Memurların yıllık izin kullanırken yıllık izin sürelerine denk gelen resmi tatil günleri dini bayramlar hafta sonu izinleri memurların izninden düşülür mü?

Memurun yıllık izni,  tatil günlerine denk gelirse izin hesabı nasıl yapılır?
Memurlar yıllık izin kullanırken almış oldukları izin süreleri içine denk gelen 23 nisan, 1 mayıs , 15 temmuz v.b bayramlar ile ramazan ve kurban bayramı günlerinin yıllık izinden sayılıp sayılmayacağı memurlar arasında tereddütlere neden olmaktadır. 2016 yılında yayınlanmış olan DPB görüşü ile bu durum açıklığa kavuşturulmuştur. DPB vermiş olduğu görüşte memurun yıllık izninin içine denk gelen resmi tatil günleri ile dini bayramların yıllık izinden düşülmeyeceği yönünde görüş vermiştir. Memur yazımızın alt kısmında yer alan tatil günlerinide kapsayacak şekilde izin kullanırsa tatil günlerine denk gelen izinler yıllık izinden düşülmeyecektir. Bir örnekle açıklamak gerekirse memurun almış olduğu 10 günlük izine örneğin 23 nisan günü denk gelirse memur 23 nisana denk gelen yıllık iznini daha sonra kullanabilecektir. 10 gün yıllık izin alan memur 23 nisandan dolayı 9 gün izin kullanmış olacak ve 1 günlük izni kalan yıllık izinlerine eklenecektir.

 

 

Devlet memurunun yıllık veya mazeret izin süresinin Başbakanlıkça verilen idari izin ile Ulusal Bayram ve genel tatil günlerine rastlaması durumunda, bu sürelerin yıllık veya mazeret izin sürelerinden düşülüp düşülemeyeceği ...ı hk. (29.04.2016 - 2635)

Yıllık izin süreleri içerisinde kalan Cumartesi ve Pazar günlerinin yıllık izne dahil edilmesi; yıllık izin verilirken yıllık izin süreleri içerisinde kalan ve mesai günlerine denk gelen Ulusal Bayram, genel tatil günleri ile Başbakanlıkça idari izinli sayılan sürelerin yıllık izne dahil edilmemesi; yıllık izin verildikten sonra Başbakanlıkça idari izinli sayılan sürelerin yıllık izin süreleri içerisinde kalması ve mesai günlerine denk gelmesi halinde ise bu sürelerin yıllık izin süresinden düşülmesi ve daha sonra amir tarafından uygun görülen zamanlarda memura 657 sayılı Kanunun 103 üncü maddesine göre kullandırılması gerektiği

Devlet Personel Başkanlığı Görüşünde Bahsedilen Genel Tatil Günleri Hangi Günlerdir?

Genel tatil günlerine ilişkin düzenleme 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile yapılmıştır.İlgili kanunun 2. maddesine göre  genel tatil günleri aşağıda yer alan şekilde tanımlanmıştır.

Madde 2 – Aşağıda sayılan resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü genel
tatil günleridir. (2)
A) Resmi bayram günleri şunlardır:
1.  23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
2. 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
3. 30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır.
B) Dini bayramlar şunlardır:
1. Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 3,5 gündür.
2. Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 4,5 gündür.
C) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü tatilidir.
D) Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir.