İş riski zammı ödemesi, hayat ve sağlık için tehlikesi bulunan hizmetlerde çalışan Devlet memurlarından, maaşlarını 657 sayılı Kanuna göre alanlara verilmektedir.

Memurlardan hangilerine hangi puanlar esas alınarak iş riski zammı ödeneceği, Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Kararname ile belirlenmiş olmakla birlikte toplu sözleşmelerle de bu konuda belirlemeler yapılabilmektedir.

Memurların iş riski zammı

*Bu zamdan her memur yararlanamıyor. Sadece, hayat ve sağlık için tehlike arzettiği değerlendirilen görevlerde bulunanlara ödeniyor.

*Bu zam puanı en fazla “1000” puan olabiliyor. (Yer altı maden ocaklarında çalışanlar, Uzman Veteriner Hekim, Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri ve Veteriner Sağlık Teknisyeni olarak görev yapanların iş riski zammı puanı daha fazla olabiliyor)

*Unvanları, sınıfları, eğitimleri, hizmet yılları, aylık dereceleri veya çalıştıkları kurumlara göre memurlar hakkında belirlenen iş riski zammı puanlarının, ilgili dönemde geçerli olan “Yan Ödeme Katsayısı” ile çarpımı ile iş riski zammı tutarı hesaplanıyor. Hesaplanan brüt tutardan, damga vergisi ve gelir vergisi kesiliyor.

*Memurların maaş tutarına etkisi çok az olan iş riski zammı ödemesi, ilgili memurun emekli olunca alacağı maaş ve ikramiye miktarını etkilemiyor.

*2019 yılının ilk yarısında geçerli olan yan ödeme katsayısı “0,041416” olduğundan,  %15 gelir vergisi diliminde her “100” puanlık iş riski zammının memur maaşına net etkisi “3,49 TL” olmaktadır.