Anayasa Mahkemesi Devlet Memurlarını ilgilendiren çok önemli bir karar imza attı. 

Zorunlu hizmetten dolayı eş durumu mağdru olduğunu iddia eden devlet memurunun açtığı davayı AYM karara bağladı. 

 Kararda belirtildiği üzere eş durumu tayini ile ilgili olarak zorunlu hizmet bölgesinde çalışma yükümlülüğü olduğunu bilerek gelen personelin buraya kendi isteğiyle geldiği için söz konusu herhangi bir hak ihlali olmadığı belirtildi.

AYM verdiği kararda kamuda görevli bir personel olmanın bir takım hakları olduğu kadar bir takım külfetleri de olduğu belirtildi. Zorunlu hizmetin de bunlardan biri olduğu ve aile birliği konusunda zorunlu hizmette çalışmanın herhangi bir ayrıcalığı olmayacağı belirtildi.

Bilindiği üzere özellikle Milli Eğitim Bakanlığında sözleşmeli öğretmenlik süreci başladı ve sözleşmeli olarak atanan öğretmenler de 4+2 yıl boyunca tayin isteyememekteler. AYM'nin verdiği kararda da belirtildiği üzere belirtilen mesleği seçerken zorunlu hizmet kapsamında olduğu ve bunun farkında olarak seçildiğinden herhangi bir hak ihlali durumu söz konusu olmadığı belirtildi.

AYM'nin verdiği bu kararla kamuya personel alımı yapılırken personellere imzalatacak sözleşmede ne yazılırsa o mu geçerli hükmü olacak önümüzdeki süreçte göreceğiz. Çünkü daha önceki sözleşmeli öğretmenlikte mahkeme verdiği karar şu şekildeydi: Sözleşmede 4 yıl eş durumu tayini isteyemez yazmasına rağmen imza atılmış olsa bile aile bütünlüğü söz konusu olduğundan bu tayin kısıtlamasının geçerli olmayacağı hükümleri vardı.

Fakat AYM'nin bu yeni kararında aile bütünlüğü Anayasa hükümleri gereği esas olsa da zorunlu hizmet kapsamında her ne şekilde olursa oldun tayin hakkının olmayacağı kararına yer verildi. Kararın tamamını indirmek için

TIKLAYINIZ.

 

 

Mymemur