.
2010’dan önce atanmış 600.000 öğretmen aftan yararlanmışken 2010’dan sonra atanmış 326.054 öğretmene af gelmemesi mağduriyet oluşturan adaletsizliktir.

YÜZDELİK ARTIŞ, MEMUR - MEMUR EMEKLİSİ - KAYBETTİĞİ EŞİNİN MAAŞININ BİR KISMINI ALANLARDA GELİR FARKI UÇURUMUNU ARTIRMAKTADIR
Memurları ağır vergi dilimi yükünden kurtaracak düzenlemeler yapılmalı, yalnızca sözde enflasyon oranına endeksli maaş telafisi dışında çözümler getirilmelidir. Sadece yüzdelik zamlar yapılarak her dönem açılan gelir adaletsizliği makası oluşturmaktan vazgeçilmelidir. Taban aylığa eşit yüzdeli değil eşit miktarlı artışlar yapılmalı büyümeden pay eşit miktarda verilmelidir.